«Κόστος ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ»

«Κόστος ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4676/07.01.2019

Θεσσαλονίκη, 07 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

-Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κόστος ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ»

Εύλογες απορίες και πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση του ΟΑΣΘ προχωρά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στην προκήρυξη έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού και την καθιέρωση Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Κομίστρου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο το κόστος του όλου εγχειρήματος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό από τη στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν διαθέτει -πέραν του ΟΑΣΘ- κάποιο άλλο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των πολιτών της.
Η παραπάνω αναφορά πιστοποιείται και από το γεγονός ότι στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι της χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο για συνδυασμό Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, κλπ), το αντίστοιχο έργο κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί δε και το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα του Τύπου η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενέταξε το συγκεκριμένο έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι στο ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Δεδομένου ότι ο ΟΑΣΘ τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, νομιμοποιείται να προχωρήσει στην υλοποίηση του παραπάνω έργου;
- Θα προλάβει ο Οργανισμός να παραλάβει το έργο μέχρι το τέλος του 2019, καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται και ο «κύκλος ζωής» του ΟΑΣΘ;
- Ποια κριτήρια καθόρισαν στα περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ το ύψος ολοκλήρωσης του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ;