Ως δασωτέες εμφανίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Καποδιστριακό Δήμο Βερτίσκου

Ως δασωτέες εμφανίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Καποδιστριακό Δήμο Βερτίσκου Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3907

Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ως δασωτέες εμφανίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Καποδιστριακό Δήμο Βερτίσκου»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται δεκάδες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Καποδιστριακού Δήμου Βερτίσκου, καθώς ενημερώθηκαν ότι μέρος των στρεμμάτων που τους ανήκουν και καλλιεργούν εδώ και χρόνια, θεωρούνται πλέον δασωτέες περιοχές.
Οι ενημερώσεις αυτές αφορούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης στην Όσσα, την Αρετή, τον Βερτίσκο, τον Λοφίσκο, τις Πέντε Βρύσες και το Πολυδένδρι που πλέον υπάγονται στον Καλλικρατικό Δήμο Λαγκαδά. Πρόκειται για μια περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης που κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι είναι αγρότες και η καλλιέργεια των εκτάσεων γης που ανήκουν εδώ και χρόνια στις οικογένειές τους είναι η βασική και στις περισσότερες περιπτώσεις η μοναδική πηγή εισοδημάτων τους.
Οι διανομές καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή έχουν γίνει τρεις φορές στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ή αναφορές σε δασικές εκτάσεις. Την πρώτη φορά που έγινε διανομή ήταν το 1937, στη συνέχεια το 1959, ενώ η τελευταία που ισχύει μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το 1982.
Από το 1982 και μέχρι σήμερα δηλαδή οι αγρότες της περιοχής γνωρίζανε πόσα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν στην κατοχή τους, εκτάσεις που είναι δηλωμένες και στο υποθηκοφυλακείο. Επιπλέον, καθώς είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα έχουν εντάξει τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους σε προγράμματα για τα οποία λαμβάνουν επιδοτήσεις.
Συνεπώς το γεγονός ότι ξαφνικά μεγάλο μέρος των στρεμμάτων που μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορούσαν να καλλιεργηθούν κανονικά, να ενταχθούν σε πρόγραμμα και να λάβουν επιδότηση, θεωρείται πλέον δασωτέα έκταση προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αλλά και αναστάτωση σε δεκάδες αγρότες.
Επιπλέον, φαίνεται να πρόκειται για ένα μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, που θέτει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους δεκάδες αγρότες, καθώς προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου το σύνολο των στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης που τους ανήκουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενστάσεις και να μπουν σε μια μακροχρόνια γραφειοκρατική διαδικασία για κάτι που ήδη τους ανήκει.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους και με βάση ποια κριτήρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή του παλαιού Δήμου Βερτίσκου στο Νομό Θεσσαλονίκης ξαφνικά εμφανίζονται ως δασωτέες περιοχές που δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηριχθούν εμπράκτως οι αγρότες που χάνουν μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους και κατά συνέπεια χάνουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους;