ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Τον Πρόεδρο κ. Αλέξιο Δροσίδη και μέλη του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκε σήμερα στο διοικητήριο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου τους ευχαρίστησε για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να δωρίσουν στους Θεσσαλονικείς το μνημείο των δυο Ισαπόστολων, τονίζοντας πως με αυτήν την κίνηση προστίθεται άλλη μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της ιστορίας, μιας και φέτος τιμούμε τα 1150 χρόνια από τη μετάβαση των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου στη Σλοβακία.

Image

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν και η πρόταση της αντιπροσωπείας του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης να διερευνήσουν τη δυνατότητα επενδύσεων σε κατασκηνώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, προκειμένου να τις επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του χρόνου μαθητές από τη Ρωσία.

Λίγο προτού αναχωρήσουν από το Διοικητήριο, τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, στην έκθεση που πραγματοποιείται στο ΥΜΑΘ με τίτλο «η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε πως: «Οι Άγιοι ενώνουν τους λαούς και δεν τους διχάζουν. Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί, Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, αποτέλεσαν παράγοντα ενότητας για τους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης. Το έργο των δυο αυτών σπουδαίων προσωπικοτήτων, των φωτιστών των Σλάβων, έχει πνευματική ακτινοβολία και διαχρονική συνέχεια, αφού μέσα από τη διδασκαλία του βυζαντινού πολιτισμού και της ελληνορθόδοξης παιδείας, λειτούργησε ως γέφυρα που ένωσε τον δυτικό με τον ανατολικό πολιτισμό. Η δωρεά του μνημείου των Ισαπόστολων από τα μέλη του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, αποτελεί δείγμα αναγνώρισης του πολυποίκιλου έργου τους και απαρχή μιας νέας συνεργασίας» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Image

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, κ. Αλέξιος Δροσίδης, ευχαρίστησε τον ΥΜΑΘ για την θερμή, όπως είπε, υποδοχή στο κτίριο του Διοικητηρίου και σημείωσε ότι «οι σλαβικοί λαοί οφείλουν πολλά σε αυτούς τους δυο μεγάλους Μακεδόνες και Έλληνες που δίκαια θεωρούνται Άγιοι. Οι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος όχι μόνο χάρισαν το φως της χριστιανικής πίστης, αλλά δίδαξαν τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών».

 

Γραφείο Τύπου