«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ»

«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΟ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΟΡΑΗΛΟΓΛΟΥ

«Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ένα σημαντικό επίκεντρο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και όχημα για τη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος επενδυτικών ευκαιριών» τονίζει ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αλήθεια της Μακεδονίας».

 «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα της χώρας. Αντίθετα θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα και ακόμη μεγαλύτερα» απαντά σε σχετική ερώτηση.

 Ο Υπουργός αναφέρεται επίσης στο θέμα της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην ερώτηση αν τον ενδιαφέρει η θέση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, απαντά: «Σήμερα, ως Υπουργός, προτεραιότητά μου είναι πως θα δώσω λύσεις στα προβλήματα όλης της Βόρειας Ελλάδας και θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Το… αύριο είναι μια άλλη υπόθεση».

 

 1.           Πρόσφατα καταθέσατε το νομοσχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Πιστεύετε πως η οικονομία μας είναι ώριμη για να  δώσει έμφαση στην καινοτομία;

 «Με το χέρι στην καρδιά, σας απαντώ πως ναι. Η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και η προώθησή τους στη διεθνή αγορά, δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να διευρύνουμε με την κατάθεση του Νομοσχεδίου για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ένα σημαντικό επίκεντρο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και όχημα για τη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος  επενδυτικών ευκαιριών, που θα ενισχύει την απασχόληση μέσα από τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. Ξέρω πως τα προηγούμενα 6,5 χρόνια υπήρξαν αστοχίες, παραλείψεις και έγιναν λάθη. Λάθη που στοίχησαν, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να χάσει πολύτιμο χρόνο και να μην φανεί συνεπής στο ραντεβού της με το μέλλον. Μόνο που σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο κοινό στοίχημα, που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Αν η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης εξελιχθεί σε αυτό που οραματιζόμαστε και θέλουμε, ωφελημένη θα είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα. Όχι ο Σαμαράς, ο Καράογλου ή ο οποιοσδήποτε Υπουργός. Μονάχα η πατρίδα μας».

 

2.           Ποιος είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ μετά την επανασύσταση του;

«Ο ρόλος μας είναι διττός. Αφενός να εκπέμψουμε ηχηρό το εθνικό μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας και αφετέρου να αναδείξουμε τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, βάζοντας και πάλι αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Αναλογιστείτε μόνο ότι σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διαχειρίζεται περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ως προϊόν των περίπου 130 επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, η οποία έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Παράλληλα με αυτήν την πάρα πολύ σημαντική αρμοδιότητα, μας δόθηκε η εξίσου σημαντική αρμοδιότητα της εποπτείας αγοράς βιομηχανικών προϊόντων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ακόμη καταθέσαμε την πρώτη ιστορικά νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για τη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, διοργανώσαμε δυο τουριστικά φόρουμ και συμμετείχαμε σε τρεις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης διοργανώσαμε δυο επιχειρηματικά φόρουμ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πετύχαμε τη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo, ενώ μεταξύ άλλων δρομολογούμε και την ανάληψη της διαχείρισης της ειδικής υπηρεσίας του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG 4. Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα πετύχαμε σε διάστημα ενός χρόνου, με πενιχρό προϋπολογισμό και δίνοντας καθημερινά έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να δώσουμε ρόλο και υπόσταση σε ένα Υπουργείο που όταν επανασυστάθηκε δεν είχε καμία αρμοδιότητα, νομίζω ότι το μέχρι στιγμής πρόσημο σε αυτήν μας την προσπάθεια είναι θετικό. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό εργαζόμαστε».

 

3.            Η ανάπτυξη της Μακεδονίας-Θράκης μπορεί να επιτευχθεί; Και αν ναι, πως;

 «Με σκληρή δουλειά, πίστη και θάρρος να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ελλάδα. Και θα το ανοίξουμε. Όχι με ευχολόγια, αλλά με πράξεις. Και σίγουρα όχι από τη μια ημέρα στην άλλη. Ο τροχός όμως γυρνάει κ. Οραήλογλου. Αργά μεν, αλλά γυρνάει. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι το 2014 θα είναι έτος καμπή για την ελληνική οικονομία. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να αλλάξουμε αναπτυξιακή κουλτούρα. Να αντιληφθούμε όλοι μας ότι ο τρόπος που λειτουργήσαμε τα τελευταία 32 χρόνια ήταν εκείνος που ευθύνεται για τη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας. Τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και εγώ, έχουμε ένα στόχο. Να κρατήσουμε τους Βορειοελλαδίτες στον τόπο τους. Να δώσουμε και πάλι ζωή στην ελληνική περιφέρεια που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας.  Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, δίνοντας κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να ζήσουν, αλλά και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο τους. Έτσι θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη και μέσω αυτής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

 

4.   Καυτό προβλέπεται το φθινόπωρο λόγω φόρων και συνεχιζόμενης ανεργίας. Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Είστε ικανοποιημένος από τη συγκυβέρνηση;

 «Η κυβέρνηση πορεύεται με ορίζοντα τετραετίας. Το ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Κατ’ επέκταση δεν βλέπω πρόωρες εκλογές, με τα σημερινά φυσικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν. Και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ορισμένοι. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα της χώρας. Αντίθετα θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα και ακόμη μεγαλύτερα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι καθημερινά καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή. Και τα καταφέρνουμε. Όσον αφορά στην συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι διαγράψαμε μονομιάς όλα εκείνα που μας χωρίζουν. Τα οποία αναμφισβήτητα είναι πολλά, όμως, σήμερα μας ενώνει η τεράστια ευθύνη του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και στο Ευρώ και φυσικά να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατόν κοινωνικές επιπτώσεις αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τα 3-4 τελευταία χρόνια».  

 5.           Ενδιαφέρεστε για το χρίσμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας;

 «Σας απαντώ ευθέως. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη μου αγάπη. Και αυτή η αγάπη σίγουρα δεν ξεχνιέται. Σήμερα, ωστόσο, ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, προτεραιότητά μου είναι πως θα δώσω λύσεις στα προβλήματα όλης της Βόρειας Ελλάδας και θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Το… αύριο, είναι μια άλλη υπόθεση».