ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020»

Τις εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολούθησε σήμερα (Τρίτη 11 Μαρτίου 2014) ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, ο ΥΜΑΘ τόνισε ότι «έρευνα και καινοτομία σημαίνουν ανάπτυξη και απασχόληση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προσπάθεια να οικοδομηθεί μιας ισχυρότερη, πιο καινοτόμα και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα επενδύει στην εκπαίδευση, θα οδηγεί τη νέα γενιά στο δρόμο της μελέτης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και της πληροφορικής και θα εργάζεται για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

ORIZONTAS2020B

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου, αφού αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στην επανενεργοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, εξέφρασε την άποψη ότι η ενίσχυση της συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με έργα έρευνας, είναι ικανή να δώσει στην πατρίδα μας την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία.
«Μέσα από την ενίσχυση του ερευνητικού μας δυναμικού δηλαδή», εξήγησε ο ΥΜΑΘ, «θέλουμε να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους εξαιρετικούς μας επιστήμονες, να αναπτύξουμε νέες θέσεις εργασίας, να διασφαλίσουμε την απασχόληση και το 2020 όλοι να μιλούν πλέον για την καινοτόμα Ελλάδα και όχι για την Ελλάδα της κρίση».
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου σημείωσε τα εξής: «Τώρα που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση, είναι ο κατάλληλος χρόνος να συνδέσουμε την ποιοτική εκπαίδευση με την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Είναι ο κατάλληλος χρόνος να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ως Έθνος και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Είναι ο κατάλληλος χρόνος να τονώσουμε την εξωστρέφεια και την παραγωγική διάθεση, να προβάλουμε την εφευρετικότητα και να αναδείξουμε την αριστεία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που θα αξίζει στον τόπο μας και θα αρμόζει στις επόμενες γενιές».

 

 

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Καράογλου

"Κύριε Γενικέ Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστο Βασιλάκο,
Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Έρευνα και καινοτομία σημαίνει ανάπτυξη και απασχόληση.

Υπό αυτήν την οπτική, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να συζητούμε για το νέο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» το οποίο, ως εργαλείο της Ε.Ε., αναμένεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κρίσης:
-μέσω της ανάπτυξης της λεγόμενης «οικονομίας της γνώσης»
-και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων.
Η έναρξη του προγράμματος τολμώ να πω ότι αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινή προσπάθεια να οικοδομήσουμε:
-μια ισχυρότερη,
-πιο καινοτόμα
-μα κυρίως, πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Μια Ευρώπη η οποία θα επενδύει στην εκπαίδευση και θα οδηγεί τη νέα γενιά στο δρόμο:
-της μελέτης,
-της τεχνολογίας,
-της μηχανικής
-και της πληροφορικής.

Μια Ευρώπη η οποία θα έρθει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το 2020 και θα εργάζεται για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση:
-της συμμετοχής
-και ενσωμάτωσης
των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με έργα έρευνας, είναι ικανή να δώσει στην πατρίδα μας την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως:
-η έρευνα,
-η τεχνολογία
-και η καινοτομία.

Μέσα από την ενίσχυση του ερευνητικού μας δυναμικού δηλαδή, θέλουμε:
-να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους εξαιρετικούς μας επιστήμονες,
-να αναπτύξουμε νέες θέσεις εργασίας,
-να διασφαλίσουμε την απασχόληση
και το 2020 όλοι να μιλούν πλέον για την καινοτόμα Ελλάδα και όχι για την Ελλάδα της κρίσης.

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μας δίνει αυτήν την ευκαιρία, καθώς επιτρέπει στα ερευνητικά μας κέντρα και στο αξιόλογο δυναμικό τους:
-αφενός να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας
-και αφετέρου να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικά.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια με την επανενεργοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, για την οποία επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο:
-επιστημονικής,
-τεχνολογικής
-και επιχειρηματικής ανάπτυξης όλης της Β. Ελλάδας.

Η δημιουργία τεχνολογικών μονάδων αιχμής, οι οποίες θα επενδύουν στρατηγικά σε προϊόντα καινοτομίας, θα συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει εφαλτήριο εφαρμογής ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα συνδέει:
-την έρευνα
-με την καινοτομία
-και την παραγωγή,
βοηθώντας παράλληλα το πιο παραγωγικό κομμάτι της λαού μας να αναδείξει τις δημιουργικές του ικανότητες.

Κυρίες και κύριοι,
τώρα που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της, την κρίση, είναι ο κατάλληλος χρόνος να συνδέσουμε την ποιοτική εκπαίδευση με:
-την παραγωγική δραστηριότητα,
-την καινοτομία
-και τις νέες τεχνολογίες.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος:
-να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας,
-να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ως Έθνος
-και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος:
-να τονώσουμε την εξωστρέφεια και την παραγωγική διάθεση,
-να προβάλουμε την εφευρετικότητα
-και να αναδείξουμε την αριστεία,
δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που θα αξίζει στον τόπο μας και θα αρμόζει στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ πολύ."

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ