O κ. Καράογλου στην παρουσίαση της 79ης ΔΕΘ στο διπλωματικό σώμα στην Αθήνα (10-04-2014)

Επιγραμματικά τα βασικότερα σημεία τα οποία τόνισε ο κ. Καράογλου στη παρουσίαση της 79ης ΔΕΘ στο διπλωματικό σώμα στην Αθήνα έχουν ώς εξής:


" -Πέρυσι επιχειρήσαμε και πετύχαμε την επανατοποθέτηση της ΔΕΘ-Helexpo στο διεθνή εκθεσιακό χάρτη.
-Με το Ν. 4109/2013 διορθώσαμε ένα μεγάλο λάθος του παρελθόντος και πετύχαμε τη συγχώνευση των δυο εταιρειών χωρίς να... ματώσει μύτη, κάτι που αποτελεί μοναδική περίπτωση στα ελληνικά χρονικά.
-Η συγχώνευση ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των αρμόδιων φορέων και έτυχε ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο της κοινωνίας.
-Η ριζική ανασυγκρότηση του εκθεσιακού μας φορέα υπήρξε πολιτική απόφαση στρατηγικής σημασίας και προϊόν διαρκούς και αποτελεσματικής διαβούλευσης του ΥΜΑΘ με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ
-Επιλύθηκαν τα πολλά οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν τον εθνικό εκθεσιακό μας χώρο, λόγω της 14χρονης χωριστής λειτουργίας των ΔΕΘ και Helexpo.
-Διευθετήθηκαν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ ΔΕΘ και Helexpo, καθώς και οι επικαλύψεις ανάμεσα στις δυο εταιρείες.
-Δόθηκε ενιαία υπόσταση στην εκθεσιακή μας δραστηριότητα.
-Δημιουργήθηκαν οικονομίες κλίμακας στην επιχειρησιακή λειτουργία.
-Η δημιουργία της κεφαλαιακά ισχυρής εταιρείας αναδεικνύει τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας τη Β. Ελλάδα εκθεσιακό πόλο και μοχλό ανάπτυξης.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ
- Λειτουργία της ΔΕΘ ως μοχλός ουσιαστικής αναπτυξιακής παρέμβασης, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
-Η ΔΕΘ λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ικανοποιητικό το δείγμα γραφής της νέας διοίκησης.
-Έπαψε να λειτουργεί το Δ.Σ. ως κλειστό κονκλάβιο διορισμένων καθώς άνοιξε, διευρύνθηκε και αγκαλιάστηκε από φορείς και κοινωνία.
-Τα 10 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδας.
-Εξασφαλίζεται καλύτερη διοίκηση της νέας εταιρείας και πληρέστερη εκπροσώπηση όλων των θεσμικών και παραγωγικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 78ης ΔΕΘ
-Η ΔΕΘ έγινε και πάλι «μόδα» για τους Θεσσαλονικείς, που την αγκάλιασαν και πάλι μετά από πολλά χρόνια.
-Πάνω από 200.000 επισκέπτες τον περασμένο Σεπτέμβριο.
-Αύξηση 40% των πωληθέντων τετραγωνικών μέτρων.
-Παρουσία τριών επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση του 2013.
-Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία Ελλήνων εκθετών.
-Σημαντική παρουσία πρεσβειών και διεθνών συλλογικών συμμετοχών από Αυστραλία, ΗΠΑ, Βαλκανική και Ασία.
-Γεννήθηκε ο θεσμός του «Αστερόκοσμου», με 150.000 άτομα να περνούν την πύλη την παρθενική χρονιά. Εκτίμηση ότι τα Χριστούγεννα του 2014 θα ξεπεράσουν τους 220.000.
-Ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη τα τελικά στοιχεία επισκεψιμότητας των κλαδικών εκθέσεων. Παράδειγμα η 25η Agrotica που ήταν η καλύτερη Agrotica που διοργανώθηκε μέχρι τώρα.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ 2014 ΚΑΙ 79η ΔΕΘ
-Το 2013 ήταν χρονιά αναγέννησης της εταιρείας και το 2014 θα είναι έτος καθιέρωσης της ΔΕΘ ως δύναμη ανάπτυξης.
-Ενδυνάμωση 79ης ΔΕΘ.
-Προσπάθεια αναμόρφωσης κλαδικών εκθέσεων.
-Διεθνοποίηση και τόνωση της εξωστρέφειας της ΔΕΘ.
-Ξεκινούν διαδικασίες προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου με εμπειρία στα διεθνή εκθεσιακά δρώμενα.
-Τους επόμενους 2-3 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μελέτη η οποία θα προκρίνει το πρόσφορο μοντέλο για το είδος της συνεργασίας που θα πρέπει να επιδιωχθεί με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
-Στόχος το εγχείρημα να δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην έκθεση και στη Θεσσαλονίκη.
-Το σχέδιο έχει την αμέριστη συμπαράσταση του εποπτεύοντος ΥΜΑΘ.
-Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας από εκθεσιακούς οίκους της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας.
-Αποκλείεται η παραχώρηση μετοχών στον στρατηγικό επενδυτή, διότι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία της Έκθεσης που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία όλων των Θεσσαλονικέων.
-Επίσης ξεκινούν οι διαδικασίες οριστικοποίησης του σχεδιασμού για τα έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, με την απόδοση ενός μέρους της έκθεσης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
-Εκμετάλλευση, αξιοποίηση και ανάπτυξη του εκθεσιακού κέντρου του Αμαρουσίου στην Αθήνα.
-Παραμένει ο στόχος της μετεγκατάστασης στη Σίνδο, αλλά θα δρομολογηθεί όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
-Με την 79η ΔΕΘ θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την ανοδική πορεία του εκθεσιακού μας φορέα, που ξεκίνησε πέρυσι, για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης.
-Να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε.
-Σήμερα μιλάμε με περηφάνια για τον ενιαίο πλέον εκθεσιακό μας φορέα, ο οποίος θα αφυπνίσει τις κοιμώμενες αναπτυξιακές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ."

 DSC 7132 01-1