ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1912-1913»

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1912-1913»


Το Σιδηρόκαστρο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδικής έκθεσης του ΥΜΑΘ, με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912-1913», η οποία περιόδευσε σε 28 μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό.

«Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δεν ήταν κατακτητικοί. Ήταν απελευθερωτικοί. Δεν επιτεθήκαμε σε άλλες χώρες. Αμυνθήκαμε και αγωνιστήκαμε ενάντια σε εκείνους που θέλησαν να προσαρτήσουν τη Μακεδονία μας» τόνισε ο Υπουργός, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Σιδηροκάστρου.

«Το έπος του 1912-1913 ενδυνάμωσε το εθνικό αίσθημα και την εθνική ταυτότητα του λαού μας, ενισχύοντας παράλληλα την αντίληψη για εθνική αλληλεγγύη και ένα κοινό πεπρωμένο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΥΜΑΘ, προσθέτοντας πως μέσα από τα ανεκτίμητα εκθέματα που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επιθυμεί «να αφυπνίσει εθνικές συνειδήσεις, να σπείρει το σπόρο της ομόνοιας, να προτάξει το εθνικό συμφέρον και να θυμίσει στις νεότερες γενιές των Ελλήνων το ιερό καθήκον που κουβαλάμε στις πλάτες μας».

«Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ιστοριογνωσίας. Να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες, να κατακτήσουμε την ουσιαστική γνώση, να απεγκλωβιστούμε από προκαταλήψεις και να καλλιεργήσουμε ιδανικές και υψηλές ηθικές αξίες. Μεταγγίζοντας αυτές τις αξίες και τα ιδανικά στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, δίνουμε στη νεολαία μας την ευκαιρία να μάθει τι σημαίνουν παράδοση και πατρίδα. Να διδαχθεί το ένδοξο παρελθόν του Έθνους μας, να ενδυναμώσει η εθνική της συνείδηση και η εθνική της αυτογνωσία» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

 

 

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ