Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ οι Δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ οι Δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3828

Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2018

Προς τον Υπουργό
-Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ οι Δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού»

Σε κατάργηση μεγάλου αριθμού δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών 67 (ΑΣ ΙΚΕΑ-Τριάδι) και 69 (ΑΣ ΙΚΕΑ Επανομή) που εξυπηρετούν περιοχές των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού προχώρησε ο ΟΑΣΘ προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία σε κατοίκους και εργαζομένους της ευρύτερης περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών έχει γίνει καταγραφή σχετικά με τη συχνότητα των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν προκύπτει ότι από τα 48 ημερήσια δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 67 έχουν καταργηθεί τα 18, ενώ τις ώρες αιχμής (8:30-15:00) η μείωση των δρομολογίων αγγίζει ακόμα και το 50%.
Η γραμμή 67 του Τριαδίου είναι μία γραμμή που και στο παρελθόν έχει υποστεί μειώσεις δρομολογίων προκειμένου να αναπτυχθούν δύο νέες λεωφορειακές γραμμές και συνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οπότε οι επιπλέον μειώσεις των δρομολογίων έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα, ταλαιπωρία και σημαντικές καθυστερήσεις στους πολίτες.
Οι μειώσεις των λεωφορείων που εξυπηρετούν την περιοχή έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν τροποποιηθεί και οι ώρες των δρομολογίων με αποτέλεσμα να μην αντιστοιχούν οι πραγματικές ώρες και αυτές που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ, γεγονός που επιφέρει επιπλέον αναστάτωση και ταλαιπωρία στους πολίτες.
Τόσο ο Δήμος Θέρμης όσο και ο Δήμος Θερμαϊκού είναι αστικές περιοχές πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και καθημερινά μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και ηλικιωμένοι που δεν έχουν άλλο μέσο μετακίνησης. Μάλιστα οι πολίτες των περιοχών αυτών για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιούν δύο λεωφορειακές γραμμές με μεταβίβαση, και οι μειώσεις δρομολογίων αυτών δημιουργούν περαιτέρω καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Υπάρχει απόφαση της ΟΣΕΘ ΑΕ για επανασχεδιασμό και μειώσεις των δρομολογίων των λεωφορείων που εξυπηρετούν τους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί η τακτική αστική συγκοινωνία στους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών;