ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (24-03-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (24-03-2013)

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Νάουσας,

Κύριε Πρόεδρε της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ναούσης,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 

Μια ποντιακή φράση λέει:

«Ο Θεός δι το τερτ’ –

δι και το τερμάν». (Ο Θεός δίνει το βάσανο, δίνει και την ψυχική δύναμη).

 Και αν μη τι άλλο, οι απανταχού Πόντιοι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα:

-ελπίδας,

-δύναμης

-και πίστης.

 Με σεβασμό στη χαμένη πατρίδα,

-με πάθος,

-αποφασιστικότητα

-και μεθοδικότητα,

κατάφεραν να κρατήσουν άσβεστη την ποντιακή παράδοση, μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την αγάπη για:

-την ιστορική

 -και πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου.

Image

 Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του ανεκτίμητης αξίας πνευματικού πλούτου, αποτελούν οι 972 τόμοι των βιβλίων της εθνικής βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου που έχουν διασωθεί από τους πρόσφυγες και οι οποίοι  σήμερα παραδίδονται στην τοπική κοινωνία σε ψηφιακή μορφή.

 Διαβάζοντας για την ιστορία της Αργυρούπολης, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως όταν το 1923 αποφασίστηκε η φυγή προς την Ελλάδα, από τα τέσσερα άλογα με άμαξα που δόθηκαν σε κάθε οικογένεια, μόνο στο ένα οι πρόσφυγες φόρτωναν προσωπικά τους αντικείμενα, διότι με τα άλλα τρία μετέφεραν στην πατρίδα αυτό το σπουδαίο απόθεμα ιστορικής κληρονομιάς.

 Άφησαν πίσω υλικά αγαθά που απέκτησαν με κόπο και σκληρή δουλειά, διότι προτεραιότητά τους ήταν η διάσωση και η διαφύλαξη:

-της γνώσης,

-της ψυχής

-και της μάθησης.

 

Η αμέλεια όλων μας για εκείνη τη θυσία, θα ήταν ασυγχώρητη από τις μελλοντικές γενιές.

 Χωρίς υπερβολή τολμώ να πω ότι θα ήμασταν ανάξιοι απόγονοι, ένδοξων προγόνων.

  Φίλες και φίλοι,

συνηθίζεται να λέμε πως οι άνθρωποι είμαστε φορείς και δημιουργοί πολιτισμού.

 Για αυτό και η επιτυχημένη προσπάθεια διάσωσης των 972 πρότυπων βιβλίων και χειρόγραφων κειμένων, που απέμειναν από τους 5.000 τίτλους που έφεραν οι πατέρες σας από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, αποτελεί «σωτηρία» ενός εθνικού κεφαλαίου που αξίζει να αναδειχθεί στο ευρύ κοινό.

 Όχι μόνο της Νάουσας, αλλά σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη και από εδώ σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

 Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο υλικό, το οποίο όλοι μας θα έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε, μιας και θα μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό.

  Γνωρίζω τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων διοικήσεων του συλλόγου, καθώς και την πολύτιμη συμβολή της πρώην διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κας Αικατερίνη Κορδούλη, προκειμένου να θαυμάζουμε σήμερα αυτόν τον θησαυρό.

 Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προεδρείο και τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, διότι με τον αγώνα που έδωσαν ώστε να ψηφιοποιήσουν τα βιβλία, κατάφεραν να… ψηφιοποιήσουν την ιστορία, κρατώντας την αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

 Κύριε Πρόεδρε και μέλη της Ευξείνου Λέσχης, το λαμπρό σας παράδειγμα ας φωτίσει το δρόμο και άλλων συλλόγων. 

 

 

Σας ευχαριστώ.