«Ελλαδίτες και Κύπριοι είμαστε παιδιά της Ελευθερίας»

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν σήμερα (Τετάρτη 02 Απριλίου 2014) στο Διοικητήριο τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους-Από το '21 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τα σπάνια κειμήλια που εκτίθενται από σήμερα και μέχρι τις 30 Απριλίου 2014 στις ειδικές προθήκες, παραχωρήθηκαν από ατομικές και οικογενειακές συλλογές Κυπριακών οικογενειών, από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν προϊόν εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Πέτρου Παπαπολυβίου.
Εξίσου σημαντική στην πραγματοποίηση της αποψινής τελετής εγκαινίων ήταν η συνεισφορά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι ηγεσίες των οποίων βοήθησαν σημαντικά στη μεταφορά των εκθεμάτων από την Λευκωσία στη Θεσσαλονίκη.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση κειμηλίων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της σημερινής ημέρας, καθώς χθες 1η Απριλίου 2014 συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στη Μεγαλόνησο το 1955.
«Έχουμε ιερό χρέος απέναντι στους αγωνιστές της ελευθερίας, απέναντι στους προγόνους και στους απογόνους μας, να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Έθνους. Υπό αυτήν την οπτική, η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε ενσαρκώνει τη συλλογική αντίσταση του Ελληνισμού στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του και υπερβαίνει τα πρόσωπα που συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτές» σημείωσε ο ΥΜΑΘ, προσθέτοντας πως τα εκθέματα που εκτίθενται στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου εξιστορούν τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον ελλαδικό χώρο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με αυτόν τον τρόπο υποκλινόμαστε σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φυλούν Θερμοπύλες, σε όλους εκείνους που μας θυμίζουν ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι μπορούμε να κοιτάζουμε αγέρωχα τους πάσης φύσεως ισχυρούς της γης και μας προτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους την αναγκαιότητα διάταξης των δυνάμεων του Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους «παιδιά της ελευθερίας» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ελλάδα και την Κύπρο ελεύθερες, κυρίαρχες και ιστορικά δικαιωμένες. Γιατί αυτό είναι το δίκιο, αυτό ορίζει η μακραίωνη ιστορία μας, γιατί αυτό θέλει και απαιτεί από όλους μας ο απανταχού Ελληνισμός» κατέληξε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00 έως 16.00 και Σάββατο-Κυριακή από 09.00 έως 14.00 και θα είναι κλειστή μόνο τις ημέρες Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα.
Τέλος, όσοι επιθυμούν οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις με ξενάγηση, μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα Παιδείας, Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ στα τηλέφωνα: 2310 379 168 και 2310 379059

{gallery}stories/ymath/2014/MARCH2014/EKTHESIKYPROIOI{/gallery}

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

"Παναγιώτατε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κώστα Ψευδιώτη, που εκπροσωπείτε τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Σωκράτη Χάσικο,
Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Κάθε φορά που το χρέος μας καλεί να τιμήσουμε εκείνους που έγιναν προσφορά θυσίας, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τα λόγια επιφανών ανδρών όπως του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, οποίος είχε γράψει κάποτε ότι προς:
-τον τραχύ
-και δύσκολο
δρόμο της αρετής, «πετούν μόνο τα γόνατα ανδρών γενναίων».
Και η σημερινή ημέρα, είναι μια από αυτές.

Ήταν πρώτη Απριλίου του 1955 όταν σύσσωμος ο Κυπριακός λαός, με μπροστάρηδες αμούστακα παιδιά, πάλεψε για να αποτινάξει τον αποικιακό ζυγό, διεκδικώντας αυτό που του άξιζε. Την ελευθερία του.

Αυτήν την ιερή ημέρα, 59 χρόνια μετά, επιλέξαμε συμβολικά για να εγκαινιάσουμε στο ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης την έκθεση, που συνδιοργανώνουμε μαζί με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του '21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μια έκθεση, η οποία μετά την εξαιρετική παρουσία της στη Λευκωσία και της θερμής ανταπόκρισης που έτυχε από τον Κυπριακό λαό, θεωρήσαμε χρήσιμο να φιλοξενηθεί και εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Απόψε προγραμματίζαμε να βρίσκεται μαζί μας και ο αιφνιδίως εκλιπών Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου και με τον οποίο συνεργαστήκαμε για τη σημερινή ημέρα.

Θεωρώ καθήκον μου να πω δυο κουβέντες για:
-έναν σύγχρονο αγωνιστή του Κυπριακού λαού,
-έναν προικισμένο
-και ικανότατο πολιτικό
-και έναν λαμπρό πατριώτη
που ξεχώριζε για τα σπάνια χαρίσματα του όπως:
-το ήθος,
-η πραότητα,
-το ακέραιο του χαρακτήρα του
-και η ανθρωπιά του.

Αιωνία του η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Θα σας παρακαλούσα μάλιστα, να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου.

Κυρίες και κύριοι,
όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, έχουμε χρέος ιερό απέναντι:
-στους αγωνιστές της ελευθερίας,
-απέναντι στους προγόνους
-και στους απογόνους μας,
να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Έθνους μας και να μην υποστέλλουμε τη σημαία των αγώνων.

«Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον κι είναι θλιβερή πια η ζωή, που μοιάζει με ακατοίκητο σπίτι» είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης.

Υπό την άποψη αυτή, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε:
-ενσαρκώνει τη συλλογική αντίσταση του Ελληνισμού στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του
-και υπερβαίνει τα πρόσωπα που συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτές.

Τα εκθέματα που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά σε λίγα λεπτά, εξιστορούν:
-τον ηρωισμό,
-τα κατορθώματα
-και τις μάχες
που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον Ελλαδικό χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο αποτείουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής σε εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φυλούν Θερμοπύλες.

Σε εκείνους που η ιστορική μοίρα τους έλαχε να αντιπαρατίθενται με πολυάριθμους κατακτητές και να αντιστέκονται σθεναρά.

Σε εκείνους που μέσα από τον ηρωικό τους θάνατο για τη μεγάλη ιδέα της ελευθερίας, υπάρχουν στην ιστορία για να οδηγούν:
-εμάς,
-τα παιδιά μας
-και τις επόμενες γενιές του Ελληνισμού.

Υπάρχουν για να μας θυμίζουν ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι μπορούμε να κοιτάζουμε αγέρωχα τους πάσης φύσεως ισχυρούς της γης και να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους την αναγκαιότητα διάταξης των δυνάμεων του ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα.

Σφυρηλατώντας τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου μέσα από εκθέσεις σαν και αυτή, επιχειρούμε:
-να θεμελιώσουμε την ελληνική ομοψυχία,
-να φωτίσουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας
-και να αναδείξουμε την κοινή μας διαδρομή, ακόμη και στους πιο δύσβατους ιστορικούς δρόμους.

Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι λίγοι Ελλαδίτες γνωρίζουν την προσφορά των Κυπρίων αδελφών μας στα πεδία των μαχών.

Όπως εξίσου λίγοι ήταν και οι Κύπριοι που γνώριζαν την προσφορά του Κυπριακού Ελληνισμού στους αγώνες του Έθνους.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που, μαζί με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, συναποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το «ζωντανό» μάθημα ιστορίας, προκειμένου να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης στις ψυχές σύσσωμου του Ελληνισμού και να της δώσουμε τη δυνατότητα να θεριέψει την εθνική μας αφύπνιση.

Φίλες και φίλοι,
Στις προθήκες και στα πανό που φιλοξενούμε στο ιστορικό κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, εκτίθενται τεκμήρια της έμπρακτης συμμετοχής Κυπρίων ηρώων στους εθνικούς αγώνες του ελλαδικού χώρου, δικαιώνοντας τους ιστορικούς που υποστηρίζουν ότι η πατρότητα του σημερινού ελληνικού κράτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους απανταχού Έλληνες.

Συμμετέχοντας ψυχή τε και σώματι στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους σε όλα τα επίπεδα, οι Κύπριοι πολεμιστές ουδέποτε λογάριασαν το τίμημα, αφήνοντας τα ιερά σώματά τους, λίπασμα ελευθερίας στα χώματα:
-της Μακεδονίας,
-της Πίνδου,
-της Μέσης Ανατολής.

Δεν ρώτησαν ποιο είναι το καθήκον, το εκτέλεσαν.

Δεν λύγισαν μπροστά στις δυσκολίες, ούτε αρκέστηκαν σε παθητική αντίσταση σε άνισους αγώνες.

Πολέμησαν,
-αγωνίστηκαν,
-έζησαν
-και έπεσαν στο πεδίο των μαχών ως Έλληνες, φωνάζοντας το δικό τους «μολών λαβέ».

Από την προπαρασκευή της επανάστασης του 1821, η φλόγα της ελευθερίας άναψε ταυτόχρονα και στις καρδιές των Κυπρίων.

Περισσότεροι από 2.000 Κύπριοι έγραψαν μαζί με τους Ελλαδίτες το έπος των Βαλκανικών Πολέμων.

Το ίδιο έγινε και το 1940, όταν 4.000 Κύπριοι βροντοφώναξαν και εκείνοι «ΟΧΙ» στον Ιταλό εισβολέα και στις δυνάμεις του άξονα.

Απόψε το βράδυ, λοιπόν, η ελληνική ιστορική μνήμη γυρίζει ευλαβικά το βλέμμα στο ένδοξο ηρωικό παρελθόν και ξετυλίγει το χάλι της εθνικής υπερηφάνειας.

Με άμετρο σεβασμό τιμούμε τη μνήμη όλων των Κυπρίων που αποδείχθηκαν γνήσια παιδιά της ελευθερίας.

Το παράδειγμα όλων εκείνων των ηρώων ας καθοδηγεί την πορεία μας για δικαίωση των οραμάτων μας.

Τούτη η βαριά κληρονομιά θα εκτίθεται από σήμερα και μέχρι τις 30 Απριλίου στο Διοικητήριο, υπαγορευοντάς μας να στείλουμε σε κάθε γωνιά της οικουμένης το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός ενωμένος δεν γονατίζει, αλλά συνεχίζει να μάχεται μέχρι τη δικαίωση:
-όσες θυσίες και αν χρειαστούν,
-όσοι αγώνες και αν απαιτηθούν.

Οφείλουμε να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ελλάδα και την Κύπρο:
-ελεύθερες,
-κυρίαρχες
-και ιστορικά δικαιωμένες,
γιατί αυτό είναι το δίκιο, αυτό ορίζει η μακραίωνη ιστορία μας.

Γιατί αυτό θέλει και απαιτεί από όλους μας ο απανταχού Ελληνισμός.

Σας ευχαριστώ πολύ."

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ