Παραπλανητικά και πλασματικά πλεονάσματα εμφανίζει ο ΕΦΚΑ

Παραπλανητικά και πλασματικά πλεονάσματα εμφανίζει ο ΕΦΚΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1947

Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Προς την Υπουργό
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Παραπλανητικά και πλασματικά πλεονάσματα εμφανίζει ο ΕΦΚΑ»

Χωρίς τέλος είναι οι αλχημείες στις οποίες καταφεύγει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μικροκομματικούς της σκοπούς, ακόμα και εάν αυτό συμβαίνει εις βάρος των πολιτών.
Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση υπολογισμού του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, αν και οι ασφαλιστικές εισφορές για το έτος 2017 θα έπρεπε να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2016, συνεχίζει ο ΕΦΚΑ να εμφανίζει στους πίνακές του χρεώσεις υψηλότερες για ολόκληρο το 2017. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζει «εικονικό πλεόνασμα», λόγω αχρεωστήτως χρεωθέντων ασφαλίστρων σε ποσοστό περίπου 60 % με 70% των ασφαλισμένων.
Η τακτική αυτή, οδηγεί στην αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν υψηλές εισφορές για το 2017, και στη συνέχεια να περιμένουν επιστροφές ή συμψηφισμούς. Ωστόσο, στην πράξη πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, καθώς οι διορθώσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν δηλώθηκαν τα εισοδήματα του 2016 και δεν έχουν προχωρήσει ακόμα και σήμερα.
Ερωτηματικά δε προκαλεί το γεγονός ότι στις περιπτώσεις των υπόχρεων που έχουν εντοπίσει το «λάθος» και κατέβαλαν το μειωμένο ποσό που ουσιαστικά τους αντιστοιχεί, το σύστημα δεν τους εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζεται το πλασματικό της χρέωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις, καθώς σε επικοινωνιακό επίπεδο εμφανίζονται πλεονάσματα, τα οποία όμως είναι πλασματικά. Ενώ στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης έκτασης των συμψηφισμών που θα κληθεί να υλοποιήσει ο ΕΦΚΑ, δεν θα εισπράττει εισφορές με επακόλουθο αποτέλεσμα να μην εμφανίζει έσοδα τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας εκ νέου παραπλανητικές εντυπώσεις για την πορεία και τη διαχείριση του ταμείου.
Απ' ότι φαίνεται πρόκειται για πάγια τακτική της Κυβέρνησης, η οποία εισπράττει από τους πολίτες με κάθε τρόπο μέσω της υπερφορολόγησης, ενώ το Δημόσιο δεν προχωρά σε επιστροφές ή συμψηφισμούς φόρων, δημιουργώντας ένα εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Για ποιους λόγους παρά το γεγονός ότι υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση του Taxis με τον ΕΦΚΑ και τα εισοδήματα του 2016 είναι ήδη γνωστά από τον Ιούνιο του 2017, δεν έχουν γίνει οι σωστοί υπολογισμοί και οι διορθώσεις των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών;

-Από τις εισφορές του 2017 στους παλαιούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, πόσοι είναι αυτοί που κατέβαλαν υψηλές εισφορές και ποια είναι τα ποσά που πρέπει να συμψηφιστούν;

-Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των παραπάνω συμψηφισμών στα έσοδα του ΕΦΚΑ για το 2019;

-Πότε προβλέπεται να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημα και να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες;