Ομιλία Θ.Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης για τη νέα δανειακή σύμβαση

Ομιλία Θ.Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης για τη νέα δανειακή σύμβαση

 

Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της  Βουλής  , ως εισηγητής της Ν.Δ., στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση Σχεδίου Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης»».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αποτελεί συνέχεια όσων ψήφισε το Κοινοβούλιο το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το χρέος της πατρίδας μας και την πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον, μια πορεία η οποία μετά το PSI, δηλαδή μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θα είναι αναμφισβήτητα διαφορετική.

Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε ιστορικές στιγμές. Παραμερίσαμε πολιτικό και προσωπικό κόστος, πολλοί από εμάς συγκρουστήκαμε με τις συνειδήσεις μας και κληθήκαμε να λάβουμε σκληρές και οδυνηρές αποφάσεις, που υπό διαφορετικές συνθήκες κανείς μας δεν θα ήθελε να ψηφίσει.

Ερχόμενοι, όμως, αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη, την άτακτη χρεοκοπία της πατρίδας μας, την αναρχία και το χάος που θα τη συνόδευαν, προτάξαμε τη σωτηρία της πατρίδας. Με την έγκριση του παρόντος νομοθετήματος κλείνει ένας κύκλος ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη χώρα μας, ολοκληρώνεται μια σελίδα που άνοιξε η χώρα μας τον περασμένο Νοέμβρη, το Νοέμβρη του 2011.

Η παράταξή μας και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη και αντιλαμβανόμενος τη διεθνή απομόνωση στην οποία κινδύνευε να οδηγηθεί η χώρα έπειτα από την εγκληματική ιδέα του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία αγνοώντας το κομματικό και πολιτικό όφελος.

Με μοναδικό κριτήριο το όφελος του τόπου παρενέβη η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα καταφέραμε να ακυρώσουμε το καταστροφικό δημοψήφισμα που εμπνεύστηκε ο κ. Παπανδρέου, να συγκροτήσουμε μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου, που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι ήταν επικίνδυνος για τα συμφέροντα της πατρίδας, να συμφωνήσουμε με τα υπόλοιπα κόμματα ότι αποκλειστικό έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η συμφωνία για το PSI και η δανειακή σύμβαση. Τέλος, καταφέραμε  να ορίσουμε σαφή ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών, μετά από την ολοκλήρωση του PSI, η οποία πλέον τοποθετείται στα τέλη του Απριλίου, 29 Απριλίου συγκεκριμένα, από ό,τι λένε όλες οι πληροφορίες.

Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κινδύνευσε να γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελεί το προπύργιο της Ευρώπης.

Αυτό έγινε εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής του κ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δημιούργησε τρομακτικά αδιέξοδα και οδήγησε σε πλήρη εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, μιας Κυβέρνησης που κύρια προεκλογική της εξαγγελία ήταν το γνωστό «λεφτά υπάρχουν», εξαπατώντας τους πολίτες και ασφαλώς αλλοιώνοντας τα μεγέθη του ελλείμματος.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά και από τους ισχυρισμούς τόσο των στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρου Χριστοδούλου ο οποίος στην Εξεταστική Επιτροπή τόνισε: «Οι χειρισμοί των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου είχαν ως αποτέλεσμα να βάλουν τη χώρα στη χειρότερη περιπέτεια της νεότερης ιστορίας της». Αποδεικνύεται ακόμη από τις καταγγελίες των μελών της ΕΛΣΤΑΤ για αυθαίρετη και σκόπιμη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 κατόπιν πιέσεων του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Ήταν μια αναθεώρηση που αποτελούσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την Κυβέρνηση Παπανδρέου και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμα πιο επώδυνων μέτρων και τελικά την εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών.

Τα λάθη, οι αστοχίες, οι παραλείψεις αποδείχθηκε ότι ήταν δραματικά επιζήμιες για τον τόπο. Με αυτόν τον τρόπο και όλως παραδόξως μια μόνο από τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου έγινε πράξη. Διακήρυττε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Αυτό πραγματικά έγινε πράξη γιατί με την αδιέξοδη πολιτική του και αλλάξαμε και βουλιάξαμε.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι όλο αυτό το διάστημα επισημαίναμε την τραγική κατάληξη των χειρισμών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα αδιέξοδα στα οποία θα οδηγούσαν οι ενέργειες της αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Καταθέσαμε επανειλημμένως προτάσεις διεξόδου από την κρίση, ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές, αναλυτικές και κοστολογημένες. Τολμήσαμε να προτείνουμε καινούργια πράγματα και ασκήσαμε αντιπολίτευση όχι εύκολη και συνηθισμένη αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική από αυτή που είχε μάθει να ασκεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν λαϊκίσαμε όπως κατ’ εξακολούθηση έκανε στο παρελθόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στους δρόμους όπως έπραττε ανέκαθεν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είπαμε όχι σε όλα. Δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε πολλά νομοσχέδια που έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς ψήφιση όταν αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και ήταν χρήσιμα για τον τόπο, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αντιπολίτευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή είναι η διαφορά μας. Είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είμαστε κόμμα εθνικής πρωτίστως ευθύνης. Είμαστε η παράταξη που βάζει πάνω από όλα την πατρίδα. Η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό αλλά από αίσθηση εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος και αυτό το αποδείξαμε το τελευταίο διάστημα με την ψήφιση νομοθετημάτων που ποτέ άλλοτε δεν θα είχαμε ψηφίσει.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η κρίση κινδύνευε να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία και με συναίσθηση του χρέους μας έναντι των ελλήνων πολιτών, λάβαμε σκληρές και επώδυνες αποφάσεις. Με τη γενναία στάση που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και απεμπολήθηκε ο κίνδυνος της ολικής κατάρρευσης για τη χώρα. Όσα θα είχαμε προλάβει πριν από δυο χρόνια, αν η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθούσε τις συστάσεις μας, όσα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι προτάσεις μας γίνονταν πράξη, τα κάναμε πράξη τώρα.

Οι επιλογές μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δικαιώθηκαν. Από την πρώτη στιγμή με επιμονή και σαφήνεια μιλήσαμε για την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής που θα απέτρεπε τη δέσμευσή μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν εισακουστήκαμε και οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Καταψηφίσαμε το πρώτο μνημόνιο και εμμέναμε σε μια νέα πολιτική ανάπτυξης και ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί θα αποτύχουν. Πάλι δεν εισακουστήκαμε και φτάσαμε το προηγούμενο διάστημα στο χείλος του γκρεμού αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Αποτρέψαμε την καταστροφή και τη λεηλασία της χώρας μας, του πλούτου της και του λαού της και κερδίσαμε χρόνο και περιθώρια για να αλλάξουμε την πορεία της η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πυλώνα της ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη έχουμε αρνητικές παρενέργειες.

Επιδεινώνεται η ύφεση, συρρικνώνεται η ανταγωνιστικότητα, εκτινάσσεται η ανεργία, καθηλώνεται η αγορά, οξύνονται δραματικά τα κοινωνικά προβλήματα.

Η εφαρμογή μιας αναπτυξιακής εφαρμογής που θα βάλει μια τελεία στον κατήφορο της εθνικής μας οικονομίας και θα σημάνει την επανεκκίνησή της είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη αναπτυξιακών κινήτρων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να αναστραφεί το βεβαρημένο κλίμα και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Χωρίς ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας η χώρα μας θα παραμείνει στο ίδιο αρνητικό σημείο. Απαιτούνται ρεαλιστικές και κοστολογημένες αναπτυξιακές προτάσεις, έτσι ώστε να εξέλθουμε από τα αδιέξοδα και σε αυτό η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, θα συμβάλει καθοριστικά καθώς είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη που δίνει προοπτική και σιγουριά σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται και σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει.

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι με τους άλλους. Γνωρίζουν ότι είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο, που έχει συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει πράξη την επομένη των εκλογών ως μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γνωρίζουν άλλωστε ότι χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας. Χωρίς αυτοδυναμία η διαπραγματευτική μας δύναμη θα είναι περιορισμένη και οι μεγάλες αλλαγές θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Με μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχουμε την αυξημένη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αδικίες που έχουν γίνει, όπως αυτή με τις περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους, να ωθήσουμε την ανάκαμψη με μια σειρά έργων και προγραμμάτων και ενεργοποιώντας άμεσα και δραστικά κοινοτικούς πόρους, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Αφήστε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτά τα αστεία περί συγκυβέρνησης. Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι, βλέποντας τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός σας, συντηρείτε τη θεωρία της συγκυβέρνησης. Δεν θα το πετύχετε όμως αυτό, γιατί η λαϊκή εντολή θα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν έχουμε κοινά σημεία για να συγκυβερνήσουμε. Δεν θα καταφέρετε να μας βάλετε στο κάδρο των ευθυνών που σας βαραίνουν ολοκληρωτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα μας σε πλήρη αδυναμία. Μάταια, λοιπόν, προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε και να προκρίνετε τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι μόνο μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει στην ελπίδα, στην ανάπτυξη, στην προοπτική, στην αισιοδοξία.

Σε σχέση τώρα με το νομοσχέδιο που συζητούμε, με τη Σύμβαση αυτή ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους που άρχισε με την απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011 και οριστικοποιήθηκε με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, το παρόν σχέδιο νόμου ουσιαστικά περιέχει δύο ουσιώδη ζητήματα, πρώτον, την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης με τα παραρτήματά της και, δεύτερον, τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις. Ξεκινώντας από τις εξουσιοδοτήσεις, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, έχοντας και την ευθύνη ελέγχου τυχόν λαθών. Χθες, όταν υπήρξαν αντιρρήσεις επί του ζητήματος αυτού, δόθηκε μια ξεκάθαρη ερμηνεία και ταυτόχρονα δέσμευση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι αναφέρεται σε γραμματικά λάθη ή τυχόν αναδιατυπώσεις, όχι όμως ουσιαστικές. Ακόμη, παρέχεται η εξουσιοδότηση στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υπογράψουν τη Σύμβαση εκπροσωπώντας τους Οργανισμούς τους για τα τμήματα που τους αφορούν.

Με το άρθρο 1 εγκρίνεται και τυπικά το σχέδιο κύριας Σύμβασης για το νέο δάνειο των 109,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη είναι σε ισχύ με πράξη  νομοθετικού περιεχομένου. Στη σύμβαση περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνονται οι χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια του νέου πλαισίου χρηματοδότησης από πλευράς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνολικά θα υπογραφούν τέσσερις συμβάσεις. Η Σύμβαση Διευκόλυνσης - Διαχείρισης Υποχρεώσεων είναι η πρώτη, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές στα πλαίσια του PSI.

Επίσης, η συμφωνία διευκόλυνσης πιστωτικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επαναγορά τίτλων που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, με ανάλογους τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διευκόλυνση αποπληρωμής τίτλων ομολόγων, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αποπληρωμή των τόκων.

Και η τέταρτη σύμβαση είναι η διευκόλυνση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να έχουμε επιτέλους την περιβόητη, την οποία περιμένει με αγωνία όλος ο ελληνικός λαός, ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Θα σταθώ ιδιαίτερα σ’ ένα θέμα για το οποίο έγινε πολύ συζήτηση όλες αυτές τις μέρες. Αφορά το επίμαχο θέμα της υπαγωγής της νέας δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο. Οι ρήτρες για το αγγλικό δίκαιο, ως δίκαιο που διέπει συμβάσεις και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που ενδέχεται να προκύψει από τις συμβάσεις, είναι πανομοιότυπες με την αντίστοιχη ρήτρα της δανειακής σύμβασης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου, του πρώτου μνημονίου του Μαΐου 2010.

Είναι, επίσης, πανομοιότυπες με τις ρήτρες των αντίστοιχων συμβάσεων του EFSF με Πορτογαλία και Ιρλανδία. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το EFSF δεν δέχθηκε καμία αλλαγή στη διατύπωση των ρητρών. Είναι ακόμα κατ’ ουσίαν ίδιες με τις αντίστοιχες ρήτρες και συμβάσεις κάτω από το αγγλικό δίκαιο, που συνήψε κατά το παρελθόν η χώρα μας ή έδωσε ως εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου υπέρ τραπεζών για να δανείσουν ΔΕΚΟ, π.χ. την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ και μια σειρά άλλων τέτοιων Οργανισμών.

Η παραίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος από κάθε ασυλία, που περιέχεται στην παράγραφο 14 των σχεδίων συμβάσεων, γίνεται υπό την επιφύλαξη κανόνων αναγκαστικού δικαίου. Δηλαδή «ορίζεται στο μέτρο που δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο».

Κατά πάγια διεθνή και εθνική νομολογία η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από την lex foreign, δηλαδή από το Διαρκές Δικαστήριο της Διεθνούς Δικαιοσύνης. Συνεπώς, τα ελληνικά δικαστήρια παραμένουν αποκλειστικώς αρμόδια να κρίνουν προκειμένου να εκτελεστεί μια απόφαση στην Ελλάδα, αν το συγκεκριμένο μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης που επιδιώκεται στο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου επιτρέπεται σύμφωνα με την εθνική έννομη τάξη.

Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Διότι ισχύον δίκαιο στην εκτέλεση είναι η lex foreign και διότι η παραίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από ασυλία κ.λπ. γίνεται υπό την επιφύλαξη κανόνων αναγκαστικού δικαίου. Οι κανόνες που αφορούν την εκτέλεση είναι κανόνες αναγκαστικού δικαίου ή άλλως κανόνες δημόσιας τάξης.

Στην εθνική έννομη τάξη, με το άρθρο 4 του ν. 3068/2002, προβλέπεται ότι η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί η χρηματική απαίτηση κατά του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας αυτών. Αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικειμένου, το οποίο έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού.

Ο ανωτέρω κανόνας που μόλις διάβασα είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου. Συνεπώς, αναγκαστική εκτέλεση σε περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου εντός της ελληνικής επικρατείας θα γίνει υπό την επίβλεψη του ανωτέρω νόμου.

Κύριοι συνάδελφοι, επειδή αρκετή φιλολογία αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, είναι σαφές ότι η εκτέλεση μπορεί να γίνει με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Άρα, εξαιρούνται της κατάσχεσης εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο δημόσιο υπό την ιδιότητά του ως imperium, όσων δηλαδή συνάπτονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας και την εξυπηρέτηση δημόσιας υπηρεσίας. Εξαιρούνται επίσης, όσα πράγματα είναι εκτός συναλλαγής ή κοινόχρηστα.

Επομένως, δεν μπορούν να κατασχεθούν δάση, δασικές εκτάσεις, παραλίες, βραχονησίδες, ορυκτός πλούτος, λιμάνια, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μια σειρά άλλων τέτοιων περιπτώσεων. Μπορούν όμως να κατασχεθούν ακίνητα, διαμερίσματα, κτήρια, καταστήματα που έχουν περιέλθει και ανήκουν στο δημόσιο, π.χ. από κληρονομιά ή από κατάσχεση οφειλετών του. Επίσης μπορεί να κατασχεθεί η απαίτηση του δημοσίου επί μισθωμάτων από ακίνητο που το δημόσιο έχει εκμισθώσει σε ιδιώτη, π.χ. κατάστημα, γραφείο, διαμέρισμα.

Όμως, σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός πολίτης μπορεί να επιβάλλει κατάσχεση, αν το ελληνικό δημόσιο του χρωστάει, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

Τελειώνοντας να αναφέρω  ότι η μέση διάρκεια του δανείου θα είναι 17,5 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια θα πρέπει να οργανώσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, που θα έχει τα αναγκαία έσοδα για να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Αν η Ελλάδα δεν δίνει εμπρόθεσμα τις δόσεις θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον τόκο ως πρόστιμο, ενώ τότε μόνο θα βρεθεί σε κίνδυνο η δημόσια περιουσία της. Αν δεν ανταποκριθεί στους όρους του δανείου και του μνημονίου, τότε οι δόσεις μπορούν να σταματήσουν και το ποσό που έχει αποδοθεί ως τότε να είναι άμεσα απαιτητό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όλοι μας αγαπητοί συνάδελφοι την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος και την αναγκαιότητα της έγκρισής του από το Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την ψήφιση της παρούσας δανειακής σύμβασης.

Σας ευχαριστώ πολύ.