Μεγαλύτερη η ανεργία στη Β. Ελλάδα από τα στατιστικά στοιχεία

Μεγαλύτερη η ανεργία στη Β. Ελλάδα από τα στατιστικά στοιχεία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1259

Θεσσαλονίκη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Προς Υπουργούς:
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μεγαλύτερη η ανεργία στη Β. Ελλάδα από τα στατιστικά στοιχεία»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βορείου Ελλάδας, καθώς υπογραμμίζουν ότι τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την οικονομία και τη ζωή των πολιτών της Βορείου Ελλάδος στην πραγματικότητα είναι πιο υψηλά από τα επίσημα καταγεγραμμένα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκαν αναλυτικά στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των περιοχών που εκπροσωπούν, όπου τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν ακόμα και το 60% στους νέους.
Πιο συγκεκριμένα στην Πιερία τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν το 25%, ωστόσο υπάρχουν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν διατηρούν πλέον κάρτα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται το ακριβές νούμερο. Τα ποσοστά αυξάνονται στην Κοζάνη, όπου η ανεργία σημειώνεται στο 25%, με το ποσοστό όμως να εκτινάσσεται στο 65% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Στην περίπτωση της Καβάλας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν ποσοστό ανεργίας 22%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 35%. Ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καταγράφονται και στην Ξάνθη, όπου η ανεργία ξεπερνά το 45%, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο κύμα μετανάστευσης των ανέργων ακόμα και στο Κατάρ προκειμένου να βρουν εργασία.
Στις Σέρρες, όπου υπήρχε κάποτε έντονο το στοιχείο της μεταποίησης, στα οκτώ χρόνια της κρίσης έχουν κλείσει 1.753 επιχειρήσεις έναντι 344 νέων επιχειρήσεων. Αντίστοιχα έκλεισαν 2.953 επιχειρήσεις εμπορίου, έναντι 1.031 ενάρξεων, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών έκλεισαν 4.081 επιχειρήσεις έναντι 1.663 νέων ενάρξεων, με τα ποσοστά ανεργίας να καταγράφουν ανάλογη αύξηση.
Στην περιοχή της Φλώρινας, που αποτελεί τον πιο φτωχό νομό της Μακεδονίας, όπου σημειώνονται από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλη την ΕΕ, η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών αγγίζει σχεδόν το 80%.
Την ίδια στιγμή με τα ποσοστά ανεργίας να διαγράφουν μόνο ανοδική πορεία σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΕΠΕ, αφήνουν πρόσφορο έδαφος για εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Επιβεβαιώνουν τα αρμόδια Υπουργεία το χάσμα ανάμεσα στα επίσημα καταγραμμένα ποσοστά ανεργίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και στα στοιχεία των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, ώστε να αποτυπωθούν τα στοιχεία που έχουν για τα ποσοστά ανεργίας, αλλά και για τους παράγοντες που συμβάλλουν στη συνεχή αύξησή τους;

-Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τις αναφορές για υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως του ΣΕΠΕ σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, και την αδυναμία διεξαγωγής ουσιαστικών και αποτελεσματικών ελέγχων για εργοδοτικές παραβάσεις;