Κοινοβουλευτική Δράση

Αρ. πρωτ.: 4893 Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2019Προς Υπουργό-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΡΩΤΗΣΗ «Κατασπατάληση χρημάτων στα σχολικά γεύματα» Σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα πολλά από τα σχολικά γεύματα που διατίθενται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης είτε δεν έχουν ως τελικούς αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά είτε ακόμα χειρότερα καταλήγουν στα σκουπίδια.Πρόκειται για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το…
Αρ. πρωτ.: 4889 Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2019 Προς Υπουργούς-Οικονομικών-Πολιτισμού και Αθλητισμού ΕΡΩΤΗΣΗ «Το Υπερταμείο διεκδικεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία» Συνεχίζεται το θρίλερ με τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε όλη τη χώρα με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) να σκληραίνει τη στάση του, καθώς θεωρεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν, από «λάθος» όπως ισχυρίζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, ήδη του ανήκουν και φαίνεται ότι σχεδιάζει να τα…
Αρ. πρωτ.: 4881 Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2019 Προς Υπουργό-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΡΩΤΗΣΗ «Μέτρα για την καταβολή των συντάξεων των Ελλήνων του Πόντου από τη Ρωσία» Το θέμα των συντάξεων των Ελλήνων του Πόντου από τη Ρωσία είναι ένα ζήτημα που αποτελεί ακόμα και σήμερα εκκρεμή υπόθεση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο διμερών σχέσεων των δύο χωρών.Παρά το γεγονός ότι από…

Αρ. πρωτ.:4820/11.01.2019

Θεσσαλονίκη 11 Ιανουαρίου 2019

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναγκαία η προστασία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»

Επιτακτική είναι η ουσιαστική προστασία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από την Πολιτεία, έπειτα από την τελευταία επίθεση που δέχτηκε, καθώς στοιχηματική εταιρεία συμπεριέλαβε παιχνίδια της Α1 κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Μ. στην ιστοσελίδα της. Η σημασία της μη ανάμειξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε στοιχηματικά παιχνίδια είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για το πιο αγνό κομμάτι του ποδοσφαίρου, όπου χιλιάδες νέοι αγωνίζονται σε αγώνες ερασιτεχνικού επιπέδου. Με τον τρόπο αυτό απειλείται η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα, αλλά και ολόκληρη η υπόσταση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι και στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοιες καταστάσεις.
Η διαφθορά και η αδιαφάνεια στον αθλητισμό είναι πλήγματα, που δυστυχώς αποτρέπουν παρά προτρέπουν τους νέους να ασχοληθούν με αυτόν. Ως εκ τούτου, το οργανωμένο κράτος οφείλει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να μην υποστεί τις παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό με την στοιχηματική εταιρεία, που συμπεριέλαβε αγώνες της Α1 κατηγορίας Ε.Π.Σ.Μ. ερασιτεχνικού επιπέδου δηλαδή και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να προστατευθεί πλήρως και επαρκώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, χωρίς την ανάμειξή του σε στοιχηματικές εταιρείες;

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 11:12

«Η χιονόπτωση απέκλεισε τον… ΟΑΣΘ»

Αρ. πρωτ.: 4681/07.01.2019

Θεσσαλονίκη, 07 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Η χιονόπτωση απέκλεισε τον... ΟΑΣΘ»

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές περιστατικό βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου (05 Ιανουαρίου 2019) χιλιάδες Θεσσαλονικείς όταν διαπίστωσαν ότι λόγω της χιονόπτωσης δεν πραγματοποιούνταν κανένα δρομολόγιο του ΟΑΣΘ, καθώς τα λεωφορεία παρέμεναν ακινητοποιημένα-«αποκλεισμένα» στα αμαξοστάσια.
Μόνο μετά τις 14.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και αφού είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση των Θεσσαλονικέων που έμειναν σε μια δύσκολη ημέρα χωρίς αστική συγκοινωνία, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας των αρμόδιων φορέων να ενεργήσουν άμεσα σε μια χαμηλής έντασης κακοκαιρία, ώστε να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση των λεωφορείων, είχε ως μοναδικό «θύμα» τους πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Παράλληλα είναι ενδεικτική της αδυναμίας της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι στερούνται οποιουδήποτε άλλου μέσου μαζικής μεταφοράς.
Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνει η εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΘ, καθώς σύμφωνα με αυτήν στις 17.38 του Σαββάτου 05 Ιανουαρίου 2019, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης κινούνταν:
-Ένα λεωφορείο στη γραμμή «3Κ» στο δρομολόγιο από ΙΚΕΑ προς Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό,
-δυο λεωφορεία στη γραμμή «5» από Κρήνη προς Βενιζέλου,
-ένα λεωφορείο στη γραμμή «10» στο δρομολόγιο από Χαριλάου προς Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό,
-ένα λεωφορείο στη γραμμή «12» στο δρομολόγιο από ΚΤΕ προς Κάτω Τούμπα
-και κανένα λεωφορείο της γραμμής «14» στο δρομολόγιο από Άνω Τούμπα προς Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιος έδωσε την εντολή να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στα αμαξοστάσια, το Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2019;
- Γιατί ο ΟΑΣΘ δεν λειτούργησε με λεωφορεία εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ώστε τα λεωφορεία του να κινηθούν στους βασικούς οδικούς άξονες που ήταν «καθαροί» από το χιόνι;
- Διαθέτει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αντιολισθητικές αλυσίδες για όλα τα λεωφορεία του στόλου του;
- Πόσα από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι σε θέση (από μηχανολογικής άποψης) να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης;

Αρ. πρωτ.: 4676/07.01.2019

Θεσσαλονίκη, 07 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

-Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κόστος ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ»

Εύλογες απορίες και πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση του ΟΑΣΘ προχωρά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στην προκήρυξη έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού και την καθιέρωση Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Κομίστρου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο το κόστος του όλου εγχειρήματος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό από τη στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν διαθέτει -πέραν του ΟΑΣΘ- κάποιο άλλο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των πολιτών της.
Η παραπάνω αναφορά πιστοποιείται και από το γεγονός ότι στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι της χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο για συνδυασμό Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, κλπ), το αντίστοιχο έργο κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί δε και το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα του Τύπου η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενέταξε το συγκεκριμένο έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι στο ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Δεδομένου ότι ο ΟΑΣΘ τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, νομιμοποιείται να προχωρήσει στην υλοποίηση του παραπάνω έργου;
- Θα προλάβει ο Οργανισμός να παραλάβει το έργο μέχρι το τέλος του 2019, καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται και ο «κύκλος ζωής» του ΟΑΣΘ;
- Ποια κριτήρια καθόρισαν στα περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ το ύψος ολοκλήρωσης του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ;

Αρ. πρωτ.: 4663/04.01.2019

Θεσσαλονίκη, 04 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Η ΠΓΔΜ αγόρασε 240.000 νέα διαβατήρια με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»

Σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες για την κύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, το γειτονικό κρατίδιο προχωρά σε μια ακόμα προκλητική προς τη χώρα μας ενέργεια, αγοράζοντας 240.000 νέα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Alfa TV των Σκοπίων, τα παραπάνω έντυπα βρίσκονται «σε τακτική τελωνειακή διαδικασία», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αναμένεται η κρίσιμη τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Εφόσον το κοινοβούλιο του γειτονικού κρατιδίου τις υπερψηφίσει, εξυπακούεται ότι πέραν του ονόματος του κράτους, θα αλλάξουν και τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών του.
Το αξιοσημείωτο στην όλη διαδικασία είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων υποστηρίζει πως «ακόμα και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και τις νομικές αλλαγές, καθώς και για την έναρξη ισχύος των τροπολογιών». Σε άλλο σημείο της ίδιας απάντησης, όπως δημοσιεύεται στον ελληνικό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, κάνει λόγο «για μεταβατική περίοδο» έως την εφαρμογή στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επί της ουσίας, η παραπάνω ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της άκρως προκλητικής ρητορικής που χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα από την ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σε μια «παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία».
Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν προηγηθεί ανάλογου ύφους δηλώσεις, όταν σε δημόσια συζήτηση στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων είχε υποστηρίξει πως «ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες. Θα είμαστε Μακεδόνες, που μιλούν την Μακεδονική». Ερωτηθείς τότε για τις αλλαγές στο Σύνταγμα του κρατιδίου του, ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόθεμα το "Βόρεια", αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας της συνεχιζόμενης προκλητικής ρητορικής του Ζόραν Ζάεφ;
- Πότε προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επίμαχη Συμφωνία;
- Έχει ενημερώσει τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, με τις οποίες επί της ουσίας ακυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών;
- Με ποιους διπλωματικούς τρόπους θα επιχειρήσει να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων διαβατηρίων από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το ψευδεπίγραφο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Αρ. πρωτ.: 4305 Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2018 Προς τους Υπουργούς-Προστασίας του Πολίτη-Οικονομικών ΕΡΩΤΗΣΗ «Αποκλείονται από τις επιστροφές αναδρομικών οι Ειδικοί Φρουροί» Τις ημέρες αυτές το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αναμένουν με βάση τον Ν. 4575/2018 την επιστροφή των αναδρομικών τους σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Ωστόσο, οι Ειδικοί Φρουροί, που είναι χαμηλόβαθμα και χαμηλόμισθα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας με βάση την υπ'αριθμ.…
Αρ. πρωτ.: 4281 Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2018 Προς:-τον  Υπουργό Εξωτερικών ΕΡΩΤΗΣΗ «Υφαρπάζονται με αναγκαστική απαλλοτρίωση οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών» Συνεχώς κλιμακώνει την ένταση και τις προκλήσεις η γειτονική Αλβανία σε μία συστηματική όπως φαίνεται προσπάθεια να εξωθήσει τους Βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, παραβιάζοντας με κάθε ευκαιρία τη σύμβαση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που έχει υπογράψει η Αλβανία το 1999.Στο στόχαστρο για άλλη μία φορά είναι…
Αρ. πρωτ.: 4280 Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2018 Προς την Υπουργό-Πολιτισμού και Αθλητισμού ΕΡΩΤΗΣΗ «Καταρρέει από την εγκατάλειψη ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη» Το καλοκαίρι του 2014 όλη την Ελλάδα, αλλά και η διεθνής κοινότητα υποκλίθηκαν μπροστά στη μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, του Τύμβου Καστά. Πρόκειται για μία αρχαιολογική ανακάλυψη που έφερε στο φως ένα μνημείο υψίστης αρχαιολογικής και εθνικής αξίας.Σήμερα 4 χρόνια μετά που κυβερνά τη…
Σελίδα 1 από 322