ΤΗΝ 38η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑΘ κ.Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΤΗΝ 38η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑΘ κ.Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Την ιδιαίτερη δυναμική που έχουν αναπτύξει οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν τόσο στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη στήριξη της εξωστρέφειας εξήρε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά την τελετή εγκαινίων της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 09 Μαΐου 2013) στην πόλη της Καστοριάς.

Παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιου Σκορδά, με τον οποίο ο κ. Καράογλου εγκαινίασε μαζί την έκθεση, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισήμανε ότι η Καστοριά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής γουναρικών και δερμάτινων ειδών παγκοσμίως, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΥΜΑΘ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα και να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις έναν κλάδο που εξακολουθεί να παράγει ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας.

Image

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων, ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι με το πείσμα και την εργατικότητά τους, στέλνουν το σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα.

«Οι εποχές της γκρίνιας, της μεμψιμοιρίας, του αυτομαστιγώματος, πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί. Το οφείλουμε σε όλους εσάς, τους πεισματάρηδες συμπατριώτες μας που εργάζεστε σκληρά και αποτελείτε το μέλλον. Εσάς πρέπει να αναδείξουμε και να διασφαλίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για την ανάγκη υπογραφής ενός «δανείου εμπιστοσύνης» μεταξύ της Πολιτείας, των πολιτών και των παραγωγικών φορέων το οποίο, όπως είπε, «θα το αποπληρώσουμε σπάζοντας ταμπού τα οποία παρήγαγαν κρατισμό, οδήγησαν σε ελλείμματα και συσσώρευσαν χρέη».  

Όπως εξήγησε, με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα αποδείξει ότι πράττει τα αυτονόητα και προχωρά σε πράξεις, «αφήνοντας στην άκρη λόγια και αναλύσεις και δημιουργώντας ένας κράτος που θα είναι πρακτικό, θα αναστρέψει την ύφεση και θα αντιστρέψει την κακή ψυχολογία στην αγορά».

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος της γούνας, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κάλεσε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν, να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τη διεθνή συγκυρία, να απευθύνονται σε νέες αγορές  και να υλοποιούν  επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία.

«Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι αισιόδοξες και προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας  θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στο χέρι σας και στο χέρι μας είναι να τους επιβεβαιώσουμε» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

 

"Άγιοι Πατέρες,

Αγαπητοί συνάδελφοι στο ελληνικό κοινοβούλιο,

Κύριε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, φίλε Γιώργο Δακή,

Κύριε Δήμαρχε Καστοριάς, φίλε Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη,

Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο προφήτης Ηλίας», κύριε Ηρακλή Καλλισθένη,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Χριστός Ανέστη.

Το μήνυμα της Ανάστασης ας αποτελέσει φάρο ψυχικής ανάτασης για όλους τους Έλληνες και από εδώ και στο εξής, η ζωή μας να είναι φωτεινή σαν του κεριού το Άγιο Φως.

Εύχομαι ο Χριστός να μας δώσει τη δύναμη για τη δική μας Ανάσταση και να γεμίσει τις καρδιές μας με:

-ελπίδα,

-αγάπη,

-υγεία

και αισιοδοξία.

Γιατί όπως κάθε τέλος είναι και μια αρχή, έτσι κάθε Σταύρωση ακολουθεί η λαμπροφόρος Ανάσταση.

Να είστε σίγουροι ότι τελικά θα καταφέρουμε να προσπεράσουμε τα εμπόδια που μας στήνει η ζωή, διότι ως λαός αξίζουμε περισσότερα πράγματα από αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Image

Αρκεί να έχουμε πίστη και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Φίλες και φίλοι,

όταν τον περασμένο Μάρτιο χαιρέτιζα την εκδήλωση του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας για την παρουσίαση του διεθνούς κλαδικού brand name «Greek Fur»,  είχα πει ότι εκείνη την ημέρα έμπαινε η θεμέλιος λίθος για την ενδυνάμωση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων:

-της Καστοριάς

-και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

Σήμερα, εκείνη τη φράση επιβεβαιώνει η μαζική παρουσία 160 εκθετών από όλο τον κόσμο στο νέο εκθεσιακό κέντρο που φιλοξενεί την 38η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, καθώς και η προσέλκυση περισσότερων από 550 εμπορικών επισκεπτών, σε μια πόλη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα:

-παραγωγής,

-επεξεργασίας

-και διάθεσης γούνας παγκοσμίως,

όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι αριθμοί.

Το 2012-2013, η ελληνική γουνοποιία αγόραζε το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε έως το 10% του έτοιμου ενδύματος γούνας, γεγονός που πιστοποιεί ότι η αγορά γουνοποιίας εξακολουθεί να αποτελεί έναν ιδιαίτερα:

-εξωστρεφή

-και ανταγωνιστικό

κλάδο της ελληνικής οικονομίας.  

Έναν κλάδο ο οποίος, παρά την ύφεση, έχει την προοπτική:

-να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία,

-να απευθυνθεί σε νέες αγορές

-και μέσω μιας σειράς επενδύσεων,

να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς σήμερα λειτουργούν 38 εκτροφεία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν  άλλα 7.

Παράλληλα, εντός του 2013 υπολογίζεται ότι είναι πολύ πιθανό οι φάρμες γουνοφόρων ζώων στην περιοχή να διπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τις 100, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή προϊόντων γούνας πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, αναμένεται να επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου, οι οποίοι προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία που είμαι σίγουρος πως ήδη γνωρίζετε, σας τα ανέφερα γιατί στέλνουν το ιδιαίτερα:

-σημαντικό

-και ελπιδοφόρο μήνυμα,

ότι οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα.

Και αυτό δεν το λέω προκειμένου να δημιουργήσω ένα θετικό κλίμα, λόγω... υπουργικής υποχρέωσης, αλλά γιατί όλοι βλέπουν σημάδια και αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που κάνουμε στην Ελλάδα.

 

Φυσικά και οι όποιοι πανηγυρισμοί είναι πρόωροι και ίσως επικίνδυνοι, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα χαλάρωσης.

Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του χθες που οδήγησαν στην πτώχευση της Μεταπολίτευσης.

Όλοι μαζί, αντλούμε δύναμη από την ανάταση της εποχής και θεμελιώνουμε ένα κράτος:

-που θα πράττει τα αυτονόητα

-και θα προχωρά σε πράξεις,

-αφήνοντας στην άκρη λόγια και αναλύσεις.

Ένα κράτος:

-που θα γίνει πρακτικό,

-θα αναστρέψει την ύφεση,

-θα αντιστρέψει την κακή ψυχολογία στην αγορά

-και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπογράψουμε ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, δάνειο εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς.

Αυτό το δάνειο θα το αποπληρώσουμε σπάζοντας ταμπού τα οποία:

-παρήγαγαν κρατισμό,

-οδήγησαν σε ελλείμματα

-και συσσώρευσαν χρέη.

Οι εποχές:

-της γκρίνιας,

-της μεμψιμοιρίας,

-του αυτομαστιγώματος,

πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί.

Το οφείλουμε σε όλους εσάς που ακόμα και σήμερα παράγετε:

-ποιοτικά

-και ανταγωνιστικά προϊόντα,

-υψηλής ποιότητας και τεχνικής.

Σε όλους εσάς τους πεισματάρηδες συμπατριώτες μας που εργάζεστε σκληρά και αποτελείτε το μέλλον.

Εσάς πρέπει να αναδείξουμε και να διασφαλίσουμε.

 Για αυτό και το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται πάντα δίπλα και δρα υποστηρικτικά σε κλάδους όπως είναι η γουνοποιία,  που:

-ενισχύουν

-και ενδυναμώνουν την ελληνική οικονομία,

-στηρίζοντας την εξωστρέφεια.

 Με αυτές τις λίγες σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, η οποία αναμφίβολα καθιστά αυτήν την πόλη ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία παραγωγής γουναρικών και δερμάτινων ειδών σε όλη τη χώρα και παγκοσμίως.

 

 

Σας ευχαριστώ."

 

Από το γραφείο τύπου του ΥΜΑΘ