«Αλματώδης αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων»

«Αλματώδης αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:2813/25.10.2018

Θεσσαλονίκη 25 Οκτωβρίου 2018

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αλματώδης αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων»

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει των οποίων τα λοιμώδη νοσήματα στη χώρα μας παρουσίασαν έξαρση και αλματώδη αύξηση της τάξης του 20%. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζονται στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας αναστάτωση στους πολίτες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι επανεμφανίστηκαν ασθένειες, όπως η ιλαρά, προσβάλλοντας συμπολίτες μας με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι αυξημένα την φετινή χρονιά.
Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο οφείλει να καταρτίσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων, τα οποία αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οφείλει να ενισχύσει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, αλλά και να πολλαπλασιάσει τα προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ήδη αρνητική κατάσταση, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα είναι θανατηφόρα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, που παρατηρείται στη χώρα μας;

- Έχει καταρτίσει το αρμόδιο Υπουργείο ένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων;