«Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΕΝΤΟΝΑ» 24.12.12

«Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΕΝΤΟΝΑ» 24.12.12

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΘΑΡΡΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΤΣΙΟ

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου απαντά σε ερωτήματα του «Σ. Θ.» τα οποία του ετέθησαν  και αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, τους οικονομικούς πόρους του ΥΜΑΘ, τα θέματα που του ετέθησαν κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Νομό Σερρών και τις προσωπικές πολιτικές του εκτιμήσεις για το έργο και την θητεία της τρικομματικής κυβέρνησης στην οποία και ο ίδιος είναι μέλος.

Απέφυγε με εύσημο τρόπο να απαντήσει στο ερώτημα αν τον κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα δε εμμένει σταθερός και αμετακίνητος στην επιλογή του να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να ασκήσει με τον καλύτερο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα καθήκοντά του ως υπουργός.

Με έμφαση υπερτονίζει το ενδιαφέρον του για το Νομό Σερρών και την απόφαση να στηρίξει, να προωθήσει τις προτάσεις και τα θέματα που του έθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, οι δήμαρχοι του Νομού και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Χρήστος Μέγκλας. Υποσχέθηκε δε ότι θα εργαστεί για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του.

1.         Το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης μετά την επανασύσταση του έχει αρμοδιότητες και πόρους για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης;

«Αρμοδιότητες έχει και αναμένουμε και άλλες. Όσον αφορά στους πόρους δεν μπορώ να πω το ίδιο. Αναλογιστείτε μόνο ότι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να επανασυστάθηκε από μηδενική βάση, ο προϋπολογισμός του όμως παρέμεινε στα επίπεδα… Γενικής Γραμματείας και ακόμη χαμηλότερα. Και για να σας μιλήσω με αριθμούς για το 2012 ο προϋπολογισμός του ΥΜΑΘ μετά τη μείωση 15% ήταν περίπου 6,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαν δαπανηθεί περίπου τα  μισά και για το 2013 θα είναι 6 εκατομμύρια ευρώ. Όπως και να έχει, οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας. Για αυτό και εμείς σκύβουμε το κεφάλι και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, προσπαθούμε να δώσουμε στο νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης τον αναπτυξιακό ρόλο που του αρμόζει και τον οποίο πρέπει να διαδραματίσει στην παρούσα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, ώστε να… ξεκλειδώσουμε την καινοτομία και την ανάπτυξη. Σήμερα οι πολίτες απαιτούν από εμάς χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Δεν τους ενδιαφέρει το πώς θα τα επιτύχουμε, αλλά το πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Άλλωστε όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

2.         Σύμφωνα με τον νόμο ποιες αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης;

«Στις 10 Αυγούστου υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο στο ΥΜΑΘ επιστρέφουν όλες οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι την ημέρα κατάργησής του.  Αυτό σημαίνει ότι έχει υπό την εποπτεία του φορείς όπως οι ΔΕΘ, HELEXPO, ΕΥΑΘ, ΕΥΑΘ παγίων, ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), καθώς και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Επίσης βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως έχει μπει στην τελική ευθεία η εποπτεία της αγοράς που αφορά κυρίως στα βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και το πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, το γνωστό INTERREG. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η αρμοδιότητα που δόθηκε στο γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών που λειτουργεί στο Υπουργείο μας, το οποίο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα συνεχίζει να υποδέχεται και να παραλαμβάνει επενδυτικά σχέδια του Νόμου 3908/11 άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 93  επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ».

3.         Οι επισκέψεις σας στο Νομό Σερρών είχαν εθιμοτυπικό χαρακτήρα γνωριμίας ή κατά την επίσκεψη σας ετέθησαν εκ μέρους  της περιφερειακής Ενότητας  και των δημάρχων θέματα και προβλήματα που απασχολούν το Νομό Σερρών;

«Κύριε Νάτσιο εγώ δεν επισκέφθηκα τις Σέρρες ούτε για να κάνω εξαγγελίες, ούτε για να μοιράσω χρήματα, αλλά για να ακούσω προσεκτικά τα προβλήματα που υπάρχουν και σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, με τους οποίους έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία,  να τα ιεραρχήσουμε. Από την πλευρά μου έλαβα σοβαρά υπόψη μου όλα τα ζητήματα που μου τέθηκαν και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Δυστυχώς οι Σέρρες κατέχουν μια αρνητική πρωτιά. Κατατάσσονται στην τελευταία θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα. Διαφορετικά δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για ισόρροπη και ισότιμη περιφερειακή ανάπτυξη». 

4.         Ποια θέματα και ποια προβλήματα σας  απασχόλησαν στις συσκέψεις και τις συναντήσεις που είχατε με τους φορείς;

«Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών για παράδειγμα μου έθεσε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και της ανάγκης να συνεχιστούν οι εργασίες ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών επικεντρώθηκε στην υλοποίηση του 5ου και του 11ου αρδευτικού δικτύου καθώς και την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των σερραϊκών γεωθερμικών πεδίων, ενώ ο Δήμαρχος προέταξε μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου στην Ομόνοια».

5.         Κατά την προσωπική σας εκτίμηση με ποια προτεραιότητα ταξινομείται τα θέματα και τα προβλήματα που σας ετέθησαν;

«Όπως σας εξήγησα και στην πρώτη ερώτηση, αυτό που προέχει για εμένα είναι να είμαι χρήσιμος στους Βορειοελλαδίτες και άρα αποτελεσματικός. Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, το ΥΜΑΘ επιχορηγεί με το ποσό των 50.000 ευρώ τη συνέχιση των ανασκαφών στον ταφικό περίβολο του λόφου Καστά στην αρχαία Αμφίπολη, καθώς από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι αν η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, αυτό θα σημάνει τεράστια τουριστική ώθηση για την περιοχή και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ομοίως βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία με τους συναδέλφους μου στα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου  να δοθούν λύσεις και στα υπόλοιπα θέματα».

6.         Είστε μέλος της τρικομματικής κυβέρνησης. Εκτιμάται ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, του προϋπολογισμού, του φορολογικού νόμου και την χορήγηση της δόσης από τους εταίρους μας η κυβέρνηση απερίσπαστη θα τα καταφέρει να ασχοληθεί με τα εσωτερικά, οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία ή θα είναι όμηρος των συνδικαλιστικών συντεχνιών που χάνουν προνόμια και οικονομικά κεκτημένα;

«Αν μη τι άλλο κύριε Νάτσιο η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ουδέποτε χάιδεψε αυτιά ή υπέκυψε στις πιέσεις συνδικαλιστικών συντεχνιών.  Η εξομοίωση των υπαλλήλων της Βουλής με τους τακτικούς υπαλλήλους υπουργείων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη συνέπειας λόγων και πράξεων.  Δυστυχώς στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης κάποιοι έσπευσαν να… βαφτίσουν τα προκλητικά μισθολογικά προνόμια που απολάμβαναν για δεκαετίες, “εργατικά δικαιώματα”. Μόνο που είναι άλλο πράγματα τα δικαιώματα και άλλο τα σκανδαλώδη προνόμια. Όταν, λοιπόν, η χώρα είναι βυθισμένη σε ελλείμματα κι όταν γίνονται περικοπές σε όλους, πώς είναι δυνατό κάποιοι να εξαιρούνται; Αυτό η ανισορροπία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει». 

7.         Κατά τη προσωπική σας εκτίμηση και άποψη η τρικομματική κυβέρνηση και οι αρχηγοί των κομμάτων του τη στηρίζουν προσβλέπουν και εργάζονται προς την κατεύθυνση της εξάντλησης της τετραετίας ή απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία από διαγραφές και αποχωρήσεις;

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πορεύεται με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό άλλωστε καθίσταται σαφές και στην προγραμματική σύγκλιση. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, σε κάθε περίπτωση όμως φορούν την… φανέλα της εθνικής Ελλάδος  και αγωνίζονται να κρατήσουν όρθια την πατρίδα μας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτήν την προσπάθεια και οι θυσίες μας αποδίδουν καρπούς. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου ως την βελτίωση της εικόνας που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό. Μέρα με την ημέρα αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους εταίρους, επανακτούμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και αποδεικνύουμε ότι οι Έλληνες ξέρουμε να τιμούμε την υπογραφή μας. Προφανώς σε αυτήν την προσπάθεια καταγράφονται και… απώλειες είτε γιατί κάποιοι διαφωνούν με το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, είτε γιατί αποφάσισαν να παραστήσουν τους επαναστάτες χωρίς αιτία, ακολουθώντας τη συνταγή του “όχι σε όλα”. Ξέρετε, κύριε Νάτσιο, θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα, από άποψης πολιτικού κόστους, να καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό. Να σηκώσω, δηλαδή, μπαϊράκι αντίστασης κατά της Τρόικα και να φορέσω τον μανδύα του αντιμνημονιακού.  Σήμερα όμως η πατρίδα μας δεν ανάγκη από άλλους… τζάμπα μάγκες, αλλά από ανθρώπους που δεν θα φοβηθούν το όποιο κόστος. Οι Έλληνες συνηθίζουμε να κρίνουμε με βάση αυτά που έγιναν και όχι με βάση αυτά που αποφεύχθηκαν. Και εγώ κοιμάμαι τα βράδια έχοντας ήσυχή τη συνείδησή μου ότι έπραξα το χρέος μου απέναντι στην πατρίδα». 

8.         Οι πολιτικές φιλοδοξίες σας εξαντλούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή ή θα σας ενδιέφερε η διεκδίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές;

«Αν και με την ερώτησή σας προσπαθείτε να βγάλετε… είδηση, θα σας απογοητεύσω. Αυτήν τη στιγμή είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης έχει  υπό την ευθύνη του 16 νομούς και κατ’ επέκταση αυτό συνεπάγεται πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Αγαπώ την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησα από αυτήν, ωστόσο επί του παρόντος δεν είναι ένα θέμα με το οποίο έχω τον χρόνο  να ασχοληθώ».