«ΤΟ ΥΜΑΘ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

«ΤΟ ΥΜΑΘ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

Άρθρο του ΥΜΑΘ κ. Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Καρφίτσα"

Το «ευχαριστώ» από καρδιάς και τα συγχαρητήρια που έδωσε στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ ο επιχειρηματίας από την Καστοριά που την Τετάρτη  παρέλαβε από τα χέρια μου την πέμπτη επιταγή προκαταβολής επιχορήγησης μετά την έγκριση του επενδυτικού του σχεδίου, αποτελεί την καλύτερη ηθική επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να λειτουργήσει ως φορέας ανάπτυξης για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

 Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την επανασύσταση του Υπουργείου μέχρι σήμερα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μέσω του οποίου δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Έχοντας διαμορφώσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επιχειρηματίες, τους παρέχουμε τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στα επιχειρησιακά προγράμματα και με πνεύμα κατανόησης και καλής συνεργασίας, τα εξειδικευμένα στελέχη μας διεκπεραιώνουν άμεσα τις πάνω από 130 κατατιθέμενες επενδυτικές προτάσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός αυτό πιστοποιεί από μόνο του ότι το επενδυτικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα και στην πατρίδα μας γενικότερα, αλλάζει.

Και αλλάζει, διότι στο διάστημα των 15 μηνών από την επανασύσταση του Υπουργείου υλοποιήσαμε όσα δεσμευτήκαμε και ανεβάσαμε τον πήχη των προσδοκιών ακόμη πιο ψηλά, αποδεικνύοντας πως όταν διαθέτεις ανθρώπους με γνώση, αποφασιστικότητα και τεχνοκρατική συγκρότηση, μπορείς να απελευθερώσεις τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου και να τις δώσεις την απαιτούμενη ώθηση να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγοράς και των επενδύσεων.

Άλλωστε, είναι παγκοίνως γνωστό ότι μόνον ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες.

Και νέες επενδυτικές ευκαιρίες σημαίνουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και φυσικά δυνατότητα ανάπτυξης σε περιοχές της πατρίδας μας που παρουσιάζουν σειρά προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Αυτή η κατάκτηση αποτελεί προϊόν των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει προβεί η παρούσα Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Και τα καταφέρνει, με το 2014 να εκτιμάται πως θα είναι έτος καμπής.

Ενδεικτικά μονάχα αναφέρω πως το πρωτογενές πλεόνασμα που φέτος υπολογίζεται στα 340 εκατομμύρια ευρώ, τη νέα χρονιά  αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης +0,6%, η απασχόληση αναμένεται να καταγράψει άνοδο της τάξης του 0,6% λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μετά από μια μακρά περίοδο έντονης αμφισβήτησης η Ελλάδα αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μοναδική χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης με σταθερή προοπτική.

Συνοψίζοντας, νομίζω πως ήρθε η ώρα να δούμε το δρομολόγιο μας.

Να αναλογιστούμε που ήμασταν, τι κάναμε και που βαδίζουμε σήμερα.

Σε αυτόν τον απολογισμό, το πρόσημο είναι αδιαμφισβήτητα θετικό.

Και σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης πρωταγωνίστησε, βάζοντας τις βάσεις για την επαναφέρει τη Βόρεια Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης, ανάπτυξης και επανεκκίνησης.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης