(Video) Ομιλία στη Β΄ ανάγνωση του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων

(Video) Ομιλία στη Β΄ ανάγνωση του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη δεύτερη ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία (02-02-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η πανδημία έχει αλλάξει τον κόσμο:
-με τρόπους
-και σε έκταση
που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη.

Η καθημερινότητα,
-η οικονομία,
-η πολιτική,
-οι διεθνείς σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή.

Τα πάντα αλλάζουν ριζικά αφού:
-σταθερές υποχωρούν
-και ισορροπίες επαναπροσδιορίζονται.

Πρόνοια κάθε ορθής διακυβέρνησης που σέβεται τους πολίτες που υπηρετεί είναι να μειώσει την ανασφάλεια που εύλογα καταγράφεται:
-στην κοινωνία
-και την οικονομία
εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων και ταυτόχρονα να απορροφήσει:
-την κούραση
-και την αγωνία που εύλογα υπάρχει.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκης, παίρνει αποφάσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν πειστικά τη νέα πραγματικότητα και καλύπτουν τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Μέσα από το πλέγμα των στοχευμένων πολιτικών που εφαρμόζουμε προσφέρουμε στην κοινωνία:
-πυξίδα
-και οδικό χάρτη εξόδου
από τη σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα ορθής διαχείρισης της κρίσης παγκοσμίως.

Γίναμε θετικό πρότυπο, όταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη της υφηλίου δεν επέδειξαν καλά συντονισμένη και έγκαιρη αντίδραση.

Στο δεύτερο κύμα βοηθούμε:
-τους συμπολίτες μας,
-τις επιχειρηματικές δυνάμεις
-και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αξιολογήσουν τις επιλογές τους, προγραμματίζοντας καλύτερα τη ζωή τους.

Να κατανοήσουν ότι σε αυτήν την πολυεπίπεδη δοκιμασία δεν είναι μόνοι και πως η Πολιτεία μεριμνά για αυτούς.

Τους νοιάζεται, τους στηρίζει, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο υπέρβασης των δυνάμεων, λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας ώστε να αποφευχθούν:
-τα «λουκέτα» στην αγορά
-και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

Προφανώς και οι δυνατότητες μας δεν είναι ανεξάντλητες, όμως δέσμευση της Κυβέρνησης είναι πως η πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.

Πέρα και πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι.

Πέρα και πάνω από τα γραφήματα και τους δείκτες είναι η υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αριθμοί δεν είναι τίποτα άλλο από μια «μετάφραση» της οικονομικής δραστηριότητας των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς.

Ο κόπος,
-το άγχος,
-η συνολική τους προσπάθεια αποδίδεται στο κράτος και σήμερα εκείνο τους το επιστρέφει με έναν άλλον τρόπο.

Η συγκυρία που διέρχεται η χώρα αγγίζει όλο το φάσμα της ζωής μας.

Η κυβέρνηση πήρε την αυτονόητη απόφαση να προστατεύσει τους πληττόμενους και να τονώσει το επιχειρηματικό πνεύμα ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι εισηγητής της πλειοψηφίας, είναι η ουσιαστική και έμπρακτη απόδειξη πως η Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τις γενικές απογραφές που διενεργούνται κάθε δέκα χρόνια και φέτος συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική μας παλιγγενεσία.

Μάλιστα, το 2021 αποτελεί έτος γενικής απογραφής πληθυσμού για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία να μετρηθούμε ξανά, όχι μόνο για στατιστικούς λόγους, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν πως το 2020, εκτός από χρονιά του κορωνοϊού, είναι η χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων για τη χώρα μας την τελευταία 20ετία.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 2019, χρονολογία για την οποία έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία, οι γεννήσεις ανήλθαν σε 83.763 (42.945 αγόρια και 40.818 κορίτσια), μειωμένες κατά 3,1% συγκριτικά με το 2018 που οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 86.440.

Αντίθετα, το 2019 οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2018, αφού ανήλθαν σε 124.965 έναντι 120.296.

Είναι προφανές ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού χρειάζονται ριζικές τομές και παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στη διαδικασία, η συλλογή των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονική αυτό-απογραφή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πολιτικής, δηλαδή της πύλης gov.gr, με υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι στόχοι της διαδικασίας, όπως διαβάσατε στις διατάξεις, είναι:
-η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας,
-η καταμέτρηση των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας,
-η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών,
-η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών
-και η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού.

Παράλληλα, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διενεργηθεί και η απογραφή της γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Μέσω αυτής θα συλλεχθούν αντικειμενικές ποσοτικές πληροφορίες που αφορούν:
-στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα,
-τα χαρακτηριστικά τους
-και την απασχόληση σε αυτές.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει:
-τις απαλλαγές,
-τις παρατάσεις
-και τις νέες ενισχύσεις
για τις επιχειρήσεις που σημειώνουν απώλειες και χρέη λόγω της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα άρθρα 26 και 27 προβλέπεται πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ακόμη και αν λειτούργησαν πρόσφατα με τη μέθοδο:
-του click away
-και του take away.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα λάβει:
-το 80% της απώλειας αν πρόκειται για ιδιώτη
-και το 60% αν αφορά νομικό πρόσωπο.

Η παραπάνω αποζημίωση θα είναι:
-αφορολόγητη
-και ακατάσχετη
αφού δεν χαρακτηρίζεται ως εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπόκειται ούτε σε φόρο εισοδήματος, ούτε σε εισφορά αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση πληρωμής αξιογράφων, δηλαδή:
-επιταγών,
-συναλλαγματικών
-και γραμματίων σε διαταγή.

Πιο συγκεκριμένα:
-Για όσα αξιόγραφα έχουν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και καλύπτονταν ήδη από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα δοθεί επιπλέον παράταση της αναστολής κατά 45 ημέρες.
-Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2 Ιανουαρίου 2021 έως τις 25 Ιανουαρίου του 2021, προβλέπεται ότι εφόσον εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγισή ή τη λήξης τους, τότε δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία».
-Για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από 25 Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.
Στη ρύθμιση εντάσσονται:
-Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή εξαιτίας της πανδημίας και η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ.
-Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 40% τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.
-Επίσης, εντάσσονται νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, με μοναδική προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους κομιστές των αξιογράφων:
-Όσοι έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε δικαιούνται παράταση μέχρι 31 Μαΐου 2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν από 1η έως 31 Ιανουαρίου 2021.
Επίσης δικαιούνται παράταση της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η Ιανουαρίου 2021 και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

-Όσοι έχουν στα χέρια τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, δεν θα καταχωρηθούν στον «Τειρεσία» εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Επιπρόσθετα, με το άρθρο 29 υπάρχει πρόβλεψη για την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης των πάγιων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να καλύψει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της έλλειψης ταμειακής ρευστότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύπτει τα πάγια τρέχοντα έξοδα, δηλαδή λογαριασμούς:
-νερού,
-ρεύματος, κλπ, με δικά του χρήματα.
Και αυτή η προσωρινή ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, μιας και δεν θα συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Η μορφή της ενίσχυσης,
-οι δικαιούχοι,
-και ο προσδιορισμός των επιλέξιμων πάγιων δαπανών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, μετά από εισήγηση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στο άρθρο 30 προβλέπεται κρατική οικονομική ενίσχυση του βασικού αερομεταφορέα της χώρας, αφού με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης αποκαθίσταται ένα μέρος της οικονομικής ζημίας που υπέστη η εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε», βοηθώντας την με αυτόν τον τρόπο:
-να κρατήσει τα φτερά της ανοιχτά
-και να διασφαλιστούν χιλιάδες υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση θα γίνει εφάπαξ και σε αντάλλαγμα η εταιρεία δεσμεύεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 60 εκ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ορισθείσα αύξηση.

Επισημαίνω ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς. Για παράδειγμα, το ίδιο συνέβη:
-στη Γαλλία,
-τη Ρουμανία,
-την Ιταλία,
-την Αυστρία,
-την Κύπρο,
-τη Γερμανία,
-τη Φινλανδία
-και τη Σουηδία.

Στο τρίτο μέρος του Σχεδίου Νόμου εισάγονται ρυθμίσεις δημοσιονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, που συνοψίζονται στις εξής:
-ρυθμίσεις για τις δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
-απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος των εισοδημάτων που αποκτούνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για το φορολογικό έτος 2021, όμως ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020,
-παράταση προθεσμιών είσπραξης ειδικού φόρου κατανάλωσης, φόρου προστιθέμενης αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων αλκοολούχων.

Επίσης αφορά:
-στη μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων,
-ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων από φορολογικούς κατοίκους του εξωτερικού για το φορολογικό έτος 2019,
-τη στελέχωση υπηρεσιών της ΑΑΔΕ λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.,
-την παραχώρηση ακινήτων στο Σωματείο «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Ηρακλής 1908»
-και τέλος τη διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης από το ΠΔΕ έργων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Συνοψίζοντας, το Σχέδιο Νόμου που συζητούμε αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Με:
-ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς,
-με σύνεση και μεθοδικότητα,
-με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, χωρίς να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Στηρίζουμε τα νοικοκυριά,
-τονώνουμε την επιχειρηματικότητα,
-κρατούμε όρθια απασχόληση
-και διαφυλάττουμε την κοινωνική συνοχή.

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Είναι σχέδιο που απαντά αποφασιστικά στις προκλήσεις του σήμερα και φροντίζει να «κλείνει» εγκαίρως τα ζητήματα του αύριο, ώστε το 2021 η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά:
-με αποφασιστικότητα
-και αυτοπεποίθηση.
Διασφαλίζοντας ένα μέλλον:
-ευημερίας
-και ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές,
βάζουμε τις βάσεις για τη νέα πορεία της πατρίδας μας!

Σας ευχαριστώ.