Σε απαξίωση και απλήρωτοι οι καθηγητές μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ

Σε απαξίωση και απλήρωτοι οι καθηγητές μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3761

Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε απαξίωση και απλήρωτοι οι καθηγητές μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ»

Σε οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες καθηγητές μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) που διδάσκουν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς παραμένουν απλήρωτοι, λόγω εμπλοκής που έχει προκύψει με τον ΕΦΚΑ και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
Παρά το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει τα διαδικαστικά προβλήματα δυσχεραίνουν το έργο των μελών ΣΕΠ, ενώ δημιουργούν κλίμα εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας.
Τουλάχιστον 600 μέλη ΣΕΠ τα οποία έχουν ως κύρια ή και μόνη απασχόληση το ΕΑΠ, παραμένουν όμηροι καθώς για τους τελευταίους πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρονιά που πέρασε κατά την οποία αρκετά μέλη ΣΕΠ πληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο για τον μήνα Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην αποστολή και υπογραφή των συμβάσεων προς τα μέλη ΣΕΠ, τα οποία ωστόσο απασχολούνται ήδη στο ΕΑΠ. Οι διοικητικές αυτές δυσλειτουργίες σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρουν προβλήματα και πρόστιμα στην εφορία για πολλά μέλη ΣΕΠ. Εάν το ΕΑΠ δεν δώσει εγκαίρως βεβαιώσεις επικείμενης εργασίας στους ΣΕΠ που κάνουν έναρξη επιτηδεύματος αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα με τους ασφαλιστικούς φορείς και να επιβληθούν πρόστιμα στους διδάσκοντες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια είναι η εμπλοκή που υπάρχει ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και τι σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες;

-Πότε προβλέπεται να αποσταλούν και να υπογραφούν οι συμβάσεις των ΣΕΠ που ήδη εργάζονται στο ΕΑΠ;

-Πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των μελών ΣΕΠ που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, καθώς και με τις αποζημιώσεις τους που εκκρεμούν από την περσινή χρονιά ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού (ΟΔΠ) και η πρώτη Ομάδα Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ);