ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ - (16-02-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ - (16-02-2013)

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 δεν σκοπεύω να μακρηγορήσω.

Image

 Άλλωστε για τις επενδυτικές προοπτικές του θερμαλιστικού τουρισμού και την ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα μιλήσουν οι αξιόλογοι εισηγητές που είναι και οι καθ’ύλην αρμόδιοι.

 Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, εξ ορισμού και όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο επανίδρυσής του, διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης του.

 Για αυτό και σε μία εποχή που η ανάπτυξη αποτελεί το μέγα ζητούμενο, στη προμετωπίδα της αναπτυξιακής διάστασης που έχει προσδώσει στο Υπουργείο μας η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, βρίσκεται η ανάδειξη όλων των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Βορείου Ελλάδος, χαράσσοντας παράλληλα πολιτικές που αποσκοπούν στην προσέλκυση:

-μικρών,

-μεσαίων

-και μεγάλων επενδύσεων.

 Όταν αναφερόμαστε στον θερμαλιστικό τουρισμό, επί της ουσίας αναφερόμαστε στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ιαματικού τουρισμού μαζί με τις διευρυμένες δραστηριότητες αναψυχής και αναζωογόνησης που παρέχεται στους επισκέπτες.

 Η χώρα μας έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα να είναι μοναδική σε αριθμό ιαματικών πηγών, ενώ τα νησιά του Αιγαίου κατέχουν εξίσου προνομιακή θέση.

 Σε κάθε περίπτωση, οι ιαματικοί πόροι αποτελούν το κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη και πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα στον:

-τουριστικό,

-ιατρικό,

-εμπορικό,

-και εκπαιδευτικό τομέα.

 Με λίγα λόγια, ο θερμαλισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τοπική οικονομία και σταθερό αναπτυξιακό πόλο για την πατρίδα μας.

 Ειδικότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη ο θερμαλισμός ως μία:

-νέα,

-και σύνθετη μορφή τουρισμού,

μας προσφέρει απλόχερα μία πολύτιμη ευκαιρία για δράση στη σημερινή άκρως ανταγωνιστική αγορά.

 Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή ημερίδα.

Διότι δε χωρά καμία αμφιβολία πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τους κανόνες της αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τη Βόρεια Ελλάδα.

 Ενδεικτικά θα αναφέρω τομείς, όπως

-η γεωργία

-η θέρμανση εγκαταστάσεων,

-η υδροθεραπεία,

-η πηλοθεραπεία

-και η θαλασσοθεραπεία.

 Σκεφτείτε μόνο πως σήμερα η Μακεδονία διαθέτει 38 περιοχές οι οποίες διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους.

 Οι 32 από αυτές είναι «γεωθερμικές» με πλούσιο και βεβαιωμένο δυναμικό, που φτάνει τα 7.520 κυβικά μέτρα την ώρα από φυσικές αναβλύσεις ή από γεωτρήσεις μικρού βάθους.

Οι υπόλοιπες 6 αποτελούν ψυχρά μεταλλικά νερά αναγνωρισμένα ως ιαματικά, που τα συναντούμε:

-σε εργοστάσια εμφιάλωσης, όπως είναι η Σουρωτή, η Δουμπιά και το Ξινό Νερό Φλώρινας

-χωρίς εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα στο Μεταλλικό Κιλκίς,

-και για ιαματική χρήση, όπως το Λουτροχώρι Σκύδρας και η Πικρολίμνη Κιλκίς.

 Αναλογιστείτε μόνο πως από τις 38 περιοχές στις οποίες έχουμε θερμά νερά με φυσική ανάβλυση ή με γεώτρηση, οι 26 είναι αναγνωρισμένες από την Πολιτεία ως ιαματικές.

 Φίλες και φίλοι είναι γεγονός πως η χώρας μας διαθέτει έναν πλούτο φυσικών ιαματικών πόρων.

 Έναν πλούτο που οφείλουμε:

-να αναδείξουμε,

-να προβάλλουμε

-και να προστατέψουμε.

 Η αναγνώριση φυσικών ιαματικών πόρων,

-η αξιολόγηση τους

-και η απόκτηση ενός διεθνούς σήματος ποιότητας από όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες θερμαλισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέσα σε ένα πνεύμα στρατηγικής επιχειρηματικότητας, είναι μία νέα, καινοτόμα προσπάθεια, που στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αγωνιζόμαστε να αναδείξουμε.

 Φίλες και φίλοι,

θα κλείσω το σύντομο χαιρετισμό μου λέγοντας σας το εξής:

Η ανάγκη προστασίας των ιαματικών πηγών συμβιώνει με την ανάγκη αξιοποίησης τους.

 Το ένα δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς το άλλο.

 Για αυτό και είναι καθήκον και υποχρέωση μας να προστατέψουμε αυτές τις πηγές και με ένα σωστό σχέδιο να τις εκσυγχρονίσουμε και να τις αναδείξουμε. 

 

 

Σας ευχαριστώ.