Έρευνα για το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Έρευνα για το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2111

Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
- Προστασίας του Πολίτη
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Έρευνα για το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης»

Αποκαλυπτική φαίνεται να είναι μία έρευνα που πραγματοποίησαν δύο φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοιχτοί χώροι και χωρικές αδικίες: η σεξουαλική παρενόχληση στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης», αναφορικά με το αίσθημα ασφάλειας ή μάλλον με το αίσθημα ανασφάλειας των γυναικών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για το αίσθημα του φόβου του δημόσιου χώρου, που από ότι φαίνεται δεν είναι το ίδιο για άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το αίσθημα φόβου ή ανασφάλειας δεν συνδέεται με τις βραδινές ώρες ή με κάποιο απομακρυσμένο μέρος χωρίς κόσμο.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα αποκάλυψαν ότι διστάζουν να κυκλοφορήσουν ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως η Εγνατία Οδός, η στάση Κολόμβου, η περιοχή πίσω από τα Πανεπιστήμια και η Καμάρα. Παρά το γεγονός ότι τα σημεία αυτά της πόλης έχουν σχεδόν πάντα κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην κυκλοφορούν σε αυτά τα σημεία, ακόμα και μέρα μεσημέρι.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί η καταγραφή των σημείων της πόλης όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως είναι τα δημόσια πάρκα και οι περιοχές με τα εργοτάξια του μετρό.
Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο επικουρικό εργαλείο στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα και πιο στοχευμένα μέτρα αστυνόμευσης και περιπολιών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποια είναι τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με τα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου είναι πιο έντονο το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας και σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά παρενοχλήσεων και τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των πολιτών;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα ευρήματα της εν λόγω πανεπιστημιακής έρευνας των φοιτητριών του ΑΠΘ, ώστε να ενισχύσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα;

-Με αφορμή την πιθανή χρησιμότητα της εν λόγω έρευνας, προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την Ελληνική Αστυνομία, Επιμελητήρια, Νοσοκομειακά Ιδρύματα, Υπουργεία ή άλλους φορείς του δημοσίου ως προς την εκπόνηση στοχευμένων ερευνών;