«Αύξηση των ωρών πραγματοποίησης rapid test στα χερσαία σύνορα»

«Αύξηση των ωρών πραγματοποίησης rapid test στα χερσαία σύνορα» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5816/09.04.2021
Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2021

Προς Υπουργούς:
-Υγείας
-Προστασίας Πολίτη
-Τουρισμού

Ερώτηση

«Αύξηση των ωρών πραγματοποίησης rapid test στα χερσαία σύνορα»

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο συνεχούς αξιολόγησης των επιδημιολογικών στοιχείων και της προσαρμογής των μέτρων για την προστασία και τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εν αναμονή των αποφάσεων για το άνοιγμα του τουρισμού και των απαραίτητων μέτρων για την υποδοχή των τουριστών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που όλες βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα στους τελωνειακούς σταθμούς είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση rapid test για την είσοδο των τουριστών, των ταξιδιωτών και των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονικό κενό στη διαδικασία με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις και ουρές αναμονής.
Τα αρμόδια κλιμάκια των υγειονομικών πραγματοποιούν rapid test από τις 8:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες, οι πολίτες, αλλά κυρίως οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών που διέρχονται από τα χερσαία σύνορα είτε πολύ αργά το βράδυ είτε πολύ νωρίς το πρωί περιμένουν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πραγματοποίηση των απαραίτητων rapid test.
Δεδομένου ότι αναμένουμε να ανοίξει η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας, προσαρμοσμένη πάντα στα νέα δεδομένα που επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αυξημένη κίνηση και στα χερσαία σύνορα. Ωστόσο, με τα ισχύοντα δεδομένα σε ότι αφορά στην πραγματοποίηση των rapid test ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα με καθυστερήσεις και ουρές αναμονής των τουριστών και των πολιτών που μετακινούνται οδικώς.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αυξηθούν τόσο οι ώρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται rapid test στα χερσαία σύνορα όσο και το εξειδικευμένο προσωπικό των υγειονομικών κλιμακίων, προκειμένου να μην σημειώνονται καθυστερήσεις στη διαδικασία διέλευσης των τουριστών και των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα;