ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ 192η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΕΡΓΕΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ» (20-03-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ 192η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΕΡΓΕΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ» (20-03-2013)

Κύριε Πρόεδρε της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, φίλε Νίκο Μέρτζο,

Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αξιότιμε καθηγητά του Α.Π.Θ, κ. Ιωάννη Χασιώτη,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για να παρακολουθήσω τη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ., στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας, κ. Ιωάννη Χασιώτη, με θέμα: «Η νεοελληνική εθνική ιδεολογία στα προεπαναστατικά χρόνια, οι πηγές και η ερμηνεία τους».

 Προσωπικά οφείλω να συγχαρώ  την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αλλά και του ομιλητή, διότι  ως θέμα:

-αφενός είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο μιας και ελάχιστοι, πλην των ιστορικών, έχουν εντρυφήσει πάνω σε αυτό

-και αφετέρου παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί από τον κ. Χασιώτη, οποίος έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με τα προεπαναστατικά χρόνια.

Είμαι όμως ιδιαίτερα χαρούμενος και για το γεγονός ότι η αποψινή εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με τις προετοιμασίες που γίνονται στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να υποδεχτούμε στη Θεσσαλονίκη μια μοναδική -από πλευράς κειμηλίων- έκθεση, με τίτλο: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία».

Τα κείμενα της έκθεσης εν πολλοίς έχουν αντληθεί από έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την οποία και εγώ προσωπικά είχα τη χαρά να διαβάσω πρόσφατα.

 Όσοι επισκεφθούν την έκθεση που ετοιμάζουμε στο Διοικητήριο, θα έχουν τη χαρά να δουν πρωτότυπες επιστολές:

-του Υψηλάντη,

-του Κολοκοτρώνη,

-του Καραϊσκάκη,

αλλά και τα όπλα των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 1821, τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εκτεθούν στο ευρύ κοινό της Μακεδονίας.

 Εκθέματα όπως:

-η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα Υψηλάντη,

-το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη,

-το καριοφίλι του,

-οι πιστόλες του Τζαβέλα,

-το πριονωτό σπαθί του Καραϊσκάκη,

-η σπάθα του Νικηταρά,

διδάσκουν ότι η ελευθερία δεν μας χαρίστηκε και ο απαράμιλλος ξεσηκωμός του 1821 δεν ήταν  αποτέλεσμα ενός κινήματος που στηρίχθηκε σε κοινωνικά ελατήρια.

 Αντίθετα, η ελευθερία κερδήθηκε με κόπο και αίμα.

   Η αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού μπορεί αρχικά να ήταν ένα εγχείρημα που έμοιαζε ακατόρθωτό, χάρη όμως στην:

-καθολική,

-οργανωμένη

-και μακροχρόνια προεργασία,

αποτέλεσε την απαρχή για τη βαθμιαία απελευθέρωση των εθνικών μας πόθων.

 Για αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι οι επισκέπτες της έκθεσής μας στο Υπουργείο, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά την κόψη του σπαθιού την τρομερή, που αναφέρει στον εθνικό μας ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός.

 

 

Σας ευχαριστώ.

 

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ