ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (05-04-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (05-04-2013)

Παναγιώτατε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,

Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ,  

Κύριε Διοικητά του Γ΄ Σώματος Στρατού,

Στρατηγέ, στρατιωτικέ αντιπρόσωπε της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Κύριε Δήμαρχε Θεσσαλονίκης,

Αγαπητέ κύριε Αθανάσιε Φλόκα,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς το Πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό, που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1912, επιστρέφει εκεί που ιστορικά ανήκει, στο… σπίτι του.

 Και ευχαριστώ προσωπικά για αυτό:

-τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ,

-τον αρχηγό του ΓΕΣ,

-το Γ΄ Σώμα Στρατού,

-τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

-και φυσικά το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου.

Image

 Η εγκατάσταση του Πρωτοκόλλου Παράδοσης  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώσαμε για την εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωση της πόλης μας και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την περιήγηση δυο κινητών περιοδικών εκθέσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας.

  Όταν μαζί με τον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, σχεδιάζαμε τις δράσεις του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, κύριο μέλημά μας ήταν:

-να βρούμε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλης

-και να το εκθέσουμε για πρώτη φορά στους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους Έλληνες.

Τύχη αγαθή θέλησε να βρεθεί ύστερα από εντατικές προσπάθειες και σήμερα, αυτό το ανεκτίμητο ντοκουμέντο, επιστρέφει  με κάθε επισημότητα στο χώρο που δικαιωματικά έπρεπε να βρίσκεται.

 Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον:

-Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

-και επιμελητή της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913»,

κ. Βασίλειο ΝΙκόλτσιο, με τις επίμονες προσπάθειες του οποίου  βρήκαμε και εκθέσαμε το Πρωτόκολλο και το αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά, στην έκθεση που διοργανώσαμε.

 Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω και στον πρώην Διοικητή του Γ’  Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Μπασιακούλη, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τις κοινές μας δράσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Image

 Φίλες και φίλοι,

το Πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης καθόρισε τις τύχες της περιπόθητης πόλης τόσων λαών, η οποία ύστερα από 5 αιώνες υποδούλωσης, επέστρεψε και πάλι σε χέρια ελληνικά.

Σε 1,5 χειρόγραφη σελίδα όλο και όλο, 

σε ένα φύλλο χαρτί,

αποτυπώνεται μια έντιμη συμφωνία,

με την οποία επισφραγίστηκε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και ιστορικός άθλος των Ελλήνων μετά το 1821, ο οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εκείνη την ιερή νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 1912, που η δόξα και η νίκη ξαπόστασαν στην πόλη μας.

Μιας νύχτας κατά τη διάρκεια της οποίας η πρωτεύουσα της Μακεδονίας κοιμήθηκε σκλαβωμένη και ξύπνησε:

-ελεύθερη

-και «αρχόντισσα κυρά»,

όπως αναφέρουν οι στίχοι του Ιωάννη Πολέμη.

 Ανήμερα της εορτής του προστάτη της, Αγίου Δημητρίου, το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας αποτυπώθηκε στο άρθρο τρία του Πρωτοκόλλου:

«Η πόλις της Θεσσαλονίκης παρεδόθη εις τον ελληνικόν στρατόν μέχρι της συνάψεως της ειρήνης».

 Χάρη στην εποποιία του 1912-1913,

-χάρη στο δικό μας 1821

-και τη θυσία όλων εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας,

μπορούμε ως απόγονοι ένδοξων ηρώων να αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας.

 Διότι, κυρίες και κύριοι, η ελευθερία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης κερδήθηκε με αίμα και θυσίες και δεν μας χαρίστηκε.

 Το μαρτυρούν τα ίδια τα λόγια του Ταχσίν Πασά στη Βουλγαρική αντιπροσωπεία, όταν του άσκησαν πιέσεις να υπογράψει και μαζί τους ένα αντίστοιχο σύμφωνο παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

 «Μια Θεσσαλονίκη υπάρχει κύριοι και αυτήν την παρέδωσα στους Έλληνες, που ήταν αντίπαλοι μου σε όλα τα πεδία της μάχης, από το Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά μέχρι εδώ. Δεύτερη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει για να την παραδώσω και σε εσάς» τους είπε. 

 Κουβέντες, που αν μη τι άλλο διαψεύδουν όσους εσφαλμένα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η πόλη μας παραδόθηκε άνευ μαχών στον ελληνικό στρατό.

Μαζί με το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου θα εκτεθούν επίσης:

-το αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά πάνω στο οποίο υπογράφθηκε το πρωτόκολλο και το οποίο είναι δωρεά του κ. Αθανάσιου Φλόκα στο Πολεμικό Μουσείο και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό,

-η επετειακή ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο στις 27 Οκτωβρίου 2012, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γιορτή Σημαίας-Στα βήματα των ελευθερωτών» που πραγματοποίησε το Υπουργείο μας,

-το βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,

-καθώς και ενθυμήματα,

-αλλά και αρχειακό υλικό των επετειακών δράσεων του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

 Όλα αυτά τα εκθέματα παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει, δίπλα στην πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο στις 28 Οκτωβρίου 1912, συνθέτοντας μια ιστορική συνέχεια που κάνει τους επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείου να αναλογίζονται τι σημαίνει να είσαι Έλληνας.

 Φίλες και φίλοι,

η ιστορική λήθη βλάπτει τη συλλογική μνήμη.

 Για αυτό και μέσα από τη γνώση της ιστορίας, καλούμαστε να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας, μεταφέροντας σε όλους τους Έλληνες τον εθνικό παλμό εκείνης της:

-ιστορικής,

-ένδοξης

-και λαμπρής περιόδου.

 Τιμούμε το ηρωικό χθες,

-αντιμετωπίζουμε περήφανα το σήμερα

-και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

 Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ασήμαντη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά κουβαλάει στις πλάτες της ένα ειδικό βάρος.

 Είναι η καρδιά και η ψυχή της Ευρώπης.

 Και ως Έλληνες, γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τι σημαίνει ελευθερία και τι τίμημα πληρώνεις για να την αποκτήσεις. 

 Η ελευθερία είναι κάτι που πεθαίνει αν δεν χρησιμοποιείται.

   Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα,

σημαίνει:

-να πολεμάμε ενωμένοι τα δεινά που μας βρίσκουν, 

-τους εχθρούς που μας επιβουλεύονται

-και τον κακό μας εαυτό.

 Φθηνά την ελευθερία δεν την πωλούν πουθενά, ούτε και τη χαρίζουν.

 Για αυτό και ο ποιητής έγραψε εύστοχα πως όσοι την πήραν χάρισμα, την χαράμισαν.

 Και εμείς οι Έλληνες, την ελευθερία μας την κερδίσαμε με:

-θυσίες,

-αίμα,

-ομοψυχία,

-αρετή

-και τόλμη.

 

Σας ευχαριστώ

 

 

 

Απο το γραφείο τύπου του ΥΜΑΘ