«Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 8/9/2013)

«Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 8/9/2013)

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ιστορική συνέχεια και το ρόλο που διαδραματίζει για σχεδόν οκτώ δεκαετίες στην οικονομική ζωή του τόπου, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο εκθεσιακό πυλώνα της πατρίδας μας, φροντίζοντας να μην παρεκκλίνει από τις αρχές του ιδρυτή της, Νικόλαου Γερμανού, ο οποίος το 1925 οραματίστηκε τη δημιουργία ενός θεσμού επιχειρηματικής εξωστρέφειας με έδρα τη Μακεδονία.

 Με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της οικονομίας μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω της ανάδειξης της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας,  επί 78 χρόνια ο εθνικός εκθεσιακός μας φορέας πρωταγωνιστεί στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, της Θράκης, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας ως συνοδοιπόρους τους εργαζόμενους του, τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες.

 Ωστόσο φέτος επιχειρείται μια επανεκκίνηση.

 Και επιλέγω τη συγκεκριμένη λέξη, διότι είναι εκείνη που περιγράφει καλύτερα από όλες τις άλλες, τόσο την αλλαγή που πραγματοποιείται μετά τη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα εταιρεία (εντός μάλιστα των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων), όσο και τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό του θεσμού της ετήσιας γενικής έκθεσης.

 Ο ενιαίος, ενδυναμωμένος, σύγχρονος και  λειτουργικός εκθεσιακός φορέας ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., απαλλαγμένος από αδυναμίες και εκκρεμότητες του παρελθόντος, είναι σε θέση να υπερκαλύψει το χαμένο χρόνο των 14 ετών της χωριστής πορείας των δυο εταιρειών και, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα, να δράσει αποτελεσματικά στο σημερινό άκρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, σηματοδοτώντας παράλληλα, με την τεχνογνωσία και τη δυναμική του, την αναγέννηση του θεσμού της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 Ενός θεσμού ο οποίος, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας, εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό brand name, να απολαμβάνει υψηλής εμπορικής αναγνωρισιμότητας και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Με βασικούς άξονες την καινοτομία, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, η 78η Δ.Ε.Θ. επανασυστήνεται στον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων ως μια έκθεση διεθνούς εμπορικής ακτινοβολίας και ως μια ευρεία αναπτυξιακή παρέμβαση  ευθύνης για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στο ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας.

 Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 Η απόδειξη δηλαδή, ότι ακόμη και σήμερα, παρά την κρίση, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που αντιστέκονται σθεναρά, δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η τεχνολογία και η καινοτομία και χαράσσουν μια δυναμική εξωστρεφή πορεία, ενισχύοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 Το γεγονός ότι 1,5 μήνα πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, ο αριθμός των εκθετών (1000 φέτος μέχρι τώρα ενώ ήταν 800 το 2012) έχει ήδη υπερβεί τα περυσινά μεγέθη, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες (όταν πέρυσι κόπηκαν περίπου 150.000 εισιτήρια) και με σημαντική παρουσία ξένων ομαδικών ή εθνικών συμμετοχών στη Δ.Ε.Θ., από χώρες όπως η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Βραζιλία, η Ταϊβάν, η Ινδία και άλλες, πιστοποιεί ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παραμένει μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σταθερή διαχρονική παρουσία στα παγκόσμια εκθεσιακά δρώμενα.

 Για να παραμείνει όμως σε αυτήν τη θέση, οφείλει πρωτίστως να αποκαταστήσει την επαφή της με τον πόλη της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία έχει διαρραγεί τα προηγούμενα χρόνια.

 Να ξαναγίνει δηλαδή το «παιδί της Θεσσαλονίκης», επαναβεβαιώνοντας τη θέση της ως ένα αναπόσπαστο μεγάλο ετήσιο εμπορικό και ψυχαγωγικό γεγονός όλης της Μακεδονίας και Θράκης.

 Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με τη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΔΕΘ και όλων των θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προβολή της φετινής διοργάνωσης.

 Ως εθνικός εκθεσιακός φορέας λοιπόν, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να διαθέτει ειδικό βάρος και αρετές, τις οποίες καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας είναι αφενός να μεγεθύνει και αφετέρου να τις διαχειρίζεται κατάλληλα, ώστε ο θεσμός να ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.

 Η Δ.Ε.Θ. μπορεί να ξαναγίνει «σημαία» της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει ως ηχηρή απάντηση στην εσωστρέφεια.

  Αρκεί φυσικά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, να αναβαθμιστεί και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη σπουδαιότητα του ρόλου της ως εφαλτήριο αντεπίθεσης του Βορειοελλαδικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

 Το μόνο που χρειάζεται είναι η συμμετοχή όλων των αναπτυξιακών φορέων της Βόρειας Ελλάδας σε αυτόν τον κοινό σκοπό και, το κυριότερο κατ’ εμέ, σύμπνοια απόψεων.

 Συμπερασματικά, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, ξεκινά στη Θεσσαλονίκη ένας γόνιμος και εξωστρεφής διάλογος για την αειφόρο ανάπτυξη της πατρίδας μας, μέσω της προβολής της οικονομικής της ταυτότητας.

  Και χάρη σε αυτό το διάλογο, οι αναπτυξιακές και εξαγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας αφυπνίζονται και επανενεργοποιούνται, με στόχο την επανεκκίνηση της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας.

 Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, λοιπόν, ανοίγει αναπτυξιακές οδούς, λειτουργώντας ως «γέφυρα» για τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο απαιτητικό μα και συνάμα παραγωγικό μοντέλο, όπως απαιτεί άλλωστε η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

  

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης