ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (ΕΔΕΣΣΑ) - (17-02-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (ΕΔΕΣΣΑ) - (17-02-2013)

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα, ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, να εγκαινιάζω από την Έδεσσα μία σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν το 1912.

Η επέτειος ενός αιώνα ελεύθερης Μακεδονίας είναι μία μοναδική ευκαιρία  για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να γνωρίσουν μία από της λαμπρότερες και ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που οδήγησε στον διπλασιασμό της έκτασης και του πληθυσμού της Ελλάδας μας.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αναλογιζόμενο το βάρος της ιστορικής ευθύνης, επιθυμεί να καταστήσει όλους τους βορειοελλαδίτες κοινωνούς δύο κινητών περιοδικών εκθέσεων.

Η πρώτη έχει τον τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -13» και περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό της εποχής.

 Η δεύτερη κινητή περιοδική έκθεση είναι έκθεση βιβλίων και έχει τίτλο «Τίτλοι Ιστορίας και Απελευθέρωσης – 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία».

Οι εκδόσεις αυτές επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και αμέσως μετά το τέλος κάθε έκθεσης θα προσφέρονται ως δωρεά του ΥΜΑΘ στις τοπικές βιβλιοθήκες, με σκοπό:

-αφενός τον εμπλουτισμό τους

-και αφετέρου την ενίσχυση της πρόσβασης των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στην ιστορική γνώση.

 Παράλληλα και σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές θα εκτίθενται και εκδόσεις που αναφέρονται στον τόπο φιλοξενίας της έκθεσης, σε μία προσπάθεια:

-να αναδείξουμε την τοπική ιστορία

-και να γνωρίσουμε τις σύγχρονες δυνάμεις που διαμορφώνουν το κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

 Η επέτειος της εκατονταετηρίδας γίνεται αφορμή για έναν ιστορικό αναστοχασμό, γεγονός που πιστοποιείται από το πραγματικά συγκινητικό ενδιαφέρον του κοινού σε όλες τις εκθέσεις που αφορούν εκείνη την:

-ηρωική

-και ένδοξη περίοδο της πατρίδας μας.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 15.000 συνάνθρωποί μας, μαθητές και μεμονωμένοι επισκέπτες από όλη την περιφέρεια, έχουν περάσει τις πύλες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για να δουν από κοντά  τα εκθέματα της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913».

Εξίσου μαζικό είναι το ενδιαφέρον και σε κάθε άλλη περιοχή της πατρίδας μας που φιλοξενούνται παρόμοιες εκθέσεις, οι οποίες πέρα από τον πλούσιο διδακτικό χαρακτήρα, βοηθούν στην

αποκρυπτογράφηση ιστορικών γεγονότων.

Βλέπετε, η επέτειος των 100 χρόνων που συμπληρώνεται φέτος από τους Βαλκανικούς Πολέμους, είναι μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες να γνωρίσουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που οδήγησε στον διπλασιασμό της έκτασης και του πληθυσμού της πατρίδας μας.

Αν και θα ακουστεί  βαρύγδουπο, τολμώ να πω ότι για εμάς τους Μακεδόνες οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν το δικό μας 1821.

 Για αυτό και φέτος, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ελευθερίας, τιμούμε όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση:

-του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας,

-της Ηπείρου

-και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,

-καθώς και την ενσωμάτωση της μέχρι τότε αυτόνομης Κρήτης στον ελληνικό κορμό.

 Όλα τα εκθέματα είναι κομμάτια της ψυχής μας.

 Είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν:

-την εθνική μας ταυτότητα,

-την κληρονομιά των προγόνων μας,

-την ιστορική μας παράδοση.

 Είναι όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα, που ενώνουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο.

Γιατί η παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στα μουσεία ή στις εκθέσεις, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές μας, αποτελώντας μέρος των αξιών με τις οποίες μας μεγάλωσαν οι γονείς μας.

 Θέλοντας να κρατήσουμε άσβεστες αυτές τις αξίες, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δημιούργησε τις δύο  αυτές κινητές περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν το ταξίδι μνήμης από εδώ και το ολοκληρώνουν στη Νιγρίτα Σερρών τον Αύγουστο του 2013.

 Κυρίες και κύριοι,

ο Πολύβιος έχει γράψει πως η μελέτη της ιστορίας μπορεί να συντελέσει στη διόρθωση του βίου των ανθρώπων, γιατί από αυτήν ποριζόμαστε πολλά και βιοτικά διδάγματα.

 Προσωπικά πάλι πιστεύω πως η γνώση της ιστορίας ανοίγει όλα τα μυστικά της ζωής, μιας και τα μονοπάτια του παρελθόντος έχουν ατελείωτη την προέκτασή τους προς το μέλλον.

 Σε κάθε περίπτωση, το να σέβεσαι και να αγαπάς την πατρίδα σου, είναι θέμα ευθύνης της καθεμιάς και του καθενός από εμάς.

 Με εκθέσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλά και εκείνες που έγιναν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας:

-τιμούμε το ηρωικό χθες,

-αντιμετωπίζουμε περήφανα το σήμερα,

-και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, αναλογιζόμενοι πάντα πως οι Έλληνες ενωμένοι έχουμε κάνει θαύματα.

 

Σας ευχαριστώ.