«ΤΟ ΥΜΑΘ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» (25.10.13)

«ΤΟ ΥΜΑΘ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» (25.10.13)

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «KARFITSA»

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στην προσπάθειά του να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλες ιστορικές στιγμές του τόπου μας, αλλά και να αναδείξει το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου σε χώρο πολιτισμού, από το 2012 ξεκίνησε τη διοργάνωση κορυφαίων εκθέσεων κειμηλίων και ιστορικών τεκμηρίων.

Πριν από ένα χρόνο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ημέρα που στο Λευκό Πύργο υψώθηκε και πάλι η γαλανόλευκη, τιμήσαμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας με τη διοργάνωση της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912-1913», την οποία εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σε εκείνη την έκθεση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε όλους τους Έλληνες σπάνια και μοναδικά κειμήλια, ξετυλίγοντας παράλληλα τις κορυφαίες ιστορικές στιγμές εκείνης της εποχής,

Image

Τον περασμένο Μάρτιο ακολούθησε το αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821 με τίτλο: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», θέλοντας να αναδείξουμε για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές από τη συμμετοχή των Μακεδόνων στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Σε αυτόν τον κύκλο των αφιερωμάτων στις εθνικές επετείους προστίθεται η έκθεση κειμηλίων και ιστορικών τεκμηρίων με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε», την οποία θα έχουμε την τιμή να  εγκαινιάσει, όπως και πέρυσι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Τούτη η έκθεση αποτελεί έκφραση ελάχιστης αναγνώρισης σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που όρθωσε το ανάστημά της φωνάζοντας ένα βροντερό «ΟΧΙ» στο φασισμό, στη διαφαινόμενη επεκτατική διάθεση του ναζισμού και στις δυνάμεις που έσπειραν το φόβο, την καταστροφή και το θάνατο στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, είμαστε περήφανοι για εκείνη την ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας και τιμούμε την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση, αλλά και την πίστη του Έθνους μας στην ελευθερία.

Τούτες τις ημέρες το μήνυμα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς οι σύγχρονοι Έλληνες, ως απόγονοι ένδοξων προγόνων και πιστοί στο ιστορικό καθήκον, λέμε ένα ακόμη βροντερό «ΟΧΙ» στο νεοναζισμό και στους νεοκήρυκες του μίσους και της διχόνοιας.

Λέμε «ΟΧΙ» σε εκείνους που χτυπούν, προπηλακίζουν και υβρίζουν τη Δημοκρατία.

Λέμε «ΟΧΙ» στα άκρα.

Με ταπεινότητα, σεβασμό, προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της πατρίδας μας, προασπίζουμε την εθνική μας μνήμη στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά προς τα εμπρός.

Αυτό απαιτούν από εμάς οι ήρωες-αγωνιστές του έπους του 1940.

Να εμπνευστούμε από τη θυσία τους, να αντλήσουμε θάρρος και κουράγιο και να διαφυλάξουμε, όλοι μαζί με μια καρδιά, την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκαν.

 

Την ελευθερία της πατρίδας.   

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης