Υπερπληρότητα κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη

Υπερπληρότητα κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7366

Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2019
Προς Υπουργό:
-Δικαιοσύνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υπερπληρότητα κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη»

Η πληρότητα στο σωφρονιστικό ίδρυμα των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 156%, καθώς οι κρατούμενοι ξεπερνούν το όριο των προδιαγραφών των φυλακών κατά 200 άτομα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου ο αριθμός των εγκλείστων έχει φτάσει τους 558, τη στιγμή που βάσει των προδιαγραφών των Φυλακών Διαβατών προβλέπονται θέσεις για 358 κρατούμενους.
Σύμφωνα με την Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης το γεγονός αυτό, δηλαδή η υπερπληρότητα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των κρατούμενων, που πολλές φορές έχουν άσχημη κατάληξη.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα οι συνθήκες κράτησης που έχουν δημιουργηθεί χαρακτηρίζονται απάνθρωπες, με πολλούς κρατούμενους να έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα σύμφωνα με δεκάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό αυτές τις συνθήκες παραβιάζεται το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστώντας απάνθρωπη και εξευτελιστική τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι Φυλακές Διαβατών;

-Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα Διαβατών;