Στο έλεος της εγκληματικότητας η Θεσσαλονίκη

Στο έλεος της εγκληματικότητας η Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5640

Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2019
Προς Υπουργό:
-Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στο έλεος της εγκληματικότητας η Θεσσαλονίκη»

Δραματική και συνεχής είναι η αύξηση της εγκληματικότητας που σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη με την ίδια την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητά την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό.
Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πόλη σημειώθηκαν μία εν ψυχρώ δολοφονία, η εισβολή ληστών σε ιδιωτική κλινική και η αφαίρεση χρηματοκιβωτίου με την ακινητοποίηση και απειλή των υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα σχεδόν σε άλλο σημείο της πόλης σημειωνόταν μία ένοπλη ληστεία με πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης στην οδό Μοναστηρίου.
Σε αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να προστεθεί και η δραματική αύξηση των ληστειών με τους κακοποιούς να εισβάλλουν σε σπίτια και μαγαζιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με την απειλή όπλων και μη διστάζοντας ακόμα και να βασανίσουν ηλικιωμένους ανθρώπους για λίγα ευρώ.
Αντίστοιχη είναι και η αύξηση των κλοπών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κλοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 2016 όλο το έτος σημειώθηκαν 673 κλοπές στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ μέσα στο το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώθηκαν 988 περιστατικά κλοπών.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι πλέον το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη παίρνει πιο σκληρά χαρακτηριστικά και από μικροεγκληματικότητα έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε ακόμα και καλά οργανωμένο έγκλημα, καθώς έχει σημειωθεί αύξηση στις εν ψυχρώ δολοφονίες και στις ένοπλες ληστείες όπου γίνεται χρήση των όπλων που φέρουν οι κακοποιοί χωρίς κανένα δισταγμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η αστυνόμευση στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τον επανασχεδιασμό της διάθεσης και τοποθέτησης των αστυνομικών στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενισχυθούν οι περιπολίες και η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους της πόλης;