«Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις μειώσεις των τιμών του γάλακτος»

«Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις μειώσεις των τιμών του γάλακτος» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2684/22.10.2018

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Ανάπτυξης και Οικονομίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις μειώσεις των τιμών του γάλακτος»

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν χαμένοι, καθώς δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν οικονομικά, να συντηρήσουν τις μονάδες τους και κατ' επέκταση και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) για το 2018 οι αιγοπροβατοτρόφοι φτάνουν τους 81.400 σε όλη τη χώρα.
Η συνεχής καθοδική πορεία της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο μέσος όρος του πρόβειου γάλακτος τα έτη 2015 και 2016 ήταν 0,96 ευρώ, το 2017 μειώθηκε στα 0,93 ευρώ για να φτάσει φέτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στα 0,81 λεπτά του ευρώ. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί από το 2002 μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή σημειώνονται συνεχείς μειώσεις και στο γίδινο γάλα, με τον μέσο όρο τιμής να πέφτει πλέον κάτω από τα 0,50 λεπτά του ευρώ για το 2018.
Οι παραπάνω τιμές καθορίζονται, ωστόσο και από άλλους παράγοντες, όπως η συνολική ποσότητα παραγωγής που μπορεί να διαθέσει ο κάθε κτηνοτρόφος σε τόνους, αλλά και η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά και πρωτεΐνες, παράγοντες που μπορεί να ρίξουν ακόμα περισσότερο την τελική τιμή ανά λίτρο.
Παράλληλα πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι κατά τα έτη 2016 και 2017 σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 110.000 τόνους, γεγονός όμως που σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δεν δικαιολογείται από τα 13 εκατομμύρια καταγεγραμμένων αιγοπρόβατων σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για μία κατάσταση που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των κτηνοτρόφων αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη τη χώρα, καθώς εγείρει ζητήματα όπως η απουσία τακτικών και συντονισμένων ελέγχων και πιθανές ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηρίξουν τον κλάδο παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος;

-Γιατί μειώνεται συνεχώς η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στους παραγωγούς, ποιος συντελεστής του κόστους των βιομηχανιών αυξήθηκε που να δικαιολογεί την πτώση των τιμών;

-Υπάρχουν στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος και χρήσης του για παραγωγή προϊόντων στην ελληνική αγορά;

-Τι συμβαίνει με τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και να προστατευθούν κτηνοτρόφοι και καταναλωτές;