Χαιρετισμός ΥΜΑΘ στην ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη αναζητά το δικό της μουσείο φυσικής ιστορίας» (06-04-2014)


Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ στις εργασίες της σημερινής ημερίδας που πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να συμμετέχω και εγώ στο δημόσιο διάλογο που ξεκινά με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη αναζητά το δικό της Μουσείο Φυσικής Ιστορίας».

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η απαισιοδοξία και η στασιμότητα, η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών:
-στέλνει μήνυμα ελπίδας
-και δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να ανακαλύψουμε τον τόπο μας.
Η λειτουργία ενός μουσείου φυσικής ιστορίας στην πόλη μας, θα επιτρέψει να στεγαστούν σε ειδικό χώρο μοναδικές συλλογές:
-απολιθωμένου,
-ταριχευμένου,
-αποξηρωμένου
-και νωπού
υλικού της πανίδας και χλωρίδας της Ελλάδας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο της βιοποικιλότητας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Ειλικρινά εύχομαι η πρωτοβουλία σας να αγκαλιαστεί θερμά από όλους όσους αγαπούν αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τις παραδόσεις του, προκειμένου πολύ σύντομα τα εκθέματα που σας ανέφερα παραπάνω να αποτελέσουν κομμάτι της ψυχής αυτής της πόλης και να φωτίσουν ακόμη περισσότερο την κληρονομιά της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, ενώνοντας το χθες με το σήμερα.

Εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, στηρίζουμε αυτήν σας την πρωτοβουλία και προσωπικά χαίρομαι γιατί βλέπω πως όσο υπάρχουν άνθρωποι με:
-διάθεση,
-μεράκι
-και πίστη,
μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, λοιπόν, μπορούμε να σταθούμε αρωγοί και μέσα από τη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου να προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Αρκεί φυσικά να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες όσον αφορά:
-στην επιλογή του χώρου,
-στον τρόπο χρηματοδότησης
-και όποιων άλλων τυπικών προϋποθέσεων απαιτούνται.

Δεν συνηθίζω να δίνω βαρύγδουπες υποσχέσεις και το γνωρίζετε αυτό.

Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι η λειτουργία μουσείου φυσικής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη καταγραφή της ιστορίας του τόπους μας και της ευρύτερης περιοχής, προσελκύοντας παράλληλα τουρίστες και συμβάλλοντας στην παραγωγή:
-παιδείας
-και πολιτισμού.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας και να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αντιμετωπίζει θετικά την πρότασή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

moyseiofysikisistoriasmoyseiofysikisistorias1