Καταρρέει από την εγκατάλειψη ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Καταρρέει από την εγκατάλειψη ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4280

Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Προς την Υπουργό
-Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Καταρρέει από την εγκατάλειψη ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη»

Το καλοκαίρι του 2014 όλη την Ελλάδα, αλλά και η διεθνής κοινότητα υποκλίθηκαν μπροστά στη μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, του Τύμβου Καστά. Πρόκειται για μία αρχαιολογική ανακάλυψη που έφερε στο φως ένα μνημείο υψίστης αρχαιολογικής και εθνικής αξίας.
Σήμερα 4 χρόνια μετά που κυβερνά τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μνημείο έχει αφεθεί στη μοίρα του, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν προχωρήσει περαιτέρω οι ανασκαφές, αλλά να σημειώνονται και επιπλέον φθορές στον αρχαιολογικό χώρο. Οι σωστικές εργασίες που πραγματοποιούνται δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται ένα οργανωμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του Μακεδονικού Μνημείου.
Η εγκατάλειψη του μνημείου έχει ως αποτέλεσμα να έχει υποστεί διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες και να χρειάζεται ακόμα και νέα γεωλογική-εδαφοτεχνική μελέτη.
Ωστόσο, επειδή οι καιροί που διανύουμε είναι περίεργοι, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει επικίνδυνα παιχνίδια για τη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τρόπος που έχει χειριστεί το όλο θέμα του Μακεδονικού Μνημείου εγείρει πολλά ερωτήματα.
Σε μια άλλη χώρα μία τέτοια ανασκαφή θα είχε γίνει προμετωπίδα της ασκούμενης πολιτικής τόσο σε πολιτιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τουριστικής προβολής προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Τι μέτρα έχει λάβει όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να συντηρηθεί, αλλά και να αναδειχθεί το εν λόγω μνημείο και τι ποσά έχει διαθέσει γι' αυτούς τους σκοπούς;

-Τι συμβαίνει με την υπαγωγή του μνημείου σε κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

-Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο τον ενδεχόμενο κίνδυνο να απενταχθεί το έργο από το κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης λόγω καθυστερήσεων στις εργασίες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ;