Συνέντευξη του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην Βουλγαρική Κρατική Τηλεόραση 15.2.2013

Συνέντευξη του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην Βουλγαρική Κρατική Τηλεόραση 15.2.2013

 

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Σόφια αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σόφιας, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, παραχώρησε (μετά από σχετική διευθέτηση του ΓΤΕ) συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή «Η μέρα αρχίζει» της Βουλγαρικής Κρατικής Τηλεόρασης (BNT), την οποία παραθέτουμε:

Image

 «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Φιλοξενούμε τώρα στο στούντιό μας έναν πολύ σημαντικό επισκέπτη, τον Έλληνα υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

 Καλημέρα, κύριε υπουργέ. Τελευταία μένουμε με την εντύπωση από αυτά που διαβάζουμε ότι η Ελλάδα  οδεύει στον δρόμο της ανασυγκρότησης της οικονομίας της. Χθες όμως δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία για ύπαρξη 27% ανεργίας στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα  προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση , να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βρίσκομαι για δεύτερη φορά στη Βουλγαρία.  

 Πράγματι έχουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που ονομάζεται ανεργία. Πανελλήνια τα ποσοστά της ανεργίας είναι 26-27%, αλλά ειδικότερα στην Μακεδονία και Θράκη το ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Νάουσα, όπου το ποσοστό είναι 55%.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να πούμε από τη μία μέρα στην άλλη ότι θα λυθεί αυτό το θέμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες  για τη μείωση της ανεργίας και για οικονομική ανάπτυξη, φυσικά.

 Θα μου πείτε ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Είναι πάρα πολλές, θα αναφερθώ στις βασικότερες. Η πρώτη και βασική είναι η πολιτική σταθερότητα. Πέρυσι τον Ιούνιο μετά τις εκλογές για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας σχηματίστηκε μια κυβέρνηση από τρία κόμματα. Ένα κεντροδεξιό, το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και ένα αριστερό, το ΔΗΜΑΡ. Όσο και αν φαίνεται περίεργο ή παράξενο, μέχρι στιγμής αυτός ο συνδυασμός τριών διαφορετικών κομμάτων δουλεύει και αποδίδει. Άρα, λοιπόν, η πρώτη βασική προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη υπάρχει. Εκτιμούμε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει ένα αρκετά μεγάλο βάθος χρόνου και να εξαντλήσει την τετραετία.

 Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ρευστότητα στην αγορά, να υπάρχουν δηλαδή χρήματα στην αγορά. Ευτυχώς με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου διατέθηκε στην Ελλάδα η αναγκαία δόση 52,5 δις ευρώ περίπου και αυτό σημαίνει ότι σιγά - σιγά αρχίζει να ρέει χρήμα στην αγορά και αναζωογονείται η οικονομία. Να αναφέρω άλλες δύο προϋποθέσεις για να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένας ευνοϊκός αναπτυξιακός νόμος που να δίνει κίνητρα στους ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν. Και η τέταρτη προϋπόθεση είναι να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα, σταθερό, απλό και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτές οι τελευταίες δύο προϋποθέσεις δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη. Μέχρι τον Απρίλη φιλοδοξούμε να έχουμε και αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο, οπότε θα υπάρχουν πλέον και εκείνες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

 

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Αυτά που λέτε ακούγονται ως ένα επικείμενο πολιτικό πρόγραμμα. Μιλάτε για κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ εμείς στη Βουλγαρία, ή τουλάχιστον μέρος της κοινωνίας είναι σκεπτικιστικά διακείμενο προς τέτοιους συνασπισμούς διότι θεωρείτο πως την ευθύνη δεν την αναλαμβάνει κανείς. Προφανώς έτσι σκέπτεται ένα μέρος των Ελλήνων διότι τελευταία παρατηρούμε μία σημαντική άνοδο νέων κομμάτων στην χώρα σας. Ανησυχίες προκαλεί όχι μόνο στην Ελλάδα,  αλλά και στην Ευρώπη, η άνοδος κομμάτων όπως η «Χρυσή Αυγή», ένα κόμμα ακραίων εθνικιστών. Εσείς πως θα εξηγούσατε αυτές τις κοινωνικές διαθέσεις στην Ελλάδα;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, προφανώς οι 500.000 Έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή δεν είναι φασίστες ή εθνικιστές. Είναι άνθρωποι απελπισμένοι και αγανακτισμένοι, άνεργοι, οι οποίοι πολύ απλοϊκά αντιμετωπίζουν το ζήτημα, καταλογίζοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα που διακυβερνούσαν τη χώρα, τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ και στράφηκαν σε καινούρια κόμματα, μεταξύ των οποίων είναι και η Χρυσή Αυγή.

Θεωρώ ότι είναι φαινόμενα των καιρών. Όσο ομαλοποιείται η κατάσταση και ξεπερνάμε την κρίση, αυτά τα ακραία κόμματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Δεν έχουν ιδεολογική βάση, αλλά έχουν εύκολη λύση, π.χ. ο ρατσισμός, ποιός φταίει; – οι ξένοι φταίνε, έχουμε ανεργία, ποιος φταίει; – οι ξένοι φταίνε. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι δημιουργικό, δεν έχει ιδεολογική βάση και δεν αντέχει στον χρόνο.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Θεωρείτε ότι τα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα έχουν μέλλον; Επειδή διάβασα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα δεν οδεύει στον σωστό δρόμο και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι οι ορθές.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Εγώ θα μιλήσω για το δικό μου κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς πράγματι τον Μάιο του 2012 είχαμε ένα χαμηλό αποτέλεσμα, μόλις 19%, το οποίο βέβαια μετά από ενάμιση μήνα, στις εκλογές του Ιουνίου το πήγαμε στο 30%. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ποσοστά που παίρναμε στις προηγούμενες εκλογές. Για να σχηματίσει ένα κόμμα κυβέρνηση έπρεπε να έχει 40 – 45%. Τώρα βλέπω, παρά την κρίση, παρά τα προβλήματα, ότι το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε, ξεπερνώντας την κρίση, να προσβλέπουμε και πάλι στην εκτίμηση και στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι οι πολίτες είναι θυμωμένοι με τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και που μας οδήγησαν στην κρίση που βιώνουμε, είναι κάτι δεδομένο. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχουμε καινούρια κόμματα, γι’ αυτό τον λόγο για πρώτη φορά έχουμε μια Βουλή με εφτά κόμματα, στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι με τρία κόμματα στη Βουλή. Τώρα έχουμε εφτά κόμματα και αυτή είναι μία θετική εξέλιξη.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Στο σημείο αυτό θα μπορούσαν να γίνουν πολλές αναλογίες με τη Βουλγαρία. Πολλοί αναλυτές στη Βουλγαρία επίσης προβλέπουν ότι η επόμενη Βουλή της χώρας, μετά τις εκλογές το καλοκαίρι, θα αποτελείται από περισσότερα κόμματα . Ας σας ρωτήσω όμως για τις σχέσεις Βουλγαρίας – Ελλάδας. Στα τέλη του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκε μία κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων. Αναλυτές ερμήνευσαν αυτό το γεγονός ως σύγκλιση των θέσεων των δύο χωρών ώστε να συνεχίσουν σε κοινή κατεύθυνση. Εσείς έχετε αυτή την εντύπωση;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Η Βουλγαρία είναι μία φίλη, συμμαχική χώρα. Έχουμε άριστες σχέσεις . Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ακόμα καλύτερες, γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Μακάρι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας να καταστούν υπόδειγμα και για άλλες χώρες.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Να ρωτήσω για τις θέσεις των δύο χωρών, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ. Τα Σκόπια κατηγόρησαν τα κράτη μας για δημιουργία κοινού μετώπου, αφότου δεν δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην χώρα. Υπάρχει μήπως κάποια συμφωνία; Είστε μέλος της κυβέρνησης και θα έπρεπε να ξέρετε αν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το θέμα αυτό;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Προφανώς όχι. Είναι φανερό ότι άλλα είναι τα προβλήματα που έχει η Βουλγαρία με το κρατίδιο των Σκοπίων και άλλα είναι τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα με το κρατίδιο των Σκοπίων. Εμείς έχουμε ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και είκοσι χρόνια. Ο κ. Νίμιτς έχει αναλάβει από πλευράς του ΟΗΕ τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε το συντομότερο δυνατό να λυθούν τα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες, αλλά βέβαια αναρωτιόμαστε: το κρατίδιο των Σκοπίων έχει προβλήματα με την Ελλάδα, έχει προβλήματα με τη Βουλγαρία, προβλήματα με την Αλβανία, προβλήματα με την Σερβία. Μήπως τελικά δεν φταίνε όλες οι γύρω χώρες και φταίνε και αυτοί λίγο;

Νομίζω ότι είναι καλό να κάνουμε από καιρό εις καιρό την αυτοκριτική μας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε τα προβλήματα.

Εμείς ως χώρα θέλουμε όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Βουλγαρία επίσης το θέλει αυτό,  να ξεπεράσουν όποια προβλήματα έχουν, για να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Εσείς ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας σας έχετε εικόνα για το πότε η πΓΔΜ θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πότε θα μπορούσε να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Εφόσον λυθούν τα προβλήματα που έχουν με την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην γίνουν (σ.σ. μέλος). Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να λυθούν τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε μια συμμαχία κάποιους που έχουν προβλήματα με άλλους που ήδη είναι στην συμμαχία. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, θα έχουμε προβλήματα μέσα στην Ένωση και μέσα στο ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να λυθούν τα προβλήματα, να δείξουν καλή θέληση και στις διαδικασίες που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, και στις διαδικασίες που νομίζω γίνονται μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας και να βρεθούν λύσεις. Πάντως, εμείς ονειρευόμαστε,  οραματιζόμαστε και θέλουμε να είναι όλα τα Βαλκάνια, όλες οι χώρες των Βαλκανίων ενταγμένες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με κοινό νόμισμα το ευρώ, με ανοιχτά σύνορα, με ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων. Γιατί όταν πάμε εμείς στις βόρειες χώρες, δεν καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε από τη Γαλλία στην Γερμανία π.χ., όπως άλλωστε γίνεται και τώρα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Δεν είναι αυτό καλύτερο; Όλοι είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, ο καθένας έχει τα χαρακτηριστικά του και από και πέρα πρέπει να επικρατήσει η λογική.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Μια και μιλάμε για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, βρίσκεστε στη Βουλγαρία με αφορμή μία τουριστική έκθεση. Ο τουρισμός διαμορφώνεται ως ένας πολύ σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Διάβασα μία ανάλυση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να έχει και καίριο ρόλο στην πορεία αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Τι είναι εκείνο στο οποίο υπολογίζετε φέτος και τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τον τουρισμό;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Έχω έρθει εδώ εγώ, αλλά και μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, διότι συμμετέχουμε στην διεθνή τουριστική έκθεση στη Σόφια. Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Συνεισφέρει το περίπου 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι ένας τομέας της οικονομίας στον οποίο μπορούμε να έχουμε άμεση απόδοση. Πέρυσι για παράδειγμα, ανεξάρτητα από τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, εντάσεις, επεισόδια και όλα τα σχετικά, παρόλα αυτά και με πολλές προσπάθειες σώθηκε η παρτίδα και είχαμε μικρή αύξηση του τουρισμού. Πέρυσι  δεχθήκαμε 16 εκατ. τουρίστες. Φέτος έχουμε βάλει λίγο πιο ψηλά τον πήχη, εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα 17 εκατομμύρια τουρίστες. Και αυτό είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και για την ανάπτυξή της. 

 Σε σχέση με εμάς, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, το 80% των τουριστών μας προέρχεται από τις βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία και τα τελευταία 2 -3 χρόνια και από τη Ρωσία. Γιατί; Γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά, είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, έχουμε αρκετά κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό και βεβαίως υπάρχει μια φιλική σχέση μεταξύ των λαών. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι φέτος μπορούμε να παρακινήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους Βούλγαρους να επισκέπτονται ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας. Στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική που όλοι γνωρίζετε, έχουμε και την Καβάλα, τη Θάσο, την Αλεξανδρούπολη, την Μαρώνεια, πάρα πολλές ομορφιές και θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε τους Βούλγαρους φίλους μας στη Μακεδονία και Θράκη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε υπουργέ. Ευχόμαστε επιτυχία στη συμμετοχή σας στην τουριστική έκθεση. Για μας ήταν πολύ ενδιαφέρον να συνομιλήσουμε με έναν Έλληνα αξιωματούχο και να μάθουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην Ελλάδα».