Μαθητές περπατούν 3 χλμ για να πάνε σχολείο στον Δήμο Θέρμης

Μαθητές περπατούν 3 χλμ για να πάνε σχολείο στον Δήμο Θέρμης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1610

Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Προς Υπουργούς:
-Υποδομών και Μεταφορών
-Εσωτερικών
-Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μαθητές περπατούν 3 χλμ για να πάνε σχολείο στον Δήμο Θέρμης»

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς έχει χτυπήσει και έχει βρει σε απόγνωση 250 μαθητές του Δήμου Θέρμης στον Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν τεθεί εκτός μαθητικών δρομολογίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά που φοιτούν στο γυμνάσιο Τριλόφου του Δήμου Θέρμης να υποχρεώνονται να περπατούν καθημερινά μία απόσταση 3 χλμ προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους και μάλιστα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής.
Πιο συγκεκριμένα 160 μαθητές που μένουν στο Πλαγιάρι και φοιτούν στο γυμνάσιο Τριλόφου έμειναν εκτός των προβλεπόμενων μαθητικών δρομολογίων, γιατί η απόσταση από το σχολείο τους είναι οριακά μικρότερη από τα 3 χλμ, που είναι τυπικά το όριο για τη μίσθωση λεωφορείου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεταφορά τους προς και από το σχολικό συγκρότημα που φοιτούν.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και 95 μαθητές που κατοικούν στην Καρδία και πηγαίνουν στο γυμνάσιο Τριλόφου. Σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά θα πρέπει να μετακινούνται με το λεωφορείου του ΟΑΣΘ, ωστόσο καθώς η γραμμή εξυπηρετεί και τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής δεν χωρούν οι μαθητές στο πρωινό δρομολόγιο.
Σε περιπτώσεις δε που σημειώνεται βλάβη στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, οι μαθητές μένουν στον δρόμο και αναγκάζονται να συνεχίσουν τη διαδρομή μέχρι το σχολείο τους με τα πόδια σε δρόμο υψηλών ταχυτήτων. Πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά καθώς περπατούν δίπλα σε αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κίνηση και τα καιρικά φαινόμενα στα οποία είναι εκτεθειμένοι οι μαθητές σε κάποιες περιπτώσεις χρεώνονται ακόμα και με αδικαιολόγητες απουσίες καθώς καθυστερούν στα μαθήματά τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπαχθούν οι μαθητές του γυμνασίου Τριλόφου που κατοικούν σε Πλαγιάρι και Καρδία στα μαθητικά δρομολόγια, ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια και έγκαιρα προς και από το σχολείο τους;