ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ» (25-09-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ» (25-09-2013)

 Αγαπητέ Γενικέ Πρόξενε της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κύριε Αλεξέι Ποπόβ,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι μου δίνετε την ευκαιρία να χαιρετίσω μια ιδιαίτερα επίκαιρη ημερίδα, με διακεκριμένους ομιλητές, και να συμμετέχω σε ένα κύκλο συζητήσεων που σηματοδοτούν την εντατικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η περιγραφή του «στρατηγικού εταίρου» που διατύπωσε πριν από μερικά χρόνια ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν για την Ελλάδα, είναι εκείνη που αντανακλά το υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης των Ελληνορωσικών σχέσεων.

 Αυτές τις ημέρες μάλιστα, τιμούμε την επέτειο 185 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων.

 Σχέσεων:

-φιλίας,

-αλληλεγγύης,

-αλληλοσεβασμού

-και αλληλοκατανόησης.

 Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επέτειο, που σφραγίζει τη μακρόχρονη συνεργασία δυο χωρών, που συνδέονται με μακραίωνους πνευματικούς δεσμούς.

 Δεσμούς:

-πλούσιου ιστορικού υπόβαθρου

-κοινής ιστορικής διαδρομής,

-πολιτιστικής και θρησκευτικής σύγκλισης.

 Αυτούς τους δυο αιώνες η Ελληνορωσική προσέγγιση στο ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο έγινε βήμα-βήμα με:

-όραμα,

-στρατηγικό σχεδιασμό

-και μοναδικό στόχο την εποικοδομητική μας συνεργασία στον τουριστικό και εμπορικό τομέα.

 Όσον αφορά στον τουρισμό, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν το φετινό καλοκαίρι την Ελλάδα και γνώρισαν από κοντά την εγκάρδια φιλοξενία των Ελλήνων, αλλά και τι σημαίνει:

-ευγένεια

-και πολιτισμός.

Image

 Στον εμπορικό τομέα, η αμοιβαία διάθεση ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση 22% που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2012, πλησιάζοντας τα 460 εκατομμύρια ευρώ.

 Κλάδοι όπως:

-τα οπωροκηπευτικά,

-οι μεταφορές,

-τα τρόφιμα,

-τα ποτά,

-η γουνοποιία,

-τα φάρμακα

-και τα καλλυντικά,

είχαν καθοριστική συμμετοχή σε αυτήν την αύξηση και άνοιξαν το δρόμο για μια:

-συστηματική

-και μόνιμη επικοινωνία των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων, με προφανή οικονομικά οφέλη.

 Παράλληλα, όπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει το αίτημα της Μόσχας προς τα όργανα της Ε.Ε. για την κατάργηση της υποχρεωτικής βίζας για τους Ρώσους πολίτες, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται από την ρωσική πολιτική ηγεσία.

 Ήδη ανοίξαμε ως Ελλάδα το πρώτο ελληνικό κέντρο θεωρήσεων Βίζας στη Μόσχα και ακολούθως άλλα τρία:

-στην Αγία Πετρούπολη,

-στο Νοβοσιμπίρσκ

-και στο Αικατερίνενμπουργκ.

 Ορμώμενος από τα παραπάνω, θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε οι Ελληνορωσικές σχέσεις να αναβαθμιστούν σε ένα άλλο ποιοτικό επίπεδο.

 Αναλαμβάνοντας από 1η Ιανουαρίου 2014 την Προεδρία της Ε.Ε., να είστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα εργαστεί σκληρά για την αναβάθμιση όχι μόνο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ο πλησιέστερος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

 Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα σας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελληνορωσική φιλία και συνεργασία.

 
Image

 

Σας ευχαριστώ.