Κατασπατάληση χρημάτων στα σχολικά γεύματα

Κατασπατάληση χρημάτων στα σχολικά γεύματα Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4893

Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2019
Προς Υπουργό
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κατασπατάληση χρημάτων στα σχολικά γεύματα»

Σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα πολλά από τα σχολικά γεύματα που διατίθενται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης είτε δεν έχουν ως τελικούς αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά είτε ακόμα χειρότερα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Πρόκειται για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο απευθύνεται σε 153.250 μαθητές που φοιτούν σε 950 σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, αξίας 50.000.000 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης σε διάφορα σχολεία της πόλης έχουν εντοπισθεί επανειλημμένα περιστατικά όπου τα σχολικά γεύματα που προορίζονται για τους μαθητές καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει στην πράξη κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Τα σχολικά γεύματα που παρασκευάζονται από εταιρείες τροφοδοσίας αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, καθώς οι εταιρείες φαίνεται να μην γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των μαθητών ή δεν πληροφορούνται εάν μία τάξη θα απουσιάζει με αποτέλεσμα να προετοιμάζουν γεύματα με βάση τη δυναμική του σχολείου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην πράξη να τίθεται θέμα ορθολογικής διαχείρισης των μερίδων φαγητών και της διάθεσής τους, με ποσότητες φαγητού στο τέλος της ημέρας να καταλήγει ακόμα και στα σκουπίδια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Έχει γνώση το αρμόδιο Υπουργείο των επίσημων καταγγελιών που αφορούν στο θέμα της διάθεσης των σχολικών γευμάτων και των ποσοτήτων των σχολικών γευμάτων που καταλήγουν στα σκουπίδια;

-Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ελέγχους για την ορθολογική διαχείριση των σχετικών κονδυλίων, τον αριθμό των σχολικών γευμάτων που προετοιμάζονται και χρεώνονται, τον ακριβή αριθμό των μαθητών στους οποίους αντιστοιχούν και τις διαδικασίες διάθεσης αυτών;