Ομιλία στη Βουλή για Σ/Ν "Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων...." σχετικά με τη συγχώνευση ΔΕΘ - HELEXPO - 9.1.2013

Ομιλία στη Βουλή για Σ/Ν "Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων...." σχετικά με τη συγχώνευση ΔΕΘ - HELEXPO - 9.1.2013

Ομιλία Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου κατά την συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» -  9.01.2013

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα σημαντικό νομοθέτημα της Κυβέρνησής μας, με το οποίο γίνεται μία σπουδαία προσπάθεια για να βρει η πατρίδα μας το βηματισμό της, για να αποκατασταθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, για να επανέλθει η αξιοπιστία και να προχωρήσει στην πράξη η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εισάγει στην Ολομέλεια ένα στρατηγικής σημασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση σχέδιο νόμου, ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, έτσι όπως την περιέγραψε πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντώνης ο Σαμαράς.

Προτάσσοντας, λοιπόν, το δημόσιο συμφέρον και στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, εισάγεται από την Κυβέρνησή μας ένα νομοθέτημα – τομή, ένα νομοθέτημα με στόχο την εξοικονόμηση των πόρων μέσω της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο χάρτη της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας, θα διαπιστώσουμε πληθώρα χρόνιων παθογενειών, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο πρωτίστως στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη απαρχαιωμένων δομών, συγκεχυμένων αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, σπατάλης του δημόσιου χρήματος, διόγκωσης των πελατειακών σχέσεων, φαινομένων αδιαφάνειας, ανεπάρκειας συντονισμού και πολλά άλλα.

Αναμφίβολα η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού οικοδομήματος της χώρας μας. Τα τελευταία, όμως, τριάντα χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κάθε μια από τη σκοπιά της και με το δικό της μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου και αναποτελεσματικού κράτους, ενός κράτους με κακή οργάνωση και ποιότητα υπηρεσιών ιδιαίτερα χαμηλή.

Σίγουρα δεν είναι της παρούσης να προβούμε σε αναλύσεις για τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν από τη διακυβέρνηση των τελευταίων τριάντα ετών. Αναμφίβολα όλοι, από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, αναγνωρίζουμε τις μεγάλες παθογένειες του τόπου μας, που αποτέλεσαν και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ποιος αρνείται τη δημιουργία ενός υπερδιογκωμένου Κράτους, την άνθηση του κομματισμού, τη συντεχνιακή λογική συνδικαλιστικών στελεχών, τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, την ενίσχυση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, την έντονη ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όποιοι αρνούνται τα παραπάνω, εθελοτυφλούν για δικούς τους λόγους.

Εμείς, η Κυβέρνηση της εθνικής ενότητας, όχι απλά δεν εθελοτυφλούμε, αλλά ξεκινούμε μία μεγάλη προσπάθεια τομών και μεταρρυθμίσεων που προσδοκά ο τόπος, αλλά και οι Έλληνες πολίτες. Ξεκινούμε την προσπάθεια για να αλλάξουμε νοοτροπίες, νοοτροπίες που μας γυρνούσαν πολλά χρόνια πίσω. Και αναδιαρθρώνουμε τις κρατικές δομές, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα κράτος λιγότερο δαπανηρό, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευέλικτο.

Η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι μεγάλη. Και σε αυτό προχωρούμε σήμερα.

Ως εκ τούτου, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών και φορέων του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη και την ενίσχυση του δημοσιονομικού οφέλους. Καταργούμε φορείς, η ύπαρξη των οποίων και η αποστολή τους επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, προχωρούμε στον εξορθολογισμό του Δημοσίου και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής Δημόσιας Διοίκησης.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η οικονομικότερη, αλλά ταυτόχρονα και αποδοτικότερη, λειτουργία των δημόσιων Οργανισμών, που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Σε αυτή την κατεύθυνση και στα πλαίσια του παρόντος νομοθετήματος προχωρούμε στη συγχώνευση των εταιρειών ΔΕΘ Α.Ε. και HELEXPO Α.Ε. με απορρόφηση της HELEXPO από τη ΔΕΘ.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε λύση σε χρόνια ζητήματα και δυσλειτουργίες των τελευταίων ετών στον εκθεσιακό κλάδο. Η συγχώνευση αυτή αποτελεί μία βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση που θα αναζωογονήσει το θεσμό της έκθεσης γενικότερα και παράλληλα θα αναδείξει τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής μας και της χώρας μας.

Το 1999 η ενιαία ΔΕΘ-HELEXPO διασπάστηκε σε δύο εταιρείες, στη ΔΕΘ ΑΕ που ως φορέας του δημοσίου έχει την ιδιοκτησία των εκθεσιακών κέντρων και των εκθεσιακών σημάτων και στην HELEXPO ΑΕ η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση των εκθέσεων και γενικότερα των εκδηλώσεων.

Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της HELEXPO δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι δύο αυτές εταιρείες να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στις σχέσεις τους, αλλά και στη λειτουργία τους όπως επίσης να παρουσιάζουν και αλληλοκαλύψεις στις αρμοδιότητές τους.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ ΑΕ, η εταιρεία αυτή παρ’ όλο που ανέλαβε τα βάρη της παλιάς ενιαίας εταιρείας, είναι μία κερδοφόρος εταιρεία και ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο και προς τρίτους. Δεν έχει καμία δανειακή επιβάρυνση, ενώ σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές, η καθαρή της  θέση αποτιμάται στο ύψος των 265 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη, η HELEXPO ΑΕ εμφανίζοντας ένα διαρκώς μειούμενο κύκλο εργασιών, παρουσίασε για το έτος 2011 ζημιές ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη λογιστική εικόνα για τη διαχειριστική πορεία της εταιρείας. Τα κεφάλαιά της ανέρχονται μόλις στο ποσό των 446 χιλιάδων ευρώ. Κατά συνέπεια, το ελληνικό δημόσιο όφειλε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετικά η εταιρεία HELEXPO κινδυνεύει με αναστολή της αδείας της. Να σημειωθεί ακόμη ότι η HELEXPO μη αποδίδοντας τα τελευταία χρόνια μισθώματα ως όφειλε στη ΔΕΘ, έφθασε να έχει συσσωρευμένο χρέος στη ΔΕΘ άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών μέσω της απορρόφησης της HELEXPO από τη ΔΕΘ που σήμερα συζητούμε, ωφελεί το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο καθώς δημιουργείται μία εταιρεία η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ απαλλαγμένη από οικονομικές υποχρεώσεις, με διευρυμένο αντικείμενο και με ισχυρή κεφαλαιακή δομή, ώστε να είναι πιθανή η είσοδος στρατηγικού συνεργάτη. Διευθετούνται οριστικά οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς και οι επικαλύψεις ανάμεσα σε αυτές. Δίδεται μία ενιαία εικόνα της εκθεσιακής δραστηριότητας μέσα από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στην επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας μέσω του ορθολογισμού και βέβαια της παράλληλης αύξησης της παραγωγικότητάς της και της αποτελεσματικότητάς της.

Η δημιουργία μιας ισχυρής συγχωνευμένης εταιρείας θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης στην πόλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Κινητοποιούνται τοπικοί φορείς με τη θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής τους στο διοικητικό σχήμα.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των δύο εταιρειών και επισημαίνοντας τα οφέλη από την επικείμενη συγχώνευση, είναι πλέον ορατοί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει παρά πάνω η συγχώνευση με απορρόφηση της HELEXPO από τη ΔΕΘ.

Σε όλα αυτά οφείλω να προσθέσω ότι η παραπάνω λύση ικανοποιεί απόλυτα τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους, αλλά και το σύνολο των τοπικών φορέων, καθώς αποτελεί προϊόν διαβούλευσης. Και μέσα απ’ αυτή τη διαβούλευση καταλήξαμε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Στη βάση, λοιπόν, της εξυγίανσης, τους εξορθολογισμού και του αναπτυξιακού προσανατολισμού του εκθεσιακού πυλώνα της Βόρειας Ελλάδας, προχωρούμε σήμερα στη συγχώνευση των δύο εταιρειών, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη και έπρεπε ήδη να έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να υπάρξει όχι μόνο βιώσιμη λειτουργία του νέου σχήματος, αλλά παράλληλα να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλης της επικράτειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τολμούμε, προχωρούμε και υλοποιούμε τις κυβερνητικές μας προτεραιότητες. Αλλάζουμε νοοτροπίες και λογικές του παρελθόντος που είχαν καθηλώσει τη χώρα μας χρόνια τώρα. Αποκαθιστούμε στρεβλώσεις, λάθη και παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Βάζουμε τέλος σε λογικές οπισθοδρόμησης και προχωρούμε τη μεταρρυθμιστική μας πορεία με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Έτσι, δημιουργούμε προϋποθέσεις και προοπτικές για την αναγέννηση της πατρίδας μας, για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και φυσικά για την ευημερία των συμπολιτών μας. Μία τέτοια προοπτική ανοίγει και αποτελεί και το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο σας καλώ με τη σειρά μου να στηρίξετε, έτσι ώστε να δώσουμε πραγματική ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. 

Σας ευχαριστώ.