Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί από τις δωρεές για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί από τις δωρεές για τους πυρόπληκτους της Αττικής Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3470

Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2018
Προς τους Υπουργούς
- Οικονομικών
- Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί από τις δωρεές για τους πυρόπληκτους της Αττικής»

Η κρατική ολιγωρία της κυβερνητικής πολιτικής αποκαλύφθηκε για ακόμα μία φορά κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή την 15η Νοεμβρίου 2018 για την κύρωση τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τους πληγέντες των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 προβλέπεται η Σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενώ ορίζεται ότι τη διαχείριση του λογαριασμού έχει τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής που προΐσταται στην επιτροπή διαχείρισης των δωρεών επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέροντας ότι «Από αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ., εν συνόλω τριών χιλιάδων φυσικών προσώπων ή φορέων» για να καταλήξει «Απ' αυτό το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δαπανηθεί προς ώρας ούτε ένα ευρώ».
Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις –οι οποίες έχουν εγκριθεί- για δύο ποσά, δηλαδή για ένα εκατομμύριο ευρώ και για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί. Το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι για την αποξήλωση του αμιάντου ως ειδικού υλικού από τα κτήρια που ήδη έχουν πέσει. Τα έχουν αποξηλώσει.
Επίσης, είναι και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγκαυματίες».
Δηλαδή τέσσερεις μήνες μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που στοίχησαν τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας, γράφοντας κάποιες από τις πιο μελανές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, οι πληγέντες, οι άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, παιδιά, γονείς, συγγενείς, και που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται δεν έχουν λάβει ακόμα καμία βοήθεια από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχία ιδιαίτερα λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι η χώρα μας μόλις πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τη διερεύνηση πιθανής κακοδιαχείρισης κονδυλίων για τους πρόσφυγες ύψους 1,6 δις ευρώ που δόθηκαν στη Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεννά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό για τη διαχείριση και την τύχη μεγάλων κονδυλίων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Πώς θα διασφαλισθεί η απόλυτη διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του ειδικού αυτού λογαριασμού, καθώς μετά από τέσσερεις μήνες μόλις χθες ενημερωθήκαμε για το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί και για το γεγονός ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ;

-Κάθε πότε συνεδριάζει η τριμελής επιτροπή που διαχειρίζεται τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό αυτό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018;

-Πόσες φορές έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα και σε ποιες αποφάσεις έχει προχωρήσει η τριμελής επιτροπή;

-Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για αρωγή από τον εν λόγω λογαριασμό, από ποιους φορείς και για ποιους σκοπούς;

-Υπάρχουν αιτήσεις που έχουν απορριφθεί για οικονομική στήριξη και αν ναι για ποιους λόγους έχουν απορριφθεί;

-Γιατί ενώ έχουν εγκριθεί δύο αιτήσεις δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εκταμίευσης και αξιοποίησής των χρημάτων;

-Από τα πρακτικά της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής προκύπτει ότι το ένα ποσό που έχει εγκριθεί για εκταμίευση αφορά στην παροχή ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για τους εγκαυματίες, το οποίο ωστόσο επίσης δεν έχει εκταμιευθεί. Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης, πώς καλύπτονται οι φαρμακευτικές δαπάνες και ανάγκες των εγκαυματιών εδώ και τέσσερεις μήνες;

-Πώς θα ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για την έγκριση κάθε φορά κάποιας αίτησης αρωγής από τον εν λόγω ειδικό λογαριασμό, για την πορεία αξιοποίησης των χρημάτων και για τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης;