Με αφανισμό απειλείται προστατευόμενο θαλάσσιο είδος

Με αφανισμό απειλείται προστατευόμενο θαλάσσιο είδος Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4202

Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Με αφανισμό απειλείται προστατευόμενο θαλάσσιο είδος»

Ένα σημαντικό προστατευόμενο θαλάσσιο είδος των ελληνικών θαλασσών κινδυνεύει με αφανισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την Πίννα (Pinna nobilis), το μεγαλύτερο δίθυρο στη Μεσόγειο που φτάνει τα 1,2 μέτρα σε μήκος. Είναι ένα είδος εδραίο, που δεν κινείται στον θαλάσσιο πυθμένα, και η σημαντικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι καθώς τρέφεται φιλτράροντας το θαλάσσιο νερό συμβάλει στη διατήρηση της καθαρότητας των παράκτιων νερών.
Το εν λόγω είδος προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία Οικοτόπων 92/43, από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης και την Ελληνική Νομοθεσία. Βασικοί παράγοντες που απειλούν την Πίννα στις ελληνικές θάλασσες είναι η παράνομη αλιεία και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, όπου ζει, λόγω αγκυροβολίας ή χρήσης συρόμενων εργαλείων κατά τη διενέργεια παράνομης αλιείας.
Το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκαν φαινόμενα μαζικής θνησιμότητας πληθυσμών του προστατευόμενου είδους, με κυριότερο σημείο αναφοράς το βόρειο Αιγαίο, όπου έχει ήδη αφανιστεί το 90% του πληθυσμού, λόγω και της έξαρσης του παρασίτου Haplosporidum pinnae, που έχει εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς στη δυτική Μεσόγειο.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον περιορισμό της παράνομης αλιείας, αλλά και των λοιπών παραγόντων που απειλούν το προστατευόμενο αυτό θαλάσσιο είδος;