Σ/Ν ΥΜΑΘ «Επείγουσες ρυθμίσεις επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και π.δ. 33/2011» - Ομιλία Καράογλου 26.9.2012

Σ/Ν ΥΜΑΘ «Επείγουσες ρυθμίσεις επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και π.δ. 33/2011» - Ομιλία Καράογλου 26.9.2012

 

Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επείγουσες ρυθμίσεις επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και π.δ. 33/2011» του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης

 

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επείγουσες ρυθμίσεις επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και Π.Δ. 33/2011». (26.09.2012)

 Πρώτη ομιλία του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου (αποσπάσματα απο τα πρακτικά της Βουλής):

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα. Σαν σήμερα πριν από είκοσι τρία χρόνια δολοφονήθηκε άνανδρα από τους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» ο αδάμαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο πρωταγωνιστής της εθνικής συμφιλίωσης, ο Παύλος Μπακογιάννης. Είναι μία ημέρα μνήμης, είναι μία ημέρα τιμής και είμαι βέβαιος ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός έχει ένα κοινό συναίσθημα ότι τιμά και σέβεται τη μνήμη του, όπως είπα και πριν, αδάμαστου αγωνιστή της Δημοκρατίας, του πρωταγωνιστή της εθνικής συμφιλίωσης, του Παύλου Μπακογιάννη.

Παράλληλα, σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, γιατί παρουσιάζουμε το πρώτο μας νομοσχέδιο. Με ιδιαίτερη τιμή, λοιπόν, αλλά και με συναίσθηση του χρέους μου απέναντι στην πατρίδα, στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους συναδέλφους της Εθνικής Αντιπροσωπείας εισάγουμε σήμερα στην Ολομέλεια το πρώτο νομοσχέδιο του νεοσύστατου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και π.δ. 33/2011».

Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών και το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της πιο σοβαρής δοκιμασίας που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες, κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας και ανάκτησης της εθνικής μας αξιοπιστίας, που τόσο πολύ επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πατρίδα μας βρέθηκε πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων κατά το παρελθόν και τα δημοσιεύματα του Τύπου εμφάνιζαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την αποχώρησή της από το ευρώ. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, τον προηγούμενο Ιούνιο δείχνοντας πολιτική ωριμότητα, αποφάσισαν με δημοκρατικό τρόπο και έδωσαν μία σαφή εντολή να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη και να αποκρούσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα μπορούσαν να θέσουν την πατρίδα μας εκτός ευρωζώνης.

 Επέλεξαν, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας, που με τόσες θυσίες και τόσους αγώνες κατακτήσαμε και την εφαρμογή πολιτικών που μπορούν να ανατρέψουν τη βαθιά ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

            Και όλα αυτά με το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, μιας Κυβέρνησης αυξημένης ευθύνης από την οποία ο ελληνικός λαός περιμένει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Περιμένει αποτελέσματα που θα βελτιώσουν το βιοτικό του επίπεδο, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, που θα βοηθήσουν στο να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν να καταπολεμηθεί η ύφεση που τα τελευταία χρόνια πραγματικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Μία Κυβέρνηση από την οποία ο ελληνικός λαός περιμένει να ενισχύσει το κύρος και την ισχύ της πατρίδος μας, της Ελλάδος. Με στοχευμένες πολιτικές και με συντονισμένες προσπάθειες σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το γεγονός της επανίδρυσης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνησή μας και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία μας, για τη Θράκη. Το Υπουργείο αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για εθνικούς συμβολικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς. Η επανίδρυσή του, λοιπόν, αποτελεί μια απτή απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Για μας η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούσαν και αποτελούν πάντα απόλυτη προτεραιότητα. Αναμφίβολα η επανίδρυση του Υπουργείου είχε θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, στους φορείς, στην ελληνική κοινωνία. Στο παρελθόν η αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξης του εν λόγω Υπουργείου σίγουρα αποτέλεσε σοβαρό προϊόν προβληματισμού. Αναντίρρητα η ύπαρξη ενός περιφερειακού Υπουργείου, όπως είναι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης πιθανά θα αποτελούσε περιττή πολυτέλεια. Στην πατρίδα μας, όμως, με τα σημαντικά προβλήματα ύφεσης και υπανάπτυξης, με τις ιδιορρυθμίες των συνόρων μας, με την περιθωριοποίηση των ακριτικών περιοχών είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη όλων εκείνων των θεσμών και των δυνάμεων που θα έχουν ως γνώμονα αφ’ ενός μεν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές και αφ’ ετέρου την προάσπιση των δικαίων και των συμφερόντων της πατρίδας μας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο επαφίεται και η επιτυχία της αποστολής και του ρόλου του νέου Υπουργείου. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης φέρει ένα ξεχωριστό ρόλο με περιεχόμενο και συμβολισμούς απολύτως αναγκαίους στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο. Ο στόχος της ύπαρξής του, εκτός από το μεγάλο εθνικό στόχο που όλοι μας κατανοούμε, είναι η ευημερία των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα η ανάδειξη του χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης σε ένα ισχυρό οικονομικά, αλλά παράλληλα και ισχυρό εθνικά βραχίονα της χώρας μας. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να γίνει και θα γίνει μέσω της αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της περιοχής, καθώς επίσης, και του ιδιαίτερα αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε έως τον Οκτώβριο του 2009 το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αποτελούσε το επιτελικό όργανο για την άσκηση, ενεργοποίηση και εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Κατά την άσκηση και εκτέλεση των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων και συναρμοδιοτήτων του συγκέντρωνε και επεξεργαζόταν στοιχεία που αφορούσαν τις τοπικές κοινωνίες και παράλληλα λειτουργούσε ως επιτελικός φορέας εκπόνησης, διαβούλευσης και διαμόρφωσης προτάσεων και πολιτικών προκειμένου να εφαρμοστούν τα αρμόδια Υπουργεία.

Με δυο λόγια το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συντόνιζε, βοηθούσε, υποστήριζε και καθοδηγούσε δράσεις περιφερειακών οργάνων και υπηρεσιών στη Μακεδονία και τη Θράκη, μεριμνούσε για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών του χώρου ευθύνης του προσπαθώντας να καταστήσει το χώρο Μακεδονίας και Θράκης πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης και αναδεικνύοντας τον ιστορικό, πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Το Υπουργείο είχε ένα ξεχωριστό ρόλο καθώς αποτελούσε ένα τμήμα της πολιτείας κοντά στην περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο μπορούσε να κατανοεί, να αφομοιώνει και να δίνει λύσεις ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιφέρειες, οι οποίες για πολλά χρόνια ήταν στο παρελθόν μακριά από το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης. Η επακόλουθη κατάργησή του στις 7 Οκτωβρίου 2009 και η υποβάθμισή του με τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας και Θράκης στην ουσία σήμαινε και την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρέμεναν αδρανείς σε πολύ μεγάλο βαθμό και το υπαλληλικό προσωπικό στην ουσία άνευ αντικειμένου. Ακόμη και οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας παρέμεναν ασυντόνιστοι ως προς τις δράσεις τους.

Η σημαντικότερη, όμως, συνέπεια όλων -από την κατάργησή του, δηλαδή- ήταν ο συγκεντρωτισμός και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην πρωτεύουσα και η αυξανόμενη ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας, οι οποίοι ακόμα και για κάτι απλό θα έπρεπε να κατευθυνθούν πλέον στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Η διαφαινόμενη αυτή απαξίωση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης έφτασε στο τέλος. Το στοίχημα της νέας εποχής που ξεκίνησε με την επανίδρυση του Υπουργείου από την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι η αναβάθμιση του νέου Υπουργείου και η επακόλουθη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Ως εκ τούτου, οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου ΥΜΑΘ θα πρέπει να διευκολύνουν επί της ουσίας την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στην καθημερινότητά τους, ώστε να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και να μη χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν οι πολίτες στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους με φορείς που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάγονται σε Υπουργεία που εδρεύουν στην Αθήνα.

Χρειάζεται αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και αυτό θα γίνει μέσα και από ένα δημοκρατικό διάλογο και μέσα από μία διαδικασία δημοκρατικής διαβούλευσης, έτσι ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι ανάγκες των φορέων και των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας και να γίνουν τέτοιες προσαρμογές στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, που να διευκολύνουν επί της ουσίας τις υποχρεώσεις των πολιτών, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να υπάρξει πρόοδος των γραφειοκρατικών υποθέσεων που κρατούν σε ομηρία την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγοράς, των επενδύσεων και βεβαίως των έργων στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε αυτή, λοιπόν, τη φιλοσοφία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που προηγουμένως ανέφερα, εντάσσεται και το περιεχόμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Με το παρόν νομοθέτημα προχωρούμε παραπέρα και κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτή τη διαδικασία. Προχωρούμε, δηλαδή, σε όλες εκείνες τις ενέργειες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικού έργου σε θέματα σχεδιασμού, προώθησης και εκτέλεσης αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, εντάσσοντας τις αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, της γνωστής «ΕΜΑ», από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο νεοσύστατο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 85/2012 η ειδική υπηρεσία με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη, καταργήθηκε λόγω επανίδρυσης με το ίδιο άρθρο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Η ΕΜΑ μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλάμβανε την υποδοχή, επεξεργασία και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων με προϋπολογισμό πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τη ρύθμιση, λοιπόν, που σήμερα εισάγουμε, όλες οι αρμοδιότητες της παραπάνω υπηρεσίας υπάγονται πλέον στο νεοσύστατο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη. Πρώτον, οδηγεί στην απλοποίηση διαδικασιών υλοποίησης μίας επένδυσης. Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τις επιβαρύνσεις που δέχεται ο επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα. Και τρίτον, επιταχύνει το χρόνο έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων.

Με άλλα λόγια, εξυπηρετεί στο ακέραιο τους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε μία περίοδο που οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν εθνικό στόχο για την παρούσα Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μ’ αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε επενδύσεις, να προωθήσουμε δράσεις, να υλοποιήσουμε προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με άλλα λόγια, φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τη Βόρεια Ελλάδα σε κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Οφείλω να σημειώσω, γιατί δεν θέλω να είμαι άδικος, ότι η κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης την 21η Ιουνίου 2012, δημιούργησε εκκρεμότητες και δυσχέρειες για τα επενδυτικά σχέδια που ήδη είχαν κατατεθεί και βρίσκονταν στη φάση ελέγχου νομιμότητας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύουμε αυτές τις εκκρεμότητες και διασφαλίζουμε την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής και την ασφαλή διαδικασία προς όφελος των επενδυτών, με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

Η παραγωγή ουσιαστικού και αξιόπιστου έργου γίνεται με την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που έχουν στον πυρήνα τους την ανάπτυξη. Αυτό έχουμε ως πυξίδα και στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Η προσέλκυση και η επιστροφή επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πολιτική επιλογή και απόφαση για την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης δεν έγινε μόνο για τυπικούς ή συμβολικούς λόγους, που και αυτοί είναι πάρα πολύ ισχυροί λόγοι. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το νέο Υπουργείο με όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής όσο και για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, των Μακεδόνων και των Θρακών. Επιδιώκουμε να καταστήσουμε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρεια Ελλάδα, έτσι ώστε να πετύχουμε την αποκέντρωση των δομών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, λοιπόν, είναι πάλι εδώ δίνοντας το συμβολικό εθνικό μήνυμα και παράλληλα φιλοδοξώντας να δημιουργήσει έναν πυρήνα ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, που οφείλω να δηλώσω είναι ότι η Μακεδονία και η Θράκη δηλώνουν το «παρών» και φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν την εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η Βόρεια Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και το επανασυσταθέν Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, εκτός από ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες –στοιχείο που αποδεικνύεται και με το παρόν σχέδιο νόμου- σκοπεύει να αποτελέσει και αιχμή του δόρατος στην αντεπίθεση της ελληνικής οικονομίας.

Με την παραχώρηση της αρμοδιότητας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης φιλοδοξούμε να καταστήσουμε το Υπουργείο ένα χρήσιμο και απαραίτητο αναπτυξιακό  εργαλείο, ένα Υπουργείο παραγωγικό και αποτελεσματικό, παρά την ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, προωθούμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενθαρρύνουμε τις στρατηγικές ανάπτυξης, γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε το στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, μόνο έτσι θα συγκρατήσουμε την  ύφεση και θα οδηγηθούμε στην ανάταση της εθνικής μας οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την δύσκολη περίοδο που διατρέχει η χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο δρούμε άμεσα, έτσι ώστε να γίνουμε χώρος υποδοχής επενδύσεων, και όχι υπονόμευσης και αποθάρρυνσης της επενδυτικής πρωτοβουλίας, έτσι ώστε η πατρίδα μας να ορθοποδήσει και να πορευθεί με αξιοπρέπεια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου: η απλούστευση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας επένδυσης, η δραστική μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο επιχειρηματίας που επιθυμεί και επιδιώκει να προβεί σε μια επένδυση και βεβαίως η επιτάχυνση του χρόνου έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Εν ολίγοις, το νομοθέτημα που εισάγουμε αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων επενδυτών σε μια περίοδο που οι επενδύσεις αποτελούν εθνική επιταγή και βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας.

Τέθηκαν κάποια ζητήματα από τους ομιλητές που τοποθετήθηκαν προηγουμένως. Θα ήθελα με δύο κουβέντες να τοποθετηθώ επ’ αυτών. Για τα γενικότερα ζητήματα διαφθοράς τα οποία τέθηκαν να πω ότι προφανώς η ομιλήτρια εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σε γενικότερα ζητήματα και είναι ζητήματα που δεν αφορούν το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης το οποίο, ούτε σήμερα ούτε στο παρελθόν, με την ιστορική του διαδρομή έδειξε ότι υπήρχαν τέτοια ζητήματα διαφθοράς, γιατί άλλωστε, όταν ζεις σε μία μικρότερη, πιο κλειστή κοινωνία, αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Ούτε, λοιπόν, σήμερα ούτε στο παρελθόν υπήρξαν τέτοια ζητήματα διαφθοράς στο χώρο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και είναι κάτι που, αν προκύψει –γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος για κάτι- θα αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του.

Για τα γενικότερα θέματα του αναπτυξιακού νόμου τοποθετήθηκε προηγουμένως ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος είπε ήδη ότι υπάρχει στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο πολύ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε σοβαρή και αξιόλογη πρόταση υπάρχει και κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο βεβαίως και θα ληφθεί υπ' όψιν και βεβαίως θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, μια που άλλωστε ζητούμενο είναι να έχουμε έναν αναπτυξιακό επενδυτικό νόμο λειτουργικό, ένα αναπτυξιακό επενδυτικό νόμο ο οποίος πραγματικά θα μπορέσει να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλίδα εκείνη με την οποία θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται επενδύσεις στη χώρα μας ειδικότερα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης τα οποία βιώνουμε.

Στην κριτική η οποία έγινε για την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης να αναφέρω ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε όταν στις 7 Οκτωβρίου του 2009 αποφασίστηκε η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκη, γιατί τότε δεν ήταν το ζητούμενο η κατάργησή του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, αλλά το ζητούμενο ήταν η ισχυροποίηση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Άρα, θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί η λειτουργία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με την εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την καθυστέρηση των επενδυτικών σχεδίων να ξεκαθαρίσουμε ότι όχι, δεν υπάρχει γιατί πολύ σύντομα –αμέσως δηλαδή, μετά την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 6 Αυγούστου του 2012- ξαναδόθηκε αυτή η αρμοδιότητα στο νεοσύστατο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Ξεκίνησε λοιπόν η προσπάθεια, ξαναστήθηκε το γραφείο και άρχισε η προεργασία των επενδυτικών σχεδίων τα οποία εκκρεμούσαν. Άρα, στην ουσία δεν χάθηκε παρά πολύ ελάχιστος χρόνος, ενός μηνός περίπου γι’ αυτή τη διαδικασία, χρόνο τον οποίο φιλοδοξούμε να κερδίσουμε μέσα από γρήγορες διαδικασίες που θα γίνονται από το νεοσύστατο γραφείο που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό, θέλω να σας πω ότι ναι, υπάρχει καταλληλότατο προσωπικό, το προσωπικό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι εκατόν είκοσι έξι συνάδελφοι, που έχουν πολύ καλά ποιοτικά στοιχεία, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μπορούν -και το έχουν αποδείξει και στο παρελθόν με τη λειτουργία της ΕΜΑ, άλλωστε ήταν τα ίδια πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν αυτό το γραφείο- με επιτυχία να διεκπεραιώσουν όλες τις αρμοδιότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου κάνουμε ήδη ένα μεγάλο άλμα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου δηλαδή να βγούμε από τα αδιέξοδα και να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό. Δεν ονειροβατούμε και δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Η περίοδος που βιώνουμε είναι κρίσιμη για την πατρίδα μας, το λαό μας, για τους Έλληνες πολίτες.

Ως Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε αφενός η χώρα να εξέλθει οριστικά από την κρίση και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Σκοπεύουμε, λοιπόν παρά τις δυσκολίες, να δώσουμε όλα εκείνα τα κίνητρα έτσι ώστε η Βόρεια Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Με αυτό το νομοθέτημα δίνουμε ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, σε αυτή την προσπάθεια που τώρα ξεκινά, ζητώ τη συμμετοχή και στη στήριξη όλων των πτερύγων της ελληνικής Βουλής, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα και επιθυμητά προς όφελος της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Δεύτερη ομιλία ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου:

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης): Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους είτε δια του λόγου είτε και δια της φυσικής τους παρουσίας στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου και να πω ότι κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, θετικές και αρνητικές και βεβαίως ακούστηκαν και κριτικές απόψεις.

Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι ως Υπουργός -και φαντάζομαι αυτό ισχύει για όλους- δεν διεκδικώ το αλάθητο το Πάπα, άρα είναι καλοδεχούμενες και οι κριτικές απόψεις ακόμη και από κόμματα και παρατάξεις που στηρίζουν κυβερνητικό σχηματισμό, γιατί απλούστατα μέσα από το διάλογο που γίνεται και μέσα από την κατάθεση απόψεων, ακόμη και αν είναι αντίθετη μερικές φορές από τις απόψεις του εκάστοτε Υπουργού, νομίζω ότι προκύπτει ένα θετικό συμπέρασμα. Έχει τη δυνατότητα ο κάθε Υπουργός να ακούσει και μια διαφορετική άποψη, να τη συνεκτιμήσει και αναλόγως να διαμορφώσει τη θέση του.

Έγινε ένα ζήτημα σοβαρό, υπήρξε μια τοποθέτηση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σχέση με την αναγκαιότητα της επανασύστασης και επαναλειτουργίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Θα ήθελα να πω -το είπα και στην πρωτομιλία μου- ότι ενδεχομένως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου δεν υπάρχουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Μακεδονία και η Θράκη, προφανώς ένα τέτοιο Υπουργείο θα μπορούσε να είναι μια πολυτέλεια. Όμως, στη χώρα μας, με δεδομένα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση για το ζήτημα ενός ονόματος που είναι πάρα πολύ σημαντικό, που είναι μείζονος σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα, θεωρώ ότι η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στις 7 Οκτωβρίου του 2009 ήταν λάθος και πολύ σωστά εναπασυστάθηκε το Υπουργείο γιατί απλούστατα στέλνει ισχυρά εθνικά μηνύματα. Στέλνει σε όλους τους γείτονες, τους ανιστόρητους ιδιαίτερα, το μήνυμα ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και παραμένει μία και ελληνική και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το ξεχνάμε.

Και βέβαια εκτός από τον ισχυρό, εθνικό λόγο, για τον οποίο επανασυστάθηκε το Υπουργείο για να στέλνει αυτά  τα  μηνύματά του διαχρονικά και προς όλους, εμείς φιλοδοξούμε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να αποκτήσει και περιεχόμενο στο κουστούμι, όπως προηγουμένως είπε ο κ. Παπαδημούλης, δηλαδή να αποκτήσει και ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Η αρμοδιότητα, λοιπόν, την οποία συζητάμε και την οποία το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης παίρνει, είναι μια πρώτη, ουσιαστική, αναπτυξιακή δραστηριότητα. Και βεβαίως θα ακολουθήσουν και άλλες. Ήδη συζητείται και ερευνάται η δυνατότητα παραχώρησης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας το interect. Υπάρχουν και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία θα συζητηθούν.

Φιλοδοξούμε σε μια περιοχή που έχει έντονα χαρακτηριστικά αποβιομηχάνισης, όπου το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως βέβαια και η υπόλοιπη χώρα, αλλά κυριολεκτικά στη Μακεδονία και στη Θράκη σπάει κόκαλα και είναι η ανεργία, τα προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.  

Και βεβαίως φιλοδοξούμε να καταστήσουμε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το αναπτυξιακό εργαλείο για τη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί εκτιμούμε ότι έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το προσωπικό, έχουμε όλα εκείνα τα εφόδια που είναι απαραίτητα, για να μπορέσει πραγματικά η Μακεδονία και η Θράκη να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για να ξεφύγουμε από την ύφεση που τα πέντε τελευταία χρόνια κατατρώει το εθνικό εισόδημα.

Βεβαίως, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι μια μοναχική προσπάθεια και μια μοναχική διαδρομή, αλλά γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με τα κεντρικά Υπουργεία. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα –άρα και στη Μακεδονία και τη Θράκη- είναι πολλές και συγκεκριμένες. Ωστόσο, θα αναφερθώ σε τέσσερις σημαντικές, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητες, για να μπορέσει να ξαναρχίσει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

Πρώτα-πρώτα, πρέπει να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση και αυτό είναι δεδομένο, παρά το ότι μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, γιατί έχουμε τρία διαφορετικά κόμματα, με τρεις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι το πείραμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει, γιατί για πρώτη φορά ιστορικά τρία διαφορετικά κόμματα που, όπως είπα, έχουν διαφορετική ιδεολογική βάση, παραμέρισαν τις ιδεολογικές τους διαφορές –που αυτό δεν σημαίνει ότι καταργήθηκαν, συνεχίζουν να υπάρχουν- και έβαλαν πάνω απ’ όλα τον εθνικό σκοπό και στόχο, για να μπορέσει δηλαδή η χώρα να ξεπεράσει την κρίση στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι σταθερή. Άρα, ικανοποιείται η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένας ευνοϊκός επενδυτικός αναπτυξιακός νόμος. Είδαμε, λοιπόν –και αναφέρθηκε πολύ εύγλωττα προηγουμένως η κ. Βούλτεψη- ότι με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους υπήρχαν κάποια λάθη και κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα ξεπεράσουμε.

Κατέθεσε προηγουμένως ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Μηταράκης, ότι είμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και φιλοδοξούμε μέσα από αυτή τη δημόσια διαβούλευση να κατατεθούν και προτάσεις των κομμάτων και των φορέων και των απλών πολιτών, να προκύψει ένα καλό, ένα ουσιαστικό, ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η τρίτη βασική προϋπόθεση είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με όσο το δυνατόν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές να μην αποτελούν αντικίνητρο και οι επιχειρήσεις να μην δραπετεύουν προς άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αντιμετωπιστεί. Θα υπάρχει ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια της τετραετίας και θα αντιμετωπίζει προβλήματα και παθογένειες του φορολογικού μας συστήματος με την απλοποίησή του, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με διαδικασίες πολύ πιο γρήγορες και πιο ευέλικτες, για να μπορεί να προχωρήσει μια επένδυση στη χώρα μας.

Μια τέταρτη και βασική προϋπόθεση που είναι παθογένεια της ελληνικής διοίκησης και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της γραφειοκρατίας, η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες και βεβαίως και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Όμως, θεωρώ ότι με την προσπάθεια όλων μας και κυρίως –και πάνω απ’ όλα- την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και από τα προβλήματα που πραγματικά έχει η χώρα και βεβαίως θα πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα παρακαλούσα –γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που για πρώτη φορά δίνει μια πολύ σημαντική, ουσιαστική αρμοδιότητα στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης- αυτό να τύχει της επιδοκιμασίας και της ψήφου όλων των κομμάτων.

Αναγνωρίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια θετική προσέγγιση και τοποθετείται δηλώνοντας «ΠΑΡΩΝ» στη σημερινή διαδικασία, όμως εκτιμώ ότι αδικεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αδικεί την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων αυτών και θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να επανεξετάσει τη θέση του και να δώσει θετική ψήφο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.

 ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ