Ομιλία Καράογλου για το πολυνομοσχέδιο του υπουγείου Οικονομικών - 18.1.2012

Ομιλία Καράογλου για το πολυνομοσχέδιο του υπουγείου Οικονομικών - 18.1.2012

Η εισήγηση του Θ. Καράογλου στη Βουλή ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουγείου Οικονομικών "Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15"έχει ώς εξής:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα στη Βουλή ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια της Κυβέρνησης Παπαδήμου, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Ένα νομοσχέδιο πολυθεματικό, σκοπός του οποίου είναι να αντιμετωπίσει ζητήματα αναφορικά με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους εταίρους μας, τους δανειστές μας και την τρόικα. Ένα νομοσχέδιο το οποίο οι περιστάσεις, οι συγκυρίες και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας το ανάγουν σε ένα από τα κρισιμότερα νομοσχέδια που κλήθηκε να συζητήσει και εν τέλει να ψηφίσει η σημερινή Βουλή.
Αναντίρρητα στο παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται θέματα κατ’ επείγοντος χαρακτήρα, τα οποία συνιστούν εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσει το PSI. Όμως, το νομοσχέδιο αυτό δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό. Οι διατάξεις του και οι ρυθμίσεις του αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, μια καθημερινότητα την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε εξαθλίωση.
Είναι ολοφάνερο πλέον ότι το νομοθέτημα που συζητούμε σήμερα επιχειρεί να διορθώσει λάθη, παραλήψεις και στρεβλότητες που διόγκωσε η καταστροφική για τη χώρα πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα δυο τελευταία χρόνια.
Και για να γινόμαστε περισσότερο σαφείς και ξεκάθαροι, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συνεπάγεται διαγραφή της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Έχουμε εξηγήσει και το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι συγχωροχάρτι δεν δίνουμε σε κανένα. Οι ευθύνες που υπάρχουν και που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό είναι τεράστιες. Οι επιλογές και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ερασιτεχνικοί και αυτά ούτε διαγράφονται, ούτε παραγράφονται, ούτε αφήνονται στη λήθη. Όλα αυτά οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην απόγνωση, στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Αντί, λοιπόν, η παράταξή μας να ακολουθήσει μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική προσέρχεται στο διάλογο, συζητά με πολύ μεγάλη προσοχή το παρόν νομοσχέδιο, όπως και πολλά άλλα, τοποθετείται αναλόγως, στηρίζει τις ορθές και προς το συμφέρον της πατρίδας διατάξεις και απορρίπτει άλλες καταστροφικές και επιζήμιες ρυθμίσεις για τους συμπολίτες μας και για τη χώρα μας γενικότερα.
Όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί είμαστε ένα κόμμα ευθύνης, ένα κόμμα που από την ίδρυσή του, από τον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε, έχει και θα έχει ως πυξίδα και ως υπέρτατο σκοπό του το συμφέρον της πατρίδας και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Απορρίπτουμε, λοιπόν, μικροκομματικές λογικές και προχωρούμε έτσι ώστε να μπορέσει η πατρίδα να σταθεί στα πόδια της, να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να αποκτήσει το κύρος και την περηφάνια που χάθηκαν εξαιτίας της αδιέξοδης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Στηρίζουμε, λοιπόν, ρυθμίσεις και διατάξεις που συμφωνούμε και είναι προς όφελος της χώρας και της εθνικής μας οικονομίας όπως τη ρύθμιση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις ρυθμίσεις αναφορικά με τους δήμους, με το γενικό εμπορικό μητρώο, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις οδικές μεταφορές, με την έναρξη της λειτουργίας της αρχής δημοσίων συμβάσεων και μια σειρά άλλων τέτοιων θετικών ρυθμίσεων.
Διαφωνούμε κάθετα με μια σειρά άλλες, όπως για παράδειγμα με τη ρύθμιση που αφορά τη μείωση των προστίμων στις ενδοομιλικές συναλλαγές γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά καθώς οι υπερτιμολογήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων σ’ αυτό τον τομέα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα να διογκώνεται η φοροδιαφυγή. Πρόχειρα και αποσπασματικά, λοιπόν, εισάγεται η συγκεκριμένη ρύθμιση με την οποία στοχεύετε μόνο στη μείωση των προστίμων και δεν αντιμετωπίζετε συνολικά το πρόβλημα με τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Ακόμη, όμως, και σε ένα άλλο φορολογικό ζήτημα, ακόμη και στις ρυθμίσεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης νομοθετείτε αόριστα και πρόχειρα.  Επανειλημμένως σας έχουμε υποδείξει ότι και το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά στο πλαίσιο ενός γενικού φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δημιουργεί ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό, το οποίο θα βελτιώνει τα έσοδα του κράτους και θα περιορίζει την ύφεση.
Τι κάνατε εσείς; Τα δυο τελευταία χρόνια φέρατε περίπου δεκαπέντε φορολογικά νομοσχέδια, αναποτελεσματικά και εσφαλμένα που δυστυχώς διόγκωσαν την ύφεση και καθήλωσαν την αγορά.
Επίσης στο ζήτημα των συγχωνεύσεων των οργανισμών και του περιορισμού του σπάταλου κράτους τίποτε απολύτως δεν έπραξε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τι έπραξε; Παραγωγή νομοθετημάτων που απλά και μόνο το ένα ακύρωνε το άλλο χωρίς να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα, χωρίς ουσιαστική λύση, χωρίς ουσιαστική πρόταση. Αυτό, όμως, που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά είναι η εμπλοκή των χρηματιστηριακών επιχειρήσεων στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ποιοι είναι οι λόγοι εμπλοκής των εταιρειών αυτών σ’ αυτό το ζήτημα και ποιο εν τέλει το όφελος της εμπλοκής τους σ’ αυτή τη διαδικασία; Καθώς επίσης και οι ρυθμίσεις για τις δικηγορικές εταιρείες.
Πριν ένα χρόνο είχατε εισάγει το ζήτημα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και τώρα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, φέρνετε εκ νέου ρυθμίσεις οι οποίες προκαλούν πολύ μεγάλη αναστάτωση στο δικηγορικό κόσμο της χώρας. Οφείλετε, λοιπόν, να αποσύρετε τις συγκεκριμένες διατάξεις και να επανεξετάσετε στην αρμόδια επιτροπή που ήδη συζητάει σχετικά με την αναμόρφωση του κώδικα των δικηγόρων το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αυτό, όμως, το οποίο αποτελεί μνημείο κομματοκρατίας και άκρατης ευνοιοκρατίας είναι η παράγραφος 10 του άρθρου 2 όπου αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι πάνω από το συμφέρον της χώρας τοποθετείτε το κομματικό σας συμφέρον και την εξυπηρέτηση των δικών σας κομματικών στελεχών. Τι κάνετε, λοιπόν; Επεμβαίνετε στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, έχοντας φυσικά ως στόχο το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.
Αυτό που πράττετε είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο. Με πραξικοπηματικό τρόπο εισάγετε σε ένα νομοσχέδιο μια διάταξη που προφανώς ούτε η τρόικα σας υπέδειξε, ούτε είναι επείγουσα, ούτε είναι σχετική με το παρόν νομοσχέδιο. Απλά βρήκατε την ευκαιρία να συμπληρώστε σε ένα νομοθέτημα μια διάταξη με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλώσει κομματικά το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, καθ’ υπόδειξη ασφαλώς των εκεί τοπικών σας στελεχών. Προσπαθείτε να μετατρέψετε τη μειοψηφία σε πλειοψηφία για χάρη των κομματικών σας συμφερόντων και ιδιοτελειών. Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι το συντομότερο δυνατόν να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη, δηλαδή την παράγραφο 10 του άρθρου 2.
Κύριε Υπουργέ, φέρνετε στο Σώμα ένα νομοσχέδιο το οποίο –επιτρέψετε μου τη φράση- αποτελεί σούπερ μάρκετ. Από όλα έχει ο μπαξές. Περιλαμβάνει τα πάντα. Αποτελείται από πλήθος άσχετων μεταξύ τους και χωρίς συνάφεια άρθρων, δεν έχει συνοχή και συγκροτημένο σχέδιο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το στηρίζουμε επί της αρχής δεν σημαίνει παραγραφή των εγκληματικών χειρισμών και τακτικών σας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει και φανερώνει την ισχυρή θέλησή μας που αντικατοπτρίζει τη θέληση των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή την ομαλή λειτουργία των θεσμών, τον υπερκερασμό όλων των εμποδίων και των δυσκολιών που διέρχεται η χώρα μας και τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα μας οδηγήσει ταχύτατα στις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει από τα αδιέξοδα που το ΠΑΣΟΚ την οδήγησε και οι Έλληνες πολίτες να αισιοδοξούν και να ελπίζουν εκ νέου.


Σας ευχαριστώ πολύ.