Ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς

Ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6059

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργούς
-Υγείας
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς»

Μόλις μέσα σε μία χρονιά η χώρα μας υποχώρησε κατά έξι θέσεις στη λίστα του Bloomberg Global Health Index με τους πιο υγιείς λαούς στον κόσμο και βρέθηκε από την 20η θέση το 2018 στην 26η θέση το 2019.
Πρόκειται για έναν δείκτη που προκειμένου να βαθμολογήσει τις χώρες και να τις κατατάξει λαμβάνει υπόψη του μεταβλητές όπως το προσδόκιμο ζωής, περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Αντίστοιχα στην κατάταξη των χωρών χάνονται μονάδες για παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία.
Ενδεικτικό για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας με τους πιο υγιείς λαούς στον κόσμο βρίσκονται μεσογειακές χώρες, με πρώτη την Ισπανία και δεύτερη την Ιταλία για να ακολουθήσουν ακόμα τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη δεκάδα.
Την ίδια στιγμή εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα τον χειμώνα και κατέχει υψηλά ποσοστά ευάλωτων στην περιβαλλοντική ρύπανση νοικοκυριών.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έρευνας η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση στη θέρμανση, συνδέοντας την ατμοσφαιρική ρύπανσης με την ενεργειακή φτώχεια, ενώ κάθε χρόνο δεν είναι λίγες οι φορές που καταγράφονται θάνατοι στη χώρα μας από τη χρήση μαγκαλιού ελλείψει άλλων μέσων θέρμανσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για την επιβάρυνση της υγείας από παράγοντες όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία, που φαίνεται να επηρεάζουν τη συνολική κατάσταση της υγείας των πολιτών της χώρας;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη θωράκιση του συστήματος υγείας και τη σύνδεσή του με ρυπογόνους παράγοντες;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να μειωθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και τη σύνδεσή τους με την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας;