«Η ΠΓΔΜ αγόρασε 240.000 νέα διαβατήρια με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”»

«Η ΠΓΔΜ αγόρασε 240.000 νέα διαβατήρια με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4663/04.01.2019

Θεσσαλονίκη, 04 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Η ΠΓΔΜ αγόρασε 240.000 νέα διαβατήρια με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»

Σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες για την κύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, το γειτονικό κρατίδιο προχωρά σε μια ακόμα προκλητική προς τη χώρα μας ενέργεια, αγοράζοντας 240.000 νέα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Alfa TV των Σκοπίων, τα παραπάνω έντυπα βρίσκονται «σε τακτική τελωνειακή διαδικασία», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αναμένεται η κρίσιμη τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Εφόσον το κοινοβούλιο του γειτονικού κρατιδίου τις υπερψηφίσει, εξυπακούεται ότι πέραν του ονόματος του κράτους, θα αλλάξουν και τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών του.
Το αξιοσημείωτο στην όλη διαδικασία είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων υποστηρίζει πως «ακόμα και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και τις νομικές αλλαγές, καθώς και για την έναρξη ισχύος των τροπολογιών». Σε άλλο σημείο της ίδιας απάντησης, όπως δημοσιεύεται στον ελληνικό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, κάνει λόγο «για μεταβατική περίοδο» έως την εφαρμογή στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επί της ουσίας, η παραπάνω ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της άκρως προκλητικής ρητορικής που χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα από την ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σε μια «παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία».
Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν προηγηθεί ανάλογου ύφους δηλώσεις, όταν σε δημόσια συζήτηση στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων είχε υποστηρίξει πως «ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες. Θα είμαστε Μακεδόνες, που μιλούν την Μακεδονική». Ερωτηθείς τότε για τις αλλαγές στο Σύνταγμα του κρατιδίου του, ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόθεμα το "Βόρεια", αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας της συνεχιζόμενης προκλητικής ρητορικής του Ζόραν Ζάεφ;
- Πότε προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επίμαχη Συμφωνία;
- Έχει ενημερώσει τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, με τις οποίες επί της ουσίας ακυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών;
- Με ποιους διπλωματικούς τρόπους θα επιχειρήσει να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων διαβατηρίων από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το ψευδεπίγραφο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;