ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «KA-BUSINESS» ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ» (20-05-2013)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «KA-BUSINESS» ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ» (20-05-2013)

Κυρίες και κύριοι,

 

Χριστός Ανέστη.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Λεπίδου για την πρόσκληση που μου απεύθυνε να συμμετάσχω στο συνέδριο που διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό KA-BUSINESS.GR, με θέμα «καινοτομία και ανάπτυξη: Γεωργία και τουρισμός, η Ελλάδα μας».

 Αναμφίβολα, μέσα από τέτοιου είδους διαδραστικά πολυσυνέδρια, αναδεικνύονται:

-τα καλά παραδείγματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας,

-προβάλλονται επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν εργαστεί και επενδύσει πάνω στην καινοτομία,

ενώ μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, είμαι σίγουρος πως θα προκύψουν:

-χρήσιμα συμπεράσματα

-και συνεργασίες ουσίας.

 Όταν κάποιος λέει τη λέξη Ελλάδα, τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό είναι:

-η γεωργία

-και ο τουρισμός.

Image

 Για αυτό και συγκαταλέγονται στους κλάδους που έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική για την πατρίδα μας.

 Τις δεκαετίες:

-του ’50,

-του ΄60

και του ΄70,

η γεωργία αναπτύχθηκε με ιδιαίτερα μεγάλους ρυθμούς και προσδιόρισε για την Ελλάδα μια διεθνώς αναγνωρίσιμη οικονομική μεγέθυνση.

 Σήμερα κάνουμε μια νέα μεγάλη προσπάθεια να στρέψουμε τη γεωργία προς την ποιότητα και την αειφορία και νομίζω πως καταφέρνουμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

 Το 2012 οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2011.

 Αυτή η επίδοση μας κατατάσσει στην 16η θέση στην Ευρώπη, αποσπώντας μερίδιο 1,2% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών.

 Φυσικά δεν αρκεί μόνο να λέμε πως η Ελλάδα έχει κορυφαία αγροτικά προϊόντα.

 Οφείλουμε να στηρίξουμε την αναγνώριση και την παρουσία τους στην Ευρώπη με συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης, οι οποίες όμως δεν είναι της παρούσης.

 Ειδικότερα τώρα που ο κόσμος αναζητά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

 Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος και τον ενισχύουμε με σημαντικά κονδύλια που πήραμε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

 Δηλαδή 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ για 7 χρόνια, ενώ παράλληλα θα δοθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ως κίνητρο για τους νέους αγρότες της χώρας μας.

 Και θα μου επιτρέψετε να εστιάσω ιδιαίτερα στο τελευταίο, διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση της γεωργίας μας χωρίς την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της.

 Οι νέοι αγρότες είναι το… αίμα που χρειάζεται η ελληνική γη για να μπορέσει να γίνει και πάλι αποδοτική.

  Στην Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών σήμερα είναι κάτω των 35% και αυτό πρέπει να αλλάξει.

 Όσον αφορά τώρα στον τουρισμό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελεί μια:

-από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου

-και ένα μεγάλο εφόδιο για τη διαφυγή μας από την κρίση.

 Το φετινό καλοκαίρι βρισκόμαστε εν αναμονή περίπου 17 εκατομμυρίων τουριστών, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός συγκριτικά με τα ποσοστά της τελευταίας πενταετίας, με προσδοκία εσόδων περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

 Αυξήθηκαν οι κρατήσεις από:

-Βρετανία,

-Γαλλία

-και Γερμανία,

ενώ περιμένουμε  και ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη Ρωσία.

 Επιπλέον, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, εξ’ όσων γνωρίζω, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το σύνολο του 2013.

 Εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με όχημα την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και πλήρως εναρμονισμένοι με την προωθητική τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης, συμμετείχαμε για πρώτη φορά στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις:

-της Σόφιας,

-του Βελιγραδίου

-και του Βουκουρεστίου.

 Όπως ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή, δεν το κάναμε για να υποκαταστήσουμε οργανωμένους φορείς που συμμετείχαν στις εκθέσεις, αλλά για να προωθήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ως μια ενιαία γεωγραφική ενότητα.

 Άλλωστε ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και οι ανάγκες, αλλά και οι απαιτήσεις, είναι κοινές για όλους.

 Για αυτό και εμείς εργαστήκαμε με σκοπό:

-να αναδείξουμε

-και να προβάλλουμε

τα τουριστικά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από τα δυο  τουριστικά φόρουμ που πραγματοποιήσαμε στο Διοικητήριο.

 Για να σας δώσω με την ευκαιρία και μια είδηση, όσον αφορά στο δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού, που θα διοργανώσει το ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας, μετατίθεται για το φθινόπωρο, με πιθανότερη ημερομηνία τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 Συμπερασματικά, γεωργία και τουρισμός είναι δυο δυναμικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι κινούνται σε παράλληλη τροχιά.

 Πιθανή συνέργειά τους, θα αποτελέσει μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης, δίνοντας πολύτιμες λύσεις στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για  μείωση της ανεργίας.

 Ισχυρή γεωργία και ισχυρός τουρισμός, σημαίνουν:

-ρευστότητα στην αγορά

-και νέες θέσεις εργασίας.

 Αυτοί είναι οι στόχοι μας και είμαι σίγουρος πως θα τους επιτύχουμε.

 Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε στο συνέδριο.

 

Σας ευχαριστώ.