Πρωτοβουλία Θ. Καράογλου για τη διαφοροποίηση των προστίμων της ΔΕΑΒ στα ερασιτεχνικά σωματεία, συγκριτικά με τα επαγγελματικά, ώστε να μη σβήσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Θεσσαλονίκη, 08 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου
Πρωτοβουλία Θ. Καράογλου για τη διαφοροποίηση των προστίμων της ΔΕΑΒ στα ερασιτεχνικά σωματεία, συγκριτικά με τα επαγγελματικά, ώστε να μη σβήσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και φυσικά του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να επαναξιολογήσει το σημερινό αυστηρό υφιστάμενο πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), αναφορικά με την επιβολή διοικητικών ποινών και προστίμων στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, ζητά ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Με ερώτηση που κατέθεσε στους κυρίους Πιερρακάκη και Βρούτση, ο κ. Καράογλου τους προτρέπει να διαφοροποιηθούν τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΔΕΑΒ ανάλογα με το αν το σωματείο που τιμωρείται είναι ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, ενώ προτείνει η κατώτατη ποινή που επιβάλλεται στα ερασιτεχνικά σωματεία να οριστεί στα 1.000 ευρώ, αντί των 10.000 που είναι σήμερα.
Μάλιστα, προειδοποιεί, ότι εάν δεν αλλάξει σύντομα η σχετική νομοθεσία, τότε δεν είναι μακριά ο καιρός που τα ερασιτεχνικά σωματεία θα μείνουν ακέφαλα διοικητικά, αφού κανείς δεν θα επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο νόμος είναι μεν αυστηρός, αλλά αναλογικά άδικος, όχι τόσο στην αποτροπή επεισοδίων βίας, όσο στην αποφυγή ενασχόλησης με τα διοικητικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς οι τιμωρίες και τα πρόστιμα, η μη καταβολή των οποίων επιβαρύνει τον εκάστοτε Πρόεδρο του σωματείου, είναι εξοντωτικά», αφού το ποσό του προστίμου κυμαίνεται στα 10.000 ευρώ τόσο για τον παίκτη, όσο και για το σωματείο, το οποίο μεταφέρεται στο ΑΦΜ του Προέδρου.
Για το λόγο αυτόν, ο κ. Καράογλου παρατηρεί πως: «γίνεται αντιληπτό, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες στα ερασιτεχνικά σωματεία» και θέτει θέμα επιστροφής τους στο προηγούμενο κανονικό πλαίσιο της ΕΠΟ.