«Σε “Μόρια” της Β. Ελλάδας εξελίσσεται το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών»

«Σε “Μόρια” της Β. Ελλάδας εξελίσσεται το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2360

Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σε "Μόρια" της Β. Ελλάδας εξελίσσεται το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών»

Στη... Μόρια της Βόρειας Ελλάδας εξελίσσεται το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, το οποίο έχει γεμίσει ασφυκτικά. Μετά τη μεταφορά σε αυτό των μη καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών που είχαν στήσει πρόχειρο καταυλισμό στην πλατεία Αριστοτέλους, ο αριθμός των φιλοξενούμενων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ξεπερνά τους 900.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, επειδή οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν, πολλοί από τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες κατασκηνώνουν στον αύλειο χώρο του κέντρου φιλοξενίας ή ακόμα και σε παρακείμενα οικόπεδα.
Το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί οδηγεί καθημερινά σε εντάσεις και επεισόδια, με αποτέλεσμα ακόμα και η διανομή του φαγητού να γίνεται παρουσία διμοιριών της Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, με απολογισμό τον σοβαρό τραυματισμό ενός Ιρακινού οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»;
- Έχει εκπονηθεί σχέδιο αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας Διαβατών;
- Τι προτίθεται να πράξει για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι λόγω έλλειψης χώρου εντός της δομής έχουν κατασκηνώσει σε διπλανά οικόπεδα;