Αύξηση μεταναστευτικών ροών από τον εκτός συμφωνίας επαναπροώθησης Έβρο

Αύξηση μεταναστευτικών ροών από τον εκτός συμφωνίας επαναπροώθησης Έβρο Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2780

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2018

Προς τον Υπουργούς
-Μεταναστευτικής Πολιτικής
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση μεταναστευτικών ροών από τον εκτός συμφωνίας επαναπροώθησης Έβρο»

Σε δίοδο ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης εξελίσσεται η περιοχή του Έβρου, με το μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η περιοχή εξελίσσεται σε προνομιακό πεδίο δράσης παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
Τα νούμερα που είναι αδιάψευστα, συνεχώς αυξάνονται μαρτυρώντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Το 2016 καταγράφηκαν 3.300 είσοδοι μεταναστών από τον Έβρο, το 2017 έφτασαν τους 5.500, για να ξεπεράσουν μέχρι αυτή τη στιγμή για το έτος 2018 τους 12.000.
Στο σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι ο Έβρος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που συλλαμβάνονται να έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία από τον Έβρο, παραμένουν στη χώρα μας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και να συντελέσει στην αύξηση που ήδη σημειώνεται των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Και αυτό από ότι φαίνεται είναι κάτι που το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόσφατα εκατοντάδες μετανάστες που είχαν μόλις διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέκλεισαν την εθνική οδό, παρεμποδίζοντας ακόμα και στρατιωτικούς να προσεγγίσουν στο στρατόπεδο της Καβύλης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους έχει εξαιρεθεί ειδικά ο Έβρος από τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να συμπεριληφθεί έστω και εκ των υστέρων και η περιοχή του Έβρου σε καθεστώς επαναπροώθησης μεταναστών, ώστε να μην αποτελέσει πύλη ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

-Τι μέτρα θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αναχαιτίσουν τις συνεχώς αυξητικές ροές μεταναστών στον Έβρο;