SOS εκπέμπει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

SOS εκπέμπει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1945

Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Προς τον Υπουργό
- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«SOS εκπέμπει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»

Το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρετώντας περιστατικά ακόμα και από τη Θεσσαλία.
Η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτική, καθώς η έλλειψη χώρου, κλινών, υποδομών, εξειδικευμένων μηχανημάτων, αλλά και προσωπικού, είναι δυσκολίες και παράγοντες που κάποιες φορές ξεπερνούν τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη χώρου έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με αποτέλεσμα οι διάδρομοι και τα μπαλκόνια του κτιρίου να έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια, γραφεία και αποθήκες, ενώ η έλλειψη κρεβατιών και δωματίων για τους ασθενείς τους υποχρεώνει να περιμένουν με τις ώρες στα φορεία στους διαδρόμους, όπου κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, κάποια από τα ιατρικά μηχανήματα για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά και οι ασθενείς να καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε ό,τι αφορά στα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα οι ρυθμοί δουλειάς να είναι εξαντλητικοί. Πιο συγκεκριμένα σημειώνονται 30 κενές θέσεις ειδικών γιατρών, 120 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 20 διοικητικών υπαλλήλων και 20 τεχνικών. Η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς παράλληλα πραγματοποιούνται και αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο εξυπηρετεί σε μία πρωινή οκτάωρη βάρδια περίπου 400 άτομα, τη στιγμή που ένα νοσοκομείο στην ολοήμερη εφημερία του εξυπηρετεί περίπου 800 άτομα, ενώ καθημερινά στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται 150 χημειοθεραπείες, με μόλις 40 διαθέσιμα κρεβάτια.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο απέναντι από το νοσοκομείο, όπου μπορεί να αναγερθεί νέα πενταόροφη πτέρυγα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες θα προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν έστω κάποια κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα του «Θεαγενείου», ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς και ανθρώπινες οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας;

-Έχει ακριβή κατάλογο των ιατρικών μηχανημάτων του Θεαγενείου το Υπουργείο, που δεν λειτουργούν ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και εάν ναι τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα για γίνονται με ασφάλεια οι εξετάσεις και οι θεραπείας των καρκινοπαθών;