Υφαρπάζονται με αναγκαστική απαλλοτρίωση οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών

Υφαρπάζονται με αναγκαστική απαλλοτρίωση οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4281

Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Προς:
-τον  Υπουργό Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υφαρπάζονται με αναγκαστική απαλλοτρίωση οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών»

Συνεχώς κλιμακώνει την ένταση και τις προκλήσεις η γειτονική Αλβανία σε μία συστηματική όπως φαίνεται προσπάθεια να εξωθήσει τους Βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, παραβιάζοντας με κάθε ευκαιρία τη σύμβαση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που έχει υπογράψει η Αλβανία το 1999.
Στο στόχαστρο για άλλη μία φορά είναι οι περιουσίες που ανήκουν στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Με απόφαση λοιπόν του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου στα χέρια του αλβανικού κράτους και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Τουρισμού περνάνε εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας που ανήκουν στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Πρόκειται για 46 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 41 αγροτεμάχια βρίσκονται στη Χειμάρρα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια ουσιαστικά της χρόνιας πρακτικής της αλβανικής κυβέρνησης να μην παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας στους Έλληνες ιδιοκτήτες στην περιοχή της Χειμάρρας, με αποτέλεσμα να τις χαρακτηρίζει τώρα δημόσιες εκτάσεις.
Το αλβανικό κράτος εκμεταλλεύεται το προηγούμενο που έχει δημιουργήσει μετά το 1990, όταν δεν αναγνώρισε τίτλους ιδιοκτησίας μόνο στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, άλλα τους έδωσε χαρτιά τύπου υποσχετικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν στη συνέχεια να εγγράψουν τις περιουσίες τους στο υποθηκοφυλακείο, να τις αξιοποιήσουν ή να πουλήσουν.
Η κλιμάκωση της επιθετικής και προκλητικής στάσης της αλβανικής κυβέρνησης συνεχίστηκε πέρυσι με τις αιφνιδιαστικές κατεδαφίσεις επιχειρήσεων Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, και πάλι με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, παρά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος για πάγωμα του σχεδίου ανάπλασης της πόλης.
Βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην κορύφωση της προκλητικότητας, καθώς πλέον το αλβανικό κράτος υφαρπάζει τις περιουσίες των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, παραβιάζοντας κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και αντιβαίνοντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Έχει προβεί σε σχετικό διάβημα η Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας και την υφαρπαγή των περιουσιών τους;

-Έχει ενημερώσει σχετικά με το θέμα το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση και για τα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας για την προκλητική στάση της Αλβανίας;

-Σε τι ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να δοθούν επιτέλους οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που τους στερούνται τόσα χρόνια από το αλβανικό κράτος;